Kai kurie jų buvo turtingi, kitus būtų galima vadinti vargšais. Dauguma turėjo aukštąjį išsilavinimą, visgi pasitaikė ir tokių, kurie mokslų baigę nebuvo, rašo „Newsweek“. Nemažai atėjo iš karinės tarnybos, akademinės aplinkos ar teisės srities.

Iš verslo pasaulio atkeliavęs Donaldas Trumpas yra pažymėtina išimtis. Daugelis kilę iš Šiaurės Rytų, tačiau buvo ir iš Vakarų kilusių prezidentų – Ronaldas Reaganas ar Richardas Nixonas.

Tačiau iš kitų juos išskiriantys dalykai daug pasako apie JAV prezidentų būdą ir leidžia plačiau pažvelgti ne tik į jų istorijas, bet ir į lyderių kadaise padarytus sprendimus, kurie tebeturi įtakos ir šiandien.

Pavyzdžiui, Abrahamas Lincolnas buvo toks atstumtasis tam tikrais socialiniais, ekonominiais ir fiziniais aspektais, kad, ko gero, buvo itin pasirengęs užjausti ir suprasti sunkiai gyvenančius Jungtinių Valstijų žmones. Jis ne tik tikėjo, bet tiesiog gyveno lygybės, kurios poreikį patyrė savo kailiu, siekiu.

Šie faktai nušviečia žmonių, ėjusių Jungtinių Valstijų prezidento pareigas, gyvenimus. Kai kurie faktai yra gerai žinomi, pavyzdžiui, Billo Clintono apkalta arba R. Nixono atsistatydinimas, tačiau kiti yra ne tokie aiškūs.

Pavyzdžiui, ar žinojote, kad George‘as H. W. Bushas įkvėpė japonišką žodį? Taip, tai visiška tiesa.

Galima sakyti, jog šie kartais keistoki faktai apie prezidentus šias pareigas ėjusius vyrus priartina prie kitų piliečių ir parodo, kad jiems nebuvo svetimi įprastiniai rūpesčiai bei džiaugsmai.

Gali būti, kad jie pasiūlo ir kitokį požiūrį į šių prezidentų palikimą, galbūt geresnį, o kartais galbūt ir prastesnį.

„Newsweek“ surinko įdomiausius ir mažai žinomus faktus apie 44 žmones, buvusius Jungtinių Valstijų lyderiais.

1. Savo kadencijos metu vedė tik trys prezidentai. Johnas Tyleris 1844-ųjų birželio 26-ąją vedė Julią Gardiner, Groveris Clevelandas 1886-ųjų birželio 2-ąją susituokė su Frances Folsom, o 1915-ųjų gruodžio 18-ąją įvyko Woodrow Wilsono ir Edith Bolling jungtuvės.

2. Williamas Howardas Taftas buvo pirmasis prezidentas, turėjęs jam oficialiai skirtą automobilį. Tai buvo „White Motor Company“ garu varomas „Model M“ turistinis automobilis.

3. Theodore‘as Rooseveltas buvo pirmasis JAV prezidentas, savo kadencijos metu išvykęs vizito į užsienį. 1906-ųjų lapkričio 14-ąją jis aplankė Panamą.

Theodore‘as Rooseveltas

4. Pirmasis prezidentas, patyręs apkaltos procesą, buvo Andrew Johnsonas. Tai įvyko 1868-aisiais. Senatas prezidentą išteisino. 1998-aisiais B. Clintonas tapo antruoju prezidentu, įtrauktu į apkaltos procesą. Senatas jį taip pat išteisino.

 Andrew Johnsonas

5. Trys prezidentai mirė liepos 4-ąją: Johnas Adamsas ir Thomas Jeffersonas 1826-aisiais ir James‘as Monroe 1831-aisiais.

6. Woodrow Wilsonas buvo pirmasis prezidentas, į visą šalį kreipęsis tiesioginės radijo transliacijos metu.

Edith Bolling Galt ir  Woodrow Wilson

7. Geraldas Fordas yra vienintelis prezidentas ir viceprezidentas, niekuomet neišrinktas nė į vieną iš šių postų. Viceprezidentu jį paskyrė R. Nixonas, o šiam atsistatydinus prezidento pareigas pradėjo eiti G. Fordas.

