Rytų partnerės – Armėnija, Azerbaidžanas, Baltarusija, Sakartvelas (Gruzija), Moldova ir Ukraina. Prieš dešimt metų buvo pradėtas daugiašalis bendradarbiavimas, tokiu būdu leidžiant valstybėms dalintis gerąją patirtimi tarpusavyje. Daugiašalis ryšys yra pagrįstas tokiomis vertybėmis, kaip demokratija, laisvė, pagarba įstatymams bei žmogaus teisėms, o taip pat ir įsipareigojimais rinkos ekonomikai bei darniam vystymuisi.

Forumo metu pažymėtos 10-osios ES ir Rytų partnerystės šalių bendradarbiavimo metinės, atkreiptas dėmesys į poveikį ir pasiekimus. Tačiau nepaisant bendrų pergalių, diskutuoti ES ir Rytų partnerystės šalių lygmeniu apie besikeičiančius jaunimo politikos iššūkius – jaunų žmonių kritinio mąstymo ugdymą, medijų raštingumą ir aktyvaus dalyvavimo skatinimą yra didelis poreikis. Vienas svarbiausių šio forumo tikslų – suteikti galimybę jaunimui prisidėti prie aukšto lygio diskusijų, kurių nutarimai keliaus tiesiai į Rytų partnerystės viršūnių susitikimą 2020 metais.

„Rytų partnerystės jaunimo forumas, tai galimybė surinkti jaunus žmones, darbo su jaunimo bei politinius atstovus į vieną vietą. Jie čia gali susipažinti, laužyti stereotipus bei sudaryti naujas partnerystes. Viskas prasideda nuo dialogo, kas būtent ir yra šis forumas”, – teigė Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūros direktorė Guoda Lomanaitė.

Šis formas yra skirtas vystyti dialogą apie medijų informacinį raštingumą, kritinį mąstymą ir aktyvų jaunų žmonių dalyvavimą. „Kovoti su dezinformacija galime tik skatindami komunikaciją ir bendradarbiavimą, tai šiandien yra svarbiausia. Mes investuojame, kad rytų šalys pasiektų teisingą ir aiškią informaciją”, – forumo atidarymo metu kalbėjo Europos Komisijos kaimynystės politikos ir plėtros derybų generalinis direktorius Vassilis Maragos.

Jaunimo informacinių paslaugų vadovė Silvija Telksnytė išreiškia lūkestį, kad šios investicijos nenueis veltui. „Medijų informacinio raštingumo tema diskutuojama ir dirbama tarpinstituciniame lygmenyje, tačiau jauno paprasto žmogaus ši informacija dažnai nepasiekia. Yra susiformavęs atotrūkis tarp jaunimo ir formalių diskusijų. O turėtų būti atvirkščiai – juk medijų informacinio raštingumo tikslas, kad kiekvienas žmogus suprastų asmeniškai, kas tai yra, kodėl tai svarbu ir kaip įgyti šią kompetenciją. Tikimės, kad greitu metu šios diskusijos pradės įgauti praktinę formą darbo su jaunimu srityje”, – teigė Silvija Telksnytė.

Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūros direktorė Guoda Lomanaitė sako, jog medijų informacinio raštingumo tema yra svarbi, nes tai yra kažkas, kas liečia kiekvieną jauną žmogų, nesvarbu kokioje geografinėje vietovėje jis gyvena. Motyvacija aktyviai dalyvauti bei kritinio mąstymo kompetencija yra esminiai dalykai, kurie yra svarbūs, kad kurtume sveikas visuomenes.

Rytų partnerystės jaunimo forumas Lietuvoje vyko jau antrąjį kartą. Pirmasis Rytų partnerystės jaunimo forumas įvyko dar 2013 m. Kaune. Nuo tada forumai vyksta kas 2 metus skirtingose Europos valstybėse.