Pasak ministro, 11 val 10 min. Maskvos laiku Ukraina vienašališkai be išankstinio įspėjimo visiškai sustabdė elektros tiekimą Krymui.

„Sustabdytos visos keturios elektros tiekimo linijos“ , praneša TASS.

Ukrainos pusė sako, kad elektra buvo išjungta, nes vartotojai nesilaikė taisyklių.

Taip UNIAN žurnalistui teigė Ukrainos energetikos ir kuro ministras Volodymyras Demčyšinas: „Ilgą laiką Krymo pusiasaliui buvo nutrauktas energijos tiekimas, tačiau šiuo metu jis jau atkurtas. Ir mes tikimės, kad Krymo pussiasalio energijos vartotojai laikysis taisyklių, kurios numatytos sutartyje abiejų kompanijų „Ukraintenergo“ ir „Krymenergo“.

„Yra griežti reikalavimai nustatyti, kiek elektros energijos jie gali suvartoti ir to turi būti laikomasi, todėl energijos papildomas suvartojimas iškart bus apribotas“, - pridūrė energetikos ministras.

Tuo metu Ukrainos premjeras  Arsenijus Jaceniukas žurnalistams sakė, kad Ukraina bus priversta vis dažniau nutraukti elektros energijos tiekimą į Krymo pusiasalį, jeigu stipriai nukris oro temperatūra, praneša „Reuters“ naujienų agentūra.

Ukraina turėjo savo energijos šaltinius ir buvo jais gerai apsirūpinusi prieš prasidedant susirėmimams Rytų Ukrainoje, tačiau dėl mėnesiais besitęsiančių kovų su prorusiškais separatistais sutriko anglių tiekimas į šilumines elektrines, kuriose anksčiau išgauta beveik 40 proc. visos elektros energijos.

„Šiuo metu mus gelbsti tik šilti orai“, – Vyriausybės posėdyje teigė Arsenijus Jaceniukas. „Jeigu orai atvės, vadinasi, anglies sunaudojimas didės ir Krymas vis dažniau neteks elektros energijos“, – pridūrė premjeras.

Kijevas nebemoka pensijų ir socialinių išmokų Luhansko ir Donecko „nepriklausomoms respublikoms“, nes baiminasi, kad išmokos pateks į prorusiškų separatistų rankas, tačiau dar lapkritį pabrėžė, kad dujos ir elektra į šiuos regionus bus teikiami.

Anglių rezervą sudaro 1,5 mln. tonų, tačiau ankstesniais skaičiavimais žiemos periodu prireikdavo 4-5 mln., remiantis energetikos ministro duomenimis. Ukraina tikėjosi įsigyti trūkstamų išteklių iš Rusijos, tačiau potencialus anglies tiekimas vyko iki pasienio teritorijos.
Volodymyras Demčyšinas teigė bendradarbiaujantis su Rusijos energetikos ministru ir tikisi, kad greittai susitarimas bus pasiektas ir Rusijos vilkikai su anglimi galėtų kirsti Ukrainos pasienį ir įvežti į šalį apie 1000 krovininių automobilių su šiuo kuru.

V. Demčyšinas taip pat pažymėjo, kad progresas derybose su Rusija pasiektas.

Nenori išlaikyti Krymo

Dauguma Rusijos piliečių nenori išlaikyti Krymo iš savo kišenės, rodo reprezentatyvi piliečių apklausa, kurią paskelbė unian.ua.

Nepaisant to, kad didžioji dauguma Rusijos piliečių pritaria Krymo aneksijai, jie nesutinka skirti savo lėšų regionui išlaikymui.

Žiniasklaidos bendrovė „DW-Trend“ 2014 m. atlikta apklausa parodė, kad net 67 proc. gyventojų nesutinka finansuoti Krymo išlaikymo. 23 proc. gyventojų pritaria lėšų skyrimui, o 10 proc. nurodė, kad šiuo klausimu nuomonės neturi.

Sociologinis tyrimas atliktas viešosios nuomonės tyrimų instituto Kijevo filialo „IFAK“. Tyrimą vykdyti patikėta žiniasklaidos bendrovei „DW-Trend“.

Apklausa atlikta telefonu, apklausta 1000 respondentų nuo 18 iki 65 metų. Tyrimas vykdytas apklausiant tik tuos asmenis, kurie gyvena didesniuose nei 50 tūkst. gyventojų turinčiuose Rusijos miestuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1793)