2015 metai buvo itin sudėtingi. Pagilėjo nemažai dar iš praeitų metų atsekusių problemų, kilo ir naujų bėdų. Pasaulio lyderiai daug keliavo, sprendė daug sudėtingų klausimų, kovojo su dabartinėmis krizėmis ir statė užtvaras naujoms – pradedant Irano branduolinėmis ambicijomis ir baigiant klimato kaitos keliamomis grėsmėmis.

Visus sunkumus pasaulio politikos lyderiai stengėsi įveikti oriai. Kartais tikrai pavykdavę, tačiau neretai tikrai buvo priežasčių nusišypsoti ar bent jau gūžtelėti pečiais.

Norėdamas besibaigiant metams priminti dėmesio vertas smagias ir keistas akimirkas iš visam pasauliui pažįstamų politikų gyvenimo, „WorldViews“ atrinko daugiau nei dešimt pačių iškalbingiausių nuotraukų, darytų per pastaruosius 12 mėnesių.

1) Vladimiras Putinas ir jo pastangos treniruoklių salėje

Taip, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šiais metais buvo atsidūręs ne vieno itin svarbaus įvykio centre. Panašu, kad šiais metais ne tik, kaip jau tapo įprasta, burnojo prieš Vakarus, bet ir toliau vaidino svarbų vaidmenį Ukrainoje, be to, pradėjo karinę kampaniją Sirijoje bei kaip reikiant susipyko su Turkija.

Metų būta tikrai užimtų ir darbingų, tačiau visur spėjantis V. Putinas rado laiko ir pasirūpinti savo įvaizdžiu. Pavyzdžiui, kartu su šalies ministru pirmininku Dmitrijumi Medvedevu rugpjūtį liejo prakaitą sporto salėje Sočyje, kur vyko skandalingai pagarsėjusios žiemos olimpinės žaidynės.

Įdomi pastaba: norėdamas visam pasauliui parodyti, kad Vakarų taikomos sankcijos Rusijai nė motais, prezidentas sportavo vilkėdamas 3200 dolerių kainuojančiu sportiniu kostiumu.

Vladimiras Putinas

2) Zimbabvės prezidentas Robertas Mugabe ir garsusis jo kluptelėjimas

Kai suklumpa devyniasdešimties metų senolis, neturėtų būti juokinga. Nebent tai būtų nenuilstantis Zimbabvės prezidentas Robertas Mugabe. Po incidento jo atstovai ėmė primygtinai neigti ne tik parkritimo faktą, bet ir tai, kad prezidentas iš viso buvo kažkur išvykęs.

Robertas Mugabe

Vietos fotografų buvo mandagiai paprašyta visas kompromituojančias įvykio nuotraukas ištrinti. Patys matote, kodėl ši suklupusio R. Mugabe nuotrauka virto populiariais ir tikrai smagiais memais.

Ši kelionė R. Mugabe, kuriam jau sukako 91 metai, greičiausiai buvo pats svarbiausias 2015 metų įvykis – neskaitant pasipiktinimo incidentu, kai pasiturintis dantistas iš Amerikos nušovė turistų ir visos Zimbabvės numylėtą liūtą Cecilį.

3) Žalią svogūną tarsi obuolį kandantis Australijos premjeras T. Abbottas

2014 metais Australijos ministras pirmininkas Tony Abbottas grasino jėga kaip sporte užkirsti kelią Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui. Praėjus mažiau nei metams australas liko be darbo, nes partija nebenorėjo jo matyti lyderio pozicijoje. Dabar jau buvusiam premjerui paliekant premjero postą, šalis prisiminė vieną iš įsimintiniausių jo darbo akimirkų – kai kovą lankydamasis viename ūkyje Tasmanijoje tuometinis premjeras tarsi gardžiausio obuolio atsikando neluptos žalio svogūno galvos.

„Tikrai geriausias iš mano kada nors valgytų svogūnų“, – įvertinęs svogūno skonį pareiškė T. Abbottas.

Tony Abbottas

4) Peiliu ir šakute dešrainį valgantis Jungtinės Karalystės premjeras Davidas Cameronas

2015 metai Jungtinės Karalystės ministrui pirmininkui Davidui Cameronui išties buvo ne iš lengvųjų. Jam pavyko kone per plauką atsilaikyti per rinkimus, galėjusius tragiškai užbaigti jo politinę karjerą, be to, dėl savo pozicijos pabėgėlių ir karo prieš „Islamo valstybę“ klausimu ne be reikalo atsidūrė dėmesio centre.

Nepaisant to, daugumai britų bene svarbiausias vietos politikos įvykis buvo nuotraukos, kuriose šalies premjeras nufotografuotas dešrainį valgantis peiliu ir šakute. Panašu, kad tai greičiau taikli iliustracija, demonstruojanti, koks svarbus britų politikai tapo teisingas įvaizdis, o ne griežto premjero auklėjimo rezultatas.

Davidas Cameronas

5) Marinuotą silkę valganti Vokietijos kanclerė Angela Merkel

Įtakingo žurnalo „Time“ 2015 metų Metų žmogumi išrinkta Vokietijos kanclerė Angela Merkel įvertinta už didžius nuopelnus sprendžiant pabėgėlių krizę ir drąsias iniciatyvas. Šiais metais politikė taip pat dar kartą įrodė, kad pasaulinio lygio lyderiai galbūt neturėtų valgyti viešai. Reikia pripažinti, kad marinuotą silkę į burną kraunančios Vokietijos kanclerės nuotrauka tikrai verta dėmesio. Ir šypsenos.

Angela Merkel


6) Itin nejauki B. Obamos ir V. Putino akistata

Nors telefonu Rusijos ir Amerikos prezidentai tokiais svarbiais klausimais kaip Sirija, Irano branduolinė programa ar Ukraina pasikalba gana dažnai, akis į akį susitinka tik ypatingais atvejais. Galbūt dėl šios priežasties rugsėjį prie vieno vakarienės, organizuotos Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus Ban Ki Moono, stalo atsidūrę prezidentai akivaizdžiai jautėsi itin nejaukiai, ore tvyrančią įtampą galima buvo kabinti šaukštais.

Vladimiras Putinas, Barackas Obama

7) Britų premjeras D. Cameronas ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas

Panašu, kad Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas D. Cameronas ir Kinijos prezidentas Xi Jinping kartu mėgaudamiesi bokalu alaus nejautė jokio tarptautinės politikos spaudimo (kaip ir didžiulio žiniasklaidos susidomėjimo).

Politikai ne tik gėrė alų premjero pamėgtoje vietos alinėje, bet ir skanavo žuvies bei keptų bulvyčių. Vėliau dviejų vyrų, gurkšnojančių alų, nuotraukos pasitarnavo kaip Londono bandymo visiems įrodyti, kad Jungtinė Karalystė ir Kinija yra partnerės, įrodymas.

Xi Jinpingas, Davidas Cameronas


8) Istorinis Izraelio premjero ir Palestinos prezidento rankų paspaudimas

Pirmą kartą po penkerių metų pertraukos lapkritį Paryžiuje Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencijoje rankas vienas kitam paspaudė Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ir Palestinos prezidentas Mahmoudas Abbasas.

Toks draugiškumo ženklas nepraslydo pro pasaulio žiniasklaidos objektyvą – kone istorinės akimirkos nuotraukos užkariavo internetą. Viskas būtų tarsi ir gerai, jeigu ne nuotraukoje visą dėmesį nustelbęs Komorų salų prezidentas Ikililou Dhoinine. Jo atvaizdas netruko išpopuliarėti tarp humoro jausmą turinčių memų kūrėjų.

Benjaminas Netanyahu, Mahmudas Abbasas

9) Ignoruojamas B. Obamos draugiškumo gestas

JAV prezidento Baracko Obamos bandymas paspausti ranką Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybos generaliniam sekretoriui Abdulai Latifui bin Rashidui al-Zayani per ceremoniją Baltuosiuose Rūmuose gegužę baigėsi nesėkme. Tam tikra prasme šią nesėkmę iliustruojanti nuotrauka atspindi, kokioje padėtyje 2015 metais buvo atsidūrę Jungtinių Valstijų ir Persijos įlankos šalių santykiai – kiekvienas žiūrėjo į savo pusę.

Barackas Obama, Latifas bin Rashidas Al Zayani


10) Vengrijos premjero V. Orbano ir EK vadovo J. C. Junckerio pasilaikymas už rankų

Sunku įsivaizduoti keistesnį rankų paspaudimą nei Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano ir Europos Komisijos vadovo Jeano Claude Junckerio pasisveikinimas sausį. Tiesą sakant, akimirkos situaciją geriau nei nuotrauka iliustruoja vaizdo įrašas.

Smagiausia, kad tai buvo toli gražu ne vienintelis, švelniai tariant, keistas šių dviejų politikų susitikimas 2015 metais. Gegužę J. C. Junckeris juokais Vengrijos vyriausybės vadovą sutiko saliutu ir iškalbinga fraze „Sveiki, diktatoriau“ – šis incidentas įvyko per Europos Sąjungos Rytų partnerystės viršūnių susitikimą Latvijos sostinėje. Esą tai buvo užuomina tiems, kurie nesibodi kritikuoti Vengriją dėl sprendimo pastaraisiais metais politikoje laikytis dešinės krypties.

11) Keistokas Prancūzijos prezidento F. Hollande'o ir JAV diplomatijos vadovo J. Kerry apsikabinimas

Panašu, kad nė vienam pasaulio lyderiui 2015 metai nebuvo tokie sudėtingi ir sunkūs kaip Prancūzijos prezidentui Francois Hollande'ui. Sausį JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry palaikymą prancūzų tautai išreiškė taip stipriai, kad vos glėbyje neuždusino Prancūzijos prezidento. Kaip matoma nuotraukoje, akių kontakto taip pat būta.

Štai kaip akimirką tada apibūdino Jaimie Fuller iš „The Fix“: „Jei Amerikos diplomato pasisveikinimas buvo nutrauktas pačioje proceso pradžioje, visi galėjo susidaryti įspūdį, kaip atrodytų, jeigu valstybės per svarbius tarptautinius viršūnių susitikimus būtų priverstos šokti kadrilį. Tada apkabinimas. Paplekšnojimas per petį. Manėte, kad čia viskas ir pasibaigs? O ne – kaip skaudžiai jūs klydote. J. Kerry akivaizdžiai svarsto, ar vertėtų Prancūzijos prezidentui pakštelėti į skruostą. Visgi paskutinę sekundę nusprendžia to nedaryti, tačiau, o ne – F. Hollande'as tarsi specialiai savo skruostą pasiūlo. Įveiktas dar vienas iššūkis. Vėl užimama kadrilio poza. J. Kerry veide atsispindi apmaudas, kad šios akimirkos nesugrąžinsi“.

Francois Hollande'as, Johnas Kerry

12) Indijos premjeras ir jo pomėgis glėbesčiuotis

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi neslepia savo pomėgio glėbesčiuotis su kolegomis iš politikos (ir ne tik) pasaulio. Jis nufotografuotas kartu su Malaizijos ministru pirmininku Najibu Razaku. Indijos premjero glėbio neišvengė ir Indijos jogo guru Baba Ramdevas.

Narendra Modi, Markas Zuckerbergas
Narendra Modi, Barackas Obama

13) Irano diplomatijos vadovas ir jo juoko priepuoliai

Irano užsienio reikalų ministras Javadas Zarifas 2015 metais daug juokėsi – tai kuo puikiausiai iliustruoja nuotraukos. Štai Irano diplomatijos vadovas kvatojasi Vienoje, kur vyko derybos dėl šalies vykdomos branduolinės programos.

Javadas Zarifas

O štai užfiksuota, kaip Irano užsienio reikalų ministrą juoko priepuolis užklumpa per Jungtinių Tautų viršūnių susitikimą Vienoje.

Javadas Zarifas (antras iš kairės)

14) J. Kerry ir jo nesibaigianti kelionė po „Dunkin‘ Donuts“ kavines

JAV valstybės sekretorius Johnas F. Kerry, kad ir kur benuvyktų, stengiasi aplankyti ten esančią „Dunkin‘ Donuts“ kavinę (jeigu ten tik tokia yra). Štai JAV diplomatijos vadovas dairosi po minėtąją kavinę Maskvoje. Štai jis apžiūrinėja spurgas Masačusetse, o čia – domisi, kaip sekasi kavinės Islamabade personalui.

15) Ukrainos premjerui – puokštė gėlių ir nepagarbus čiuptelėjimas

Ukrainos parlamentas – vieta ne iš ramiųjų, ten nuolat kas nors vyksta: mojuojama kumščiais, svaidomasi kaltinimais ir grasinimais. Kai atrodė, kad vietos parlamentarų jau niekuo nebenustebinsi, įvyko nematytas negirdėtas incidentas.

Parlamentaras iš prezidento Petro Porošenkos politinio bloko Olehas Barna ministrui pirmininkui Arsenijui Jaceniukui įteikė puokštę rožių, čiupo premjerą už tarpkojo ir pabandė paprasčiausiai nunešti jį nuo tribūnos. Incidentas internete sulaukė didžiulio dėmesio ir dar kartą priminė – tai, kad pasaulio žiniasklaida apie Ukrainą pastaruoju metu rašo mažiau, tai toli gražu nereiškia, kad krizė baigėsi.

Arsenijus Jaceniukas