Tarp tokių grėsmių A. Lukašenka įvardijo NATO ir „penktąsias kolonas“, taip pat visai netikėtai paminėjo Rusiją. Posėdžio ataskaita skelbiama Baltarusijos prezidento svetainėje, rašo newsru.com.

A.Lukašenka apibūdino naujus saugumo iššūkius, tarp kurių paminėjo „hibridinius pavojus“, „netiesioginius veiksmus“, pavienių karinių kampanijų naudojimą, informacinius karus, „penktąsias kolonas“. 

„Turbūt dar niekada šiuolaikinėje istorijoje požiūris į karinius reikalus nesikeitė taip radikaliai ir greitai. Ir dar niekada konfliktai nesiplieskė ir nesiplėtojo taip neprognozuojamai ir tikslingai. Tai, deja, yra mūsų realybė, kurioje gyvename ir į kurią turime ne tik reaguoti, bet ir daryti atitinkamas išvadas ir imtis praktinių žingsnių“, - sakė A. Lukašenka.

Kelia nerimą NATO karinis potencialas ir „rytinės sesers elgesys“

Pasak A. Lukašenkos, ne mažesnį nerimą jam kelia NATO karinio potencialo didinimas prie vakarinių šalies sienų. 

„Dažnėjanti Šiaurės Atlanto organizacijos pajėgų parengimo veikla, karinių objektų plėtra Lenkijos teritorijoje ir Baltijos šalyse verčia daryti išvadą, kad Vakarai tikslingai stiprina karinę galią, kad užtikrintų savo geopolitinius interesus“, - pažymėjo jis. Visa tai, pasak A. Lukašenkos, rodo, kad Baltarusijai būtina plėsti ir stiprinti savo gynybinius pajėgumus.

Tačiau, kaip pabrėžė A. Lukašenka, „šioje situacijoje jis neketina slėpti savo rytinės pakraipos“.

 „Mūsų rytinės sesers elgesys negali nekelti nerimo“, - pabrėžė Baltarusijos prezidentas, pridūręs, kad jam norėtųsi išsiaiškinti, kam „Rusijos Federacijai reikalinga tokia politika Baltarusijos atžvilgiu“. „Mes padėties nedramatizuojame, pabrėžiu dar kartą. Mes tiesiog norime aiškumo“, - pareiškė A. Lukašenka.

A. Lukašenka „Ukrainoje besitęsiantį kraujo praliejimą“ pavadino pamokančia pamoka

Pasak Baltarusijos prezidento, vis dažniau tenka susidurti su situacijomis, kurios anksčiau neturėjo analogų. „Kyla vadinamos hibridinės grėsmės, išsitrina valstybės vientisumo supratimas. Plačiai pradedama taikyti Vakarų ekspertų sukurta netiesioginių veiksmų strategija, pagal kurią ypatingas vaidmuo siekiant tikslų atitenka nevyriausybinėms radikalios pakraipos organizacijoms. Be to, aktyviai naudojamas pavienių karinių kampanijų potencialas ir tik kuomet – karinės kariuomenės galimybės. Milžinišką reikšmę įgauna informaciniai karai, vadinamų „penktųjų kolonų“ aktyvavimas ir neigiamos visuomenės nuomonės formavimas pasitelkus masinės informacijos priemones bei internetą“, - teigė A. Lukašenka.

Jo teigimu, „Ukrainoje nesibaigiantis kraujo praliejimas“ yra pamokanti pamoka kiekvienai suvereniai valstybei. „Jos politinėje sąrankoje glūdėję prieštaravimai, korupcija ir valdžios susiskaldymas, saugumo sistemos ir valstybės silpnumas privedė prie Maidano ir pilietinio karo – tūkstančių žuvusiųjų, ekonominio chaoso. Šalis suplėšyta dalimis, kenčia nekalti žmonės“, - tvirtino Baltarusijos vadovas.

„Mums negali nerūpėti šis konfliktas. Mūsų pozicija pareikšta tiksliai ir aiškiai. Keisti savo poziciją kol kas nėra būtinybės, laikas parodė, kad mūsų žingsniai yra teisingi“, - pridūrė A. Lukašenka.