Geraldas Fordas (kairėje)

8. Kaip ir D. Trumpas, Johnas F. Kennedy prezidento atlyginimą paskyrė labdarai.

Jacqueline Kennedy, Johnas F. Kennedy

9. Franklinas Delano Rooseveltas buvo pirmasis prezidentas, už kurį balsuoti galėjo jo mama.

10. 1943-ųjų sausį F. D. Rooseveltas tapo pirmuoju prezidentu, skridusiu į užsienį. „Boeing 314“ vandens lėktuvu jis skrido iš Majamio į vietoves Karibuose ir Pietų Amerikoje.

Franklinas Delano Rooseveltas

11. W. H. Taftas yra vienintelis žmogus, buvęs ir JAV prezidentu, ir Jungtinių Valstijų Aukščiausiojo Teismo pirmininku.

12. Pirmasis Baltuosiuose rūmuose parodytas kino filmas buvo „Tautos gimimas“ („The Birth of a Nation”), tai įvyko W. Wilsono nurodymu. Vėliau filmas tapo vertinamas kaip itin rasistinis ir yra vienas labiausiai draudžiamų filmų JAV istorijoje.

13. Vienintelis vienbalsiai išrinktas JAV prezidentas buvo George‘as Washingtonas.

George‘as Washingtonas

14. Johnas Quincy Adamsas savo kadencijos metu mėgo nuogas maudytis Potomako upėje.

15. Trys prezidentai gavo „Grammy“ apdovanojimą: B. Clintonas (2005-aisiais), Jimmy Carteris (2007-aisiais) ir Barackas Obama (2006-aisiais ir 2008-aisiais). Visi jie gavo apdovanojimą už geriausios sakytinės kalbos albumą. Tačiau visiems jiems nosį nušluostė pirmoji ponia Hillary Clinton, toje pačioje kategorijoje „Grammy“ apdovanojimą gavusi dar 1997-aisiais.

Barackas Obama ir Billas Clintonas

16. Tik du prezidentai palaidoti Arlingtono kapinėse – W. H. Taftas ir J. F. Kennedy.

17. Martinas Van Burenas buvo pirmasis JAV pilietis, tapęs prezidentu. Iki tol prezidentai buvo laikomi britais.

Martinas Van Burenas

18. T. Jeffersonas buvo pirmasis prezidentas, kurio inauguracija vyko Vašingtone. Iki tol prezidentų inauguracijos ceremonija vykdavo Niujorke.

19. S raidė Harry S Trumano pavardėje nereiškia nieko.

Harry Trumanas

20. Johnas Tyleris iš visų prezidentų išsiskiria palikuonių skaičiumi – jis augino 15 vaikų.

Johnas Tyleris

21. W. Wilsonas buvo pirmasis prezidentas, kirtęs Atlanto vandenyną. Nuo 1918-ųjų gruodžio 4-osios iki 13-osios jis laivu „U.S.S. George Washington“ keliavo į Paryžiaus taikos konferenciją.

22. Lyndonas B. Johnsonas yra vienintelis prezidentas, prisiekęs lėktuve. Tai įvyko po J. F. Kennedy nužudymo.

Lyndonas B. Johnsonas

23. Eidami pareigas mirė aštuoni prezidentai: Williamas Henry Harrisonas (jis 1841-aisiais mirė nuo plaučių uždegimo), Zachary Tayloras (1850-aisiais mirė nuo ūmaus gastroenterito), A. Lincolnas (nužudytas 1865-aisiais), Jamesas Garfieldas (nužudytas 1881-aisiais), Williamas McKinley (nužudytas 1901-aisiais) Warrenas G. Hardingas (mirė nuo apopleksijos 1923-aisiais), F. D. Rooseveltas (1945-aisiais mirė nuo kraujo išsiliejimo į smegenis) ir J. F. Kennedy (nužudytas 1963-aisiais).

24. Vienintelis prezidentas, tarnavęs ir Pirmajame, ir Antrajame pasauliniame kare, buvo Dwightas Eisenhoweris.

Dwightas Eisenhoweris

25. Groveris Clevelandas – vienintelis prezidentas, išrinktas dviem ne iš eilės sekusioms kadencijoms. Jis buvo 22-asis ir 24-asis prezidentas.

26. R. Reaganas buvo pirmasis išsiskyręs prezidentas. Prieš susituokdamas su Nancy, jis buvo vedęs aktorę Jane Wyman. D. Trumpas yra antrasis išsiskyręs prezidentas. Prieš vesdamas Melanią jis buvo vedęs du kartus: Ivaną ir Marlą Maples.

Ronaldas Reaganas

27. Rutherfordas B. Hayesas buvo pirmasis prezidentas, Baltuosiuose rūmuose turėjęs telefoną. Jis čia buvo įrengtas 1879-aisiais.

28. A. Lincolnas buvo vienintelis licencijuotas barmenas iš visų prezidentų. Jis buvo vienas iš baro Ilinojuje „Berry and Lincoln“ savininkų.

Abrahamas Lincolnas

29. J. Garfieldas buvo pirmasis telefonu kalbėjęs prezidentas. Jis šnekėjosi su už 21 kilometro buvusiu Alexanderiu Grahamu Bellu.

Jamesas Garfieldas

30. R. Nixonas yra vienintelis atsistatydinęs prezidentas. Tai įvyko dėl Watergate‘o skandalo 1974-aisiais.

R.Nixonas (kairėje) ir L.Brežnevas

31. Pirmasis Baltųjų rūmų interneto puslapis buvo pristatytas prezidento B. Clintono kadencijos metu – 1994-ųjų spalio 20-ąją.

32. Jamesas Madisonas ir T. Jeffersonas kartą buvo drauge suimti Vermonte už važiavimą karieta sekmadienį. Tuo metu tai prieštaravo valstijos įstatymams.

33. Prezidentais buvo išrinkti tik du viceprezidentai: M. Van Burenas (1836-aisiais) ir George‘as H.W. Bushas (1988-aisiais).

34. J. Carteris buvo pirmasis ligoninėje gimęs prezidentas.

Jimmy Carteris

35. J. Madisonas buvo žemiausias prezidentas. Jo ūgis buvo 162 centimetrai.

36. G. Washingtonas pasakė trumpiausią inauguracijos kalbą – ji truko dvi minutes, kalbą sudarė 133 žodžiai.

37. A. Lincolnas buvo aukščiausias prezidentas. Jo ūgis buvo 193 centimetrai.

38. Jauniausias išrinktas prezidentas buvo J.F. Kennedy – pergalės metu jam buvo 43-eji.

Jacqueline Kennedy, Johnas F. Kennedy

39. Jauniausias prezidentas buvo T. Rooseveltas, perėmęs prezidento pareigas 42-ejų, kai buvo nužudytas W. McKinley.

40. A. Lincolnas buvo pirmasis prezidentas, nufotografuotas per inauguracijos ceremoniją. Keista tai, kad nuotraukoje atsidūrė ir jo būsimasis žudikas Johnas Wilkesas Boothas.

Abrahamo Lincolno inauguracijos ceremonija

41. A. Lincolno sūnus Robertas Lincolnas susidūrė su nekokia lemtimi – jis buvo vienintelis žmogus, tapęs trijų prezidentų žmogžudysčių liudininku: savo tėvo, J. Garfieldo ir W. McKinley.

42. G. H.W. Bushas įkvėpė japonų kalbos žodį „Bushusuru“, reiškiantį „padaryti tai, ką padarė Bushas“ – vemti viešoje vietoje, kaip G. H.W. Bushui nutiko 1992-aisiais Japonijoje bevakarieniaujant su šalies premjeru.

George'as H. W. Bushas

43. W. H. Taftas buvo didžiausias prezidentas JAV istorijoje – jis svėrė 147 kilogramus.

44. Pirmasis žinomas bandymas nužudyti prezidentą buvo pasikėsinimas į A. Jacksoną. Jį taikėsi nužudyti išprotėjęs dailininkas Richardas Lawrence‘as.

45. Paskutiniai J. Adamso žodžiai buvo tokie: „T. Jeffersonas tebėra gyvas“. Jis nežinojo, kad T. Jeffersonas mirė vos prieš kelias valandas.

46. Devyni prezidentai nelankė koledžo: G. Washingtonas, A. Jacksonas, M. Van Burenas, Z. Tayloras, Millardas Fillmore‘as, A. Lincolnas, A. Johnsonas, G. Clevelandas ir H. S Trumanas.

47. J. Carteris buvo pirmasis pietietis, išrinktas prezidentu po JAV pilietinio karo.

48. F. D. Rooseveltas ir jo žmona Eleanora buvo pusbrolis ir pusseserė. T. Rooseveltas buvo jos dėdė. Per vestuves jis lydėjo Eleonorą prie altoriaus. Po vestuvių Eleonorai nereikėjo pasikeisti savo pavardės. Patogu, tiesa, truputį keista.

49. Pirmasis prezidentas, gimęs ne vienoje iš 13 JAV pirmųjų valstijų įkūrėjų, buvo A. Lincolnas.

50. A. Lincolnas buvo vienintelis barzdą auginęs prezidentas.