Ukraina turi būti vieninga, nedaloma valstybė. Ir rytai, ir vakarai yra Ukraina“, – sakė A.Lukašenka interviu, kuris trečiadienį vakare buvo paskelbtas internetinės televizijos kanale „Dožd“ („Lietus“).

Pasak A.Lukašenkos, jis kovos su bet kokiais įsiveržėliais, įskaitant ir Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną. „Nesvarbu, kas beateitų į Baltarusijos žemes, aš kovosiu, net jeigu tai bus Putinas“, sakė autoritarinis Baltarusijos vadovas.

Nuo 1994 metų, kai A.Lukašenka buvo išrinktas prezidentu, Baltarusija nuolat tvirtina esanti artimiausia kaimyninės Rusijos sąjungininkė.

Tačiau Baltarusijos, kuri yra priklausoma nuo Maskvos pigių energetinių išteklių ir tarnauja kaip buferinė zonas tarp Rusijos ir NATO šalių, vadovas dažnai tikina savo piliečius nesilankstysiąs nei prieš Rusiją, nei prieš Vakarus.

Dviejuose Ukrainos rytiniuose regionuose gegužės 11 dieną prorusiškų separatistų organizuoti referendumai „teisiniu požiūriu neturi jokios reikšmės“, – sakė A.Lukašenka.

Rusija aneksavo Ukrainos Krymo regioną kovo mėnesį po referendumo, kurį Kijevas ir Vakarai laiko nelegaliu.

A.Lukašenkos pareiškimai gali padidinti spaudimą V.Putinui atsiriboti nuo prorusiškų separatistų kovotojų, kurie grasina sužlugdyti sekmadienį vyksiančius Ukrainos prezidento rinkimus.

Nors būdamas ekonomiškai priklausomas nuo Rusijos A.Lukašenka turi įtakos Maskvai, nes yra svarbus V.Putino partneris siekiant sukurti Eurazijos Ekonominę Sąjungą, į kurią įeitų kelios buvusios Sovietų Sąjungos respublikos.