81 metų Mauro Morandi prie Sardinijos krantų esančioje Budelio saloje atsidūrė 1989 metais, kai plaukiant į pietinę Ramiojo vandenyno dalį, sugedo jo katamaranas. Taip sutapo, kad tuometinis salos prižiūrėtojas kaip tik ketino išeiti į pensiją, todėl M. Morandi atsisakė savo kelionės jūra, pardavė laivą ir perėmė rožiniu smėliu garsėjančios salos prižiūrėtojo pareigas.

M. Morandi apsigyveno buvusioje Antrojo pasaulinio karo laikų slėptuvėje, žvelgiančioje į vieną įlanką, ir nuo to karto pažįsta kiekvieną raižytos salelės uolą, medį ir čia gyvenančių gyvūnų rūšį.

M. Morandi teigė nusprendęs mėnesio gale palikti šią salą, kai iš La Madalenos nacionalinio parko vadovybės, administruojančios Budelio salą nuo 2016 metų, sulaukė kelių grasinimų jį iškeldinti. La Madalenos nacionalinio parko administracija trokšta perimti M. Morandi namus ir paversti salą aplinkosaugos švietimo centru.


„Aš praradau viltį laimėti šią kovą, – teigė jis. – Po 32 metų, praleistų čia, man labai liūdna išvykti. Jie man pareiškė, kad turi remontuoti mano namus, ir, panašu, kad šį kartą viskas yra tikra“.

Nacionalinio parko valdžia tvirtina, kad M. Morandi be reikalingų leidimų atliko pastato pakeitimus.

M. Morandi, kuris yra kilęs iš Modenos centrinėje Italijos dalyje, nurodė, kad persikels gyventi į nedidelį butą netoliese esančioje La Madalenoje – didžiausioje šio salyno saloje.

„Gyvensiu pagrindinio miesto pakraštyje, taigi į miestą vyksiu tik apsipirkti, o visą likusį laiką galėsiu skirti sau, – teigė jis. – Aš nuolat matysiu jūrą, taigi mano gyvenimas pernelyg stipriai nepasikeis“.

Kalbėdamas apie Budelio salą jis pažymėjo: „Tikiuosi, jog kažkas kitas ją saugos taip, kaip aš“.

Daugelį metų M. Morandi prižiūrėjo salą be jokių rūpesčių: valydavo jos takus, rūpindavosi laukiniais paplūdimiais ir dienos metu laivais atplaukiantiems keliautojams pasakodavo apie jos ekosistemą.

Tačiau jo vaidmeniui iškilo pavojus, kai bankrutavo privati bendrovė, kuriai priklausė ši sala. 2013 metais šią salą planavo įsigyti Naujosios Zelandijos verslininkas Michaelis Harte`as, žadėjęs palikti M. Morandi salos prižiūrėtoju, tačiau kilus protestams ir įsikišus Italijos vyriausybei, šis sandoris buvo sužlugdytas. 2016 metais vienas Sardinijos teismas nusprendė, kad sala turi atitekti valstybei.

Nuo praėjusio amžiaus 10-ojo dešimtmečio turistams draudžiama vaikščioti rožiniais Budelio paplūdimiais, iš kurių dažnai buvo vagiamas smėlis, ir maudytis jūroje. Tačiau jiems leidžiama dienos metu lankyti šią salą ir vaikščioti taku palei paplūdimį.

Pastaraisiais metais buvo parengtos kelios tūkstančius parašų surinkusios peticijos už tai, kad M. Morandi būtų paliktas šioje saloje. Sekmadienį M. Morandi šalininkai jo „Facebook“ paskyroje reiškė nusivylimą ir pyktį. „Trūksta žodžių... Prasidės rojaus destrukcija“, – rašė Carmelia Mangano.

„Neįsivaizduoju Budelio be Mauro priežiūros. Turite priešintis!“ – teigė Mirella Della Vecchia. Tuo tarpu Salvatore Sechi ragino kitų La Madalenos salų gyventojus vienytis ir „sukilti prieš šią neteisybę“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)