Per konfliktą Irake gyvybės neteko 13 žurnalistų. Bendras visame pasaulyje dėl savo veiklos žuvusių žurnalistų skaičius palyginti su 2002 metais, kai žuvo 19 žiniasklaidos atstovų, gerokai išaugo.

Iš trylikos Irake gyvybės netekusių žurnalistų keturi žuvo nuo JAV ugnies, įskaitant balandžio 8 dienos ataką prieš Bagdado viešbutį "Palestine". Vėliau CPJ tyrimo metu nustatė, kad šių mirčių buvo galima išvengti, nes JAV vadovybė žinojo apie šiame pastate gyvenančius spaudos darbuotojus.

Irako teritorijoje reporteriams grėsė pavojus nukentėti per išpuolius, patekti į susišaudymą ar būti užpultiems.

Tačiau žurnalisto profesija lieka rizikinga ne tik karo zonose, rašoma pranešime. Filipinuose buvo nužudyti penki žurnalistai, rašę apie vietos korupciją. Kolumbijoje gyvybės neteko keturi žurnalistai, trys iš jų buvo nužudyti.

Rusijoje prie namų buvo sumuštas vieno laikraščio, neatsisakiusio prieštaringai vertinimo straipsnio, redaktorius.

Niujorke įsikūręs Žurnalistų gynimo komitetas teigė, kad nuo 2002 metų gruodžio 31 dienos visame pasaulyje buvo įkalinti 136 žurnalistai.

Šiuo atžvilgiu jau penkerius metus pirmauja Kinija, kuri už grotų pasodino 39 reporterius. Po jos eina Kuba, 2003 metais įkalinusi 29 žurnalistus, nuteistus nuo 14 iki 27 metų laisvės atėmimo bausmėmis.

CPJ taip pat priminė Kanados fotožurnalistės Zahros Kazemi (Zachros Kazemi) Irane atvejį. Ši iraniečių kilmės kanadietė buvo suimta už tai, kad fotografavo vieną Teherano kalėjimą ir po dviejų savaičių mirė nelaisvėje nuo smūgių į galvą.

Žurnalistų gynimo komitetas taip pat pabrėžė, kad kovos su terorizmu priemonės, kurių buvo imtasi po 2001 metų rugsėjo 11 dienos teroristinių aktų prieš Jungtines Valstijas, daugelyje regionų yra pretekstas varžyti spaudos laisvę.

Jis pažymėjo, kad Maroke pagal kovos su terorizmu įstatymą, kuris buvo priimtas 2003 metais, buvo suimti keli žurnalistai.