Honkonge įsikūrusios įmonės „HKND Group“ savininkas Wang Jingas žunalistams sakė jau pritraukęs investuotojų iš viso pasaulio ir pažymėjo, jog darbai prasidės jau 2014 metais, rašo bbc.co.uk.

Wang Jingui praėjusią savaitę Nikaragvos Kongresas suteikė 50 metų koncesiją.

Jo projektas sulaukė daug skepticizmo iš pramonės ekspertų ir sukėlė aplinkosaugininkų kritiką.

Idėja iškasti kanalą per Nikaragvą sklando jau daugiau kaip 150 metų.

Wang Jingas tikisi, kad greičiau nei per šešerius metus bus iškastas 286 km ilgio vandens kelias, kuris per Nikaragvos ežerą - didžiausią gėlo vandens telkinį Centrinėje Amerikoje - sujungs Karibų jūrą su Ramiuoju vandenynu.

Jis būtų tris kartus ilgesnis už Panamos kanalą, kuriam užbaigti prireikė dešimtmečio.

Antradienį per spaudos konferenciją Pekine Wang Jingas atmetė savo plano kritiką.

„Nenorime, kad tai taptų tarptautiniu pajuokos objektu, ir nenorime, kad jis virstų žlugusio Kinijos investavimo pavyzdžiu“, - teigė jis.

Wang Jingas tikino, kad pirminiai skaičiavimai yra palankūs ir kad šio projekto pelnas „tikrai privers investuotojus plačiai šypsotis“.

„Pasaulinė prekyba šiandien taip išsiplėtojusi, kad jai reikia naujo kanalo, - pridūrė jis. - Panamos kanalo prekybai tarp Rytų ir Vakarų jau neužtenka“.

40 metų verslininkas, vienintelis šio projekto atstovas viešumoje, apie save pateikė mažai informacijos. Jis sakė kilęs iš paprastos šeimos Pekine ir studijavęs tradicinę kinų mediciną, kol pasuko į verslą.

Jis taip pat neigė turįs kokių nors giminystės ryšių su Kinijos vyriausybe, kariuomene ar Komunistų partija.

„Esu labai normalus Kinijos pilietis. Būti normalesniam nebeįmanoma“, - tvirtino jis.

Wang Jingas teigė, kad pirmąjį pelną jam atnešė investicijos vienoje Kambodžos aukso kasykloje.

2010 metais jis investavo į telekomunikacijų bendrovę „Xinwei Telecom Enterprise Group“ ir padidino jos apyvartą, paskatindamas jos plėtrą į užsienį, įskaitant Nikaragvą, skelbia „Associated Press“.

Tačiau vienas Nikaragvos opozicijos politikas anksčiau šį mėnesį pareiškė, kad jo šalis pajuto mažai naudos iš 700 mln. dolerių (1,8 mlrd. litų), kuriuos „Xinwei“ žadėjo investuoti į jų komunikacijos sistemą.

Wang Jingas naujienų agentūrai „Reuters“ sakė, kad „HKND Group“ vadovautų konsorciumui, kuris dirbtų „sąžiningai, nešališkai ir atvirai“. Jį finansuotų stambios Kinijos įmonės bei tarptautiniai bankai, pažymėjo jis.