Į rinkėjams aktualius klausimus atsako ir aktualia informacija apie gegužės 26-tą dieną vyksiančius Europos Parlamento rinkimus dalijasi Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Europos Parlamento rinkimai (ne)aktualūs

Kas penkerius metus vykstantys Europos Parlamento rinkimai sulaukia nepakankamai visuomenės dėmesio, sako VRK pirmininkė L. Matjošaitytė ir pripažįsta, kad norėtųsi didesnio Lietuvos piliečių aktyvumo. Tačiau pirmininkė nelinkusi išskirti tik Lietuvos, pasak jos, visoje Europoje pastebimos tos pačios tendencijos. Europos Parlamento rinkimai gyventojams atrodo nuo jų nutolę, todėl aktyvumas yra mažesnis.

Visgi, šiais metais Lietuvoje Europos Parlamento rinkimai sutampa su Respublikos Prezidento rinkimų antruoju turu, jeigu tokio prireiks. O tai lemtų didesnį piliečių aktyvumą bei susilauktų daugiau dėmesio. „Paskutiniaisiais rinkimais aktyvumas viršijo 40 proc.”, tačiau skaičiai buvo perpus mažesni, kai nevyko antrasis Prezidento rinkimų turas“, – akcentuoja L. Matjošaitytė.

Laura Matjošaitytė

Balsuoti galima ne tik savo mieste

Neretai daugelis piliečių abejoja, ką daryti, jei rinkimų dieną bus išvykę bei svarsto, ar galės balsuoti už norimą kandidatą kitame mieste. Tai ypač aktualu jaunimui – išvykusiam studijuoti iš savo gimtojo miesto. Pirmininkė teigia, kad kiekvienas rinkėjas, tiek Respublikos Prezidento rinkimuose antrajame ture, tiek Europos Parlamento rinkimuose, galės balsuoti bet kurioje Lietuvoje veikiančioje rinkimų apylