Jo teigimu, Baltarusijos kariuomenė, turi būti šiuolaikinė, o karinės pramonės kompleksas – konkurencingas. A. Lukašenka ketina gaminti naujus lėktuvus bendradarbiaujant su Ukraina, o parduoti – Rusijai ir kitoms valstybėms.

Balandžio 2 d. lankydamasis aviacijos gamykloje Baranovičiuose A. Lukašenka, turėdamas omenyje situaciją Ukrainoje, tiksliau, jos pasienyje, teigė, kad pastarųjų dienų įvykiai įpareigoja bet kurią valstybę turėti saugią kariuomenę, rašo newsru.com.

„Mes – ne agresoriai, nenorime su niekuo kariauti, – paaiškino jis, pabrėžęs, kad jei kas kištųsi, Baltarusija turėtų būti pasirengusi „padaryti šiam agresoriui neatitaisomą žalą“, – sakė jis.

„Mums nereikalinga praėjusio amžiaus vidurio kariuomenė. Frontu į frontą neisime. Mūsų šaliai reikalinga šiuolaikinė kariuomenė, jos pagrindu turi tapti specialiųjų operacijų, desanto-šturmuojamosios, karinės oro pajėgos, taip pat karinė pramonė“, – pareiškė A. Lukašenka.

Jis paaiškino, kad dabar reikia žengti žingsnį pirmyn ir savarankiškai „įsisavinti naujos produkcijos gamybą“. Jo teigimu, Baltarusijoje turi būti gaminami šiuolaikiniai kariniai lėktuvai ir sraigtasparniai.

„Karinės oro pajėgos turi būti nepriekaištingos būklės, kad nepasikartotų liūdna mūsų brolių ukrainiečių patirtis. Apie 250 tūkst. durtuvų, kaip man sakė V. Janukovyčius, buvo pernai. O kai prireikė, nėra kariuomenės“, – priminė A. Lukašenka.

Baltarusijos vadovo teigimu, sraigtasparnių gamybai yra tinkama vieta Oršoje. Jis taip pat iškėlė karinei pramonei užduotį pagaminti karinį lėktuvą.

„Kokį – jūsų reikalas“, – pasakė jis ginklų gamintojams. Jo teigimu, svarbiausia, kad naują techniką būtų galiam tiekti išorės rinkai.

A. Lukašenka pasiūlė baltarusių gamintojams patiems negalvoti lėktuvų gamybos technologijų, o pasinaudoti ukrainiečių ir rusų patirtimi. Jis taip pat pasiūlė bendradarbiauti su ukrainiečių partneriais. „Šiandien Ukrainą praktiškai sužlugdė. <...> Pamėginkime susitarti su ukrainiečiais ir kartu padirbėti“, – sakė jis.

Dar visai neseniai A. Lukašenka skundėsi lėšų stygiumi ginklams pirkti, bet po įvykių Ukrainoje pakeitė nuomonę. Specialistai pastebi, kad baltarusiams dabar greičiausiai pavyks bendradarbiauti su ukrainiečių karinės pramonės atstovais, nes dėl įvykių Kryme jų bendradarbiavimas su Rusija nutrūko.