Maždaug 92 proc. salyno rinkėjų, kurių iš viso yra 1 672, atėjo balsuoti referendume. 99,8 proc. jų balsavo už tai, kad Folklandai liktų savavalde Didžiosios Britanijos užjūrio teritorija, salyno sostinėje Port Stanlyje paskelbė rikimų pareigūnai.

Tik trys iš 1 517 balsų buvo "prieš".

Britų užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as sveikino šiuos rezultatus ir sakė, kad jie "aiškiau nei bet kada parodo Folklandų salų gyventojų norą likti Jungtinės Karalystės užjūrio teritorija".

"Visuomet aiškiai sakydavome, kad tikime Folklando žmonių teisėmis nuspręsti savo pačių ateitį ir ... kelią, kuriuo jie nori eiti", - sakoma jo pareiškime.

"Teisinga, kad 21-ajame amžiuje šios teisės yra gerbiamos", - pridūrė W.Hague'as.

Tuo tarpu Argentina jau anksčiau pareiškė, kad šis referendumas yra neteisėtas.

"Visos šalys turėtų priimti šio referendumo rezultatus ir palaikyti Folklando salų žmones, kai jie toliau vysto savo namus ir savo ekonomiką", - sakė W.Hague'as.

Tarptautiniai stebėtojai iš Kanados, Čilės, Meksikos, Naujosios Zelandijos, Paragvajaus, JAV ir Urugvajaus prižiūrėjo darbą balsavimo apylinkėse, kurios atsidarė sekmadienį 10 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku ir veikė pirmadienio 21 val. (antradienio 2 val.).

Stebėtojai paskelbė, kad referendumas, kuriame buvo pateikti atsakymą į klausimą "Ar norite, kad Folklando salos išlaikytų savo dabartinį politinį statusą kaip Jungtinės Karalystės užjūrio teritorija?", buvo "laisvas, sąžiningas ir techniškai gerai parengtas".

Abejonių nepaliekantys rezultatai, paskelbti apie 22 val. 30 min. vietos (antradienį 3 val. 30 min. Lietuvos) laiku atokiame salyne Atlanto vandenyno pietuose esančiame atokiame salyne, sukėlė precedento neturinčias linksmybes.

"Čia toks didelis triukšmas, jis didžiulis, - Įstatymų Leidžiamosios Asamblėjos narys Barry Elsby sakė naujienų agentūrai AFP. - Šimtai žmonių prie katedros švenčia, dainuoja ir mojuoja vėliavomis."

B.Elsby pareiškė, kad šis įvykis yra "itin svarbus momentas laike" saloms, kuris "siunčia žinią aplink pasaulį".

Pasak jo, Argentina turėtų būti "labai išsigandusi", nes "šis procesas buvo demokratinis".

"Jie negalės jo atmesti", - pridūrė įstatymų leidėjas.

Argentina, kuri 1982 metais pasiuntė savo pajėgas į salas, esančias už maždaug 400 kilometrų nuo šalies krantų, tačiau turėjo atsitraukti po trumpo, bet kruvino karo su Didžiosios Britanijos kovine grupe, šiam balsavimui ir toliau neteikia didesnės reikšmės.

"Šis manevras neturi jokios teisinės galios, nes jis nebuvo nei surengtas, nei prižiūrimas Jungtinių Tautų, - sakė Argentinos ambasadorė Londone Alicia Castro.

"Gerbiame jų gyvenimo būdą; jų tapatybę. Gerbiame jų norą toliau būti britais, tačiau teritorija, kurioje jie gyvena, nėra britų", - ji sakė Buenos Airių radijui "La Red".

Buenos Airės suintensyvino pareiškimus dėl savo teisių į Folklando salas, kurias už maždaug 400 kilometrų esanti Argentina vadina Malvinų salomis, kai jų teritoriniuose vandenyse buvo aptikti potencialiai vertingi naftos telkiniai.