Seržantas Robertas Balesas sausakimšoje teismo salėje Vašingtono valstijoje trečiadienį prisipažino dėl 16 kaltinimų nužudymu, kurie buvo pateikti dėl 2012 metų kovą įvykdytų žudynių, sukėlusių pasipiktinimą Afganistane ir smarkiai pabloginusių JAV ir Afganistano santykius. Tais prisipažinimais jis išvengė mirties bausmės.

Kariškių teisėjas, pulkininkas Jeffery Nance‘as priėmė kaltės pripažinimo pareiškimus ir nusprendė, kad 39 metų R.Balesui gali grėsti kalėjimas iki gyvos galvos be galimybės prašyti paleisti už užstatą.

"Visa, ko noriu, tai pamatyti šį žmogų nubaudžiamą mirties bausme. Nieko kita mes nenorime", - sakė Samiullah, kuris per tas žudynes neteko motinos ir kurio duktė Zardana bei sūnus Rafiullah buvo sužeisti.

Zardanai, kuriai dabar – maždaug 12, yra paralyžiuota ranka ir koja, nors ji mėnesių mėnesius buvo gydoma JAV.

"Parėjau namo ir radau motiną negyvą, gulinčią ant kambario grindų kraujo klane", - AFP sakė Samiullah.

"Mano dukrai Zardanai (kulkos) pataikė į ranką ir koją. Ji taip pat gulėjo kraujo klane, kaip ir mano sūnus. Mūsų niekas nenuramins, tik šito vyro egzekucija. Jis šovė į mano vaikus, nužudė mano motiną ir mes norime, kad jam būtų įvykdyta mirties bausmė“, - sakė jis.

Haji Naeemas - kitas gyventojas iš Kandaharo provincijos Pandžvajaus rajono, kur siautėjo R.Balesas, - buvo sužeistas drauge su mažu sūnumi ir dviem iš savo dukterų.

"Pažiūrėkit, ką jie man padarė, - sakė jis. – Negaliu pajudinti rankos. Amerikiečiai darys, ką nori. Tik jo egzekucija išgydys mūsų skausmą. Norime, kad jam būtų įvykdyta mirties bausmė ir (kad ji būtų) įvykdyta Afganistane".

Tačiau H. Naeemo sūnėnas Abdul Baqi pripažino: "To, ko norime, nebus. Jie turėtų įvykdyti jam mirties bausmę, o ne sodinti į kalėjimą“.

R.Baleso advokatas Johnas Browne‘as išreiškė viltį, kad jo klientas, kuriam bausmė bus paskirta rugpjūtį, iš kalėjimo galės išeiti po 10 metų.

Teisme jungtinėje Lewiso ir McChordo bazėje į pietus nuo Sietlo R.Balesas sakė negalįs paaiškinti, kodėl pradėjo šaudyti į kaimų gyventojus iš šautuvo M4 ir 9 mm kalibro pistoleto.

17 iš 22 jo aukų buvo moterys ir vaikai, ir beveik visiems jiems buvo šauta į galvą.

"Išsikėliau tikslą žudyti ir tada žudžiau šaudydamas ... ir degindamas", - sakė jis, pakartodamas tai dėl kiekvieno jam pateikto kaltinimo nužudymu.

Paklaustas, kodėl žudė kaimiečius, jis atsakė: "Pone, kalbant apie „kodėl“, nuo to laiko uždaviau šį klausimą milijoną kartų. Šiame pasaulyje nėra rimtos priežasties, kodėl padariau tuos baisius dalykus, kuriuos padariau“.