Daugelis iš mūsų jau esame pabuvoję toje tamsybėje. Kartais žalą galima atitaisyti, kartais – ne. Kaip ir leidžia nuspėti mygtuko pavadinimas, „Atsakyti visiems“ gali pridaryti daug bėdų.

Tačiau klaidingo mygtuko spustelėjimas kelia pavojų ne tik biurų darbuotojams. Apžvelkime kelis atvejus, kai piršto slystelėjimas baigėsi nepatogumais, arba net kur kas blogiau.

• Prancūzijos parlamentaras Henri Guaino, tos pačios lyties asmenų santuokos priešininkas, taip bijantis gėjų santuokų, jog net parašė apie tai knygą, šią savaitę sugebėjo atiduoti savo balsą už lygybę. „Prieš mane mirgėjo trys mygtukai ir aš paspaudžiau ne tą mygtuką“, - jo žodžius citavo žiniasklaida. Komedijos metraščių nusivylimui, vėliau tą pačią dieną jis sugebėjo atšaukti savo balsą, pasikalbėjęs su administratoriais.

• Akivaizdu, kad valstybinis postas negarantuoja pirštų miklumo. Pernai Šiaurės Karolinos įstatymų leidėja Becky Carney, nenuilstanti kovotoja prieš skalūnų dujų gavybą, netyčia įteisino šią praktiką, kai sunkios dienos pabaigoje taip pat paspaudė ne tą mygtuką. Tačiau skirtingai negu H. Guaino, jai nebuvo suteikta galimybė ištaisyti savo klaidą.

• Kur kas liūdniau galėjo baigtis klaida, kurią 2011 metais padarė vienas iš „All Nippon Airways“ lėktuvo pilotų. Kapitonas išėjo iš pilotų kabinos nusilengvinti, palikdamas prie pulto savo kolegą. Kapitonui panorus sugrįžti, antrasis pilotas, užuot atidaręs kabinos duris, atsitiktinai paspaudė jungiklį, kontroliuojantį lėktuvo vairalazdę. Orlaivis 30 sekundžių nėrė 1900 m žemyn, bet, laimei, niekas rimčiau nenukentėjo.

• Socialinių tinklų pasaulis natūraliai suteikia derlingą dirvą klaidoms, verčiančioms išrausti ir susigriebti už galvos. Vieną garsiausių klaidų padarė Jungtinių Valstijų įstatymų leidėjas Anthony Weineris. Jis per klaidą socialiniame tinkle „Twitter“ išplatino „seksualiai dviprasmišką apatinės vyro kūno dalies nuotrauką, kurioje nuogas vyras mūvi tik apatiniais“ – būtent tokiais atsargiais žodžiais nuotrauką apibūdino laikraštis „The New York Times“. Manoma, kad tai buvo pats A. Weineris, norėjęs panaudoti fotografiją privačiam bendravimui su viena moterimi iš Sietlo. Tačiau A. Weinerio pavyzdys moko, kad reabilitacija yra galima. Šią savaitę buvo minimas kaip galimas Niujorko mero Michaelio Bloombergo įpėdinis.

• Tačiau bene didžiausia potenciali mygtuko klaida mūsų sąmonėje egzistuoja kur kas seniau negu balsavimo kompiuteriai ir „Twitter“. Netyčinio branduolinio armagedono galimybė mūsų galvose įsitvirtino dar nuo tada, kai Jungtinės Valstijos ir Sovietų Sąjunga nusprendė pereiti prie „itin jautrių“ branduolinių raketų paleidimo sistemų. Kol kas dar niekas netyčia nenuspaudė šių mygtukų. Tačiau sustiprėjus įtampai tarp Šiaurės Korėjos ir jos kaimynių, vėl kilo būgštavimai dėl karo per atsitiktinumą. Jeigu manote, kad toks nerimas yra laužtas iš piršto, tiesiog prisiminkite, kaip sovietinio palydovo gedimas 1983 metais Šaltojo karo vos nepavertė karštuoju.