Pontifiko antradienį pasirašytas atitinkamas dekretas atveria kelią šių visų 38 kankinių beatifikacijai, pripažinimui „palaimintaisiais“, o vėliau jie gali oficialiai būti paskelbti šventaisiais.

Šventasis sostas taip pat patvirtino, kad popiežius Pranciškus pripažino stebuklą, kurį atliko jėzuitų ordinui priklausęs airių kunigas ir mokytojas Johnas Sullivanas, taip pat uždegdamas žalią šviesą jo beatifikacijai.

Minėti 38 albanai, daugiausia katalikų dvasininkai arba klierikai, buvo nužudyti Envero Hoxha komunistinio režimo laikais tarp 1945 ir 1974 metų. 1967 metais A.Hoxha paskelbė Albaniją pirma pasaulio ateistine valstybe.

Vyskupas Vincens Prenushi buvo Albanijos katalikų arkivyskupas, nepaklusęs diktatoriaus reikalavimui atskirti albanų bažnyčią nuo Vatikano.

Jis mirė kalėjime po ilgų kankinimų 1949 metais.

V.Prenushi buvo vienas iš septynių vyskupų, kurie mirė per egzekuciją arba kalėjime A.Hoxhos režimo metais. Bažnyčia kaltina režimą iš viso dėl 111 kunigų, 10 seminaristų ir aštuonių vienuolių mirties, taip pat dėl 1 820 katalikų, musulmonų ir ortodoksų maldos namų sunaikinimo.

Popiežius Pranciškus lankydamasis Albanijoje 2014 metų rugsėjį pagerbė režimo aukomis tapusius katalikus. Pontifiką akivaizdžiai sujaudino vienos garbaus amžiaus vienuolės ir kunigo pasakojimai apie tų metų įvykius.

Dėl jų popiežius nukrypo nuo iš anksto paruoštos kalbos ir paklausė: „Kai jie sugebėjo pasipriešinti“.

J.Sullivanas, kuris užaugo turtingų protestantų šeimoje Dubline, yra vertinamas už pagalbą sergantiems ir mirštantiems skurdžiose Kildero gyvenvietėse XX a. pradžioje.

Jis dirbo toje vietovėje veikusioje jėzuitų mokykloje „Clongowes Wood College“.

Jėzuito šalininkai nuo penkto dešimtmečio negaili pastangų, kad vienuolis būtų paskelbtas šventuoju.

1960 metais jis buvo paskelbtas Dievo tarnu, o 2014 metais Pranciškus, pirmasis popiežius jėzuitas, paskelbė jį Garbinguoju Dievo tarnu.