Edwardas Snowdenas

Jo nutekinta stulbinama medžiaga pademonstravo, kad visų mūsų – pradedant dauguma anoniminių internautų, baigiant Vokietijos kanclerės Angela Merkel mobiliuoju telefonu - kažkur kažkas klausosi.

Šis į Rusiją pabėgęs 30-metis, vienų vadinamas išdaviku, o kitų – pilietinių teisių šaukliu, paviešino didžiulį kiekį įslaptintos JAV žvalgybos medžiagos, išprovokavusius pasaulinio masto debatus apie privatumą ir šnipinėjimą, taip pat supykdžiusios arba pastačiusio į keblią pasaulio lyderius.

Hassanas Rouhani

Susilpnintas griežtų ekonominių sankcijų, Iranas dar kartą mėgina atsiverti pasauliui, netgi mandagiai elgdamasis su Amerika, kurią laiko „Didžiuoju šėtonu“.

Vesdamas šalį iš dešimtmečius trukusios izoliacijos, nuosaikių ir pragmatiškų pažiūrų prezidentas H.Rouhani išsiskiria savo geranoriškus įvaizdžiu, kuris padėjo atverti duris, saugančias didelį nerimą keliančią Irano branduolinę programą, ir pereiti prie švelnesnės pozicijos priešininkų Vakaruose atžvilgiu. Jo politika potencialiai gali pakeisti trapią jėgų pusiausvyrą Vidurio Rytų regione.

Malala Yousafzai

Malalai buvo tik 15 metų, kai mokyklos autobuse jai galvą peršovė Talibano narys. Tas išpuolis paskatino pasaulį atkreipti dėmesį į kasdienį smurtą kai kuriuose Pakistano regionuose ir Afganistane.

Ši ataka taip pat padėjo pasaulyje išgarsėti nepaprastai drąsia laikomai merginai. Sveikdama po jos gyvybę išgelbėjusios operacijos Didžiojoje Britanijoje, Malala pasinaudojo tarptautiniu susidomėjimu, kad atkreiptų dėmesį į sunkią moterų ir mergaičių švietimo padėtį jos neramiame regione.

Popiežius Pranciškus

Kai mažai žinomas argentinietis kovo 13-ąją pirmąkart pasirodė Vatikano rūmų balkone prie Šv.Petro aikštės, daugelis nustebo, kad šis žmogus buvo išrinktas naujuoju popiežiumi. Ir nuo to laikos staigmenos nesiliovė.

Nepanašus į jokį kitą pontifiką, Jorge Mario Bergoglio išnaudoja puikius bendravimo įgūdžius ir kuria įvaizdį žmogaus, artimo paprastiems tikintiesiems, siekdamas pagerinti pašlijusią Katalikų Bažnyčios reputaciją. jis taip pat ėmėsi spręsti kai kuriuos opius klausimus, kurių vengė jo pirmtakai, pasisakydavo apie aktualius pasaulio reikalus ir suteikė Bažnyčiai paprastumo ir patrauklumo, kuris ne vien sustabdė populiarumo nuosmukį, bet ir pradėjo pritraukti naujų sekėjų.

Benas Ainslie

Dažnai didingiausios akimirkos sporte įvyksta, kai nugalimos iš pažiūros neįveikiamos kliūtys, o pergalė išplėšiama iš pralaimėjimo nasrų. JAV buriuotojų komandai „Oracle“ grėsė žeminantis pralaimėjimas Amerikos taurės regatoje, tačiau ji pasikvietė Beną Ainslie, iškovojusį keturis olimpinius aukso medalius, tapti jos naujuoju taktiku. Tai, kas įvyko vėliau, buvo stulbinama.

Vadovaujant B.Ainslie, „Oracle“ iškovojo aštuonias pergales prieš Naujosios Zelandijos komandą ir užsitikrino vieną iš didingiausių sugrįžimų sporte. Dėl tų pergalių mažai populiarus ir techniškas buriavimo sportas, trumpai, tačiau įkvepiančiai buvo atsidūręs dėmesio cente.

Adele Exarchopoulos

Jauna prancūzė aktorė, suvaidinusi kitą moterį įsimylėjusią moksleivę, smarkiai susijaudino Kanų kino festivalyje, kuriame filmas „Adel gyvenimas“ (La Vie d'Adele), pelnė „Auksinę palmės šakelę“.

Tačiau ši režisieriaus Abdelatifo Kechiche'o juosta nėra dar vienas filmas homoseksualumo tema: tai tiesiog meilės istorija, žyminti laikus, kai tos pačios lyties asmenų poros Europoje ir Amerikoje užsitikrina daugiau teisių ir tampa kasdienio gyvenimo dalimi.

Evanas Spiegelis

Ši 23 metų amerikietis atmetė socialinio tinklo „Facebook“ pasiūlymą parduoti už 3 mlrd. dolerių savo sukurtą programėlę mobiliesiems telefonams, kuria galima siųsti žinutes ir nuotraukas, automatiškai išsitrinančias po peržiūrėjimo. Toks žingsnis demonstruoja didėjančią socialinių tinklų įtaką visuomenėje, kurią taip pat žymi itin sėkmingas „Twitter“ debiutas Niujorko akcijų biržoje.

Jamesas Foley

Nepriklausomi balsai, skelbiantys iš pilietinio karo apimtos Sirijos, lėtai, tačiau nesustabdomai nyksta, su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusiems sukilėliams vis labiau įsitvirtinant opozicijos kontroliuojamuose regionuose, o Damasko režimui nesileidžiant į kalbas dėl kompromiso.

Pranešimai apie žurnalistų gaunamus grasinimus ir bauginimus, taip pat reporterių pagrobimus ir žudymus toje šalyje suintensyvėjo 2013 metais. Su naujienų agentūra AFP bendradarbiavęs Jamesas Foley tapo vienu iš maždaug 30 pagrobtų reporterių.

Camila Vallejo

Kelerius pastaruosius metus Lotynų Ameriką krėtusių protestų fotogeniškus veidu tapusi 25 metų C.Vallejo šiemet pateko į Čilės parlamentą kaip Komunistų partijos deputatė, pakeldama į naują lygį savo populiarinamus populistinius siekius.

Kartu su Čilės išrinktąja prezidente Michelle Bachelet ir Brazilijos lydere Dilma Rousseff ji papildė šiame regione didėjantį aukštus postus užimančių moterų būrį, metantį iššūkį Lotynų Amerikos mačistiniam įvaizdžiui.

Princas George'as

Šurmulys, susijęs su princo George'o gimimu liepą, pademonstravo neblėstantį Didžiosios Britanijos karališkosios šeimos populiarumą ir tapo dar vienu svarbiu skyriumi jos tėvų – Kembridžo kunigaikščių Williamo ir Kate – pasaką primenančioje istorijoje. Be to, šis įvykis padėjo išlikti dėmesio centre šaliai, praeitais metais sėkmingas olimpines žaidynes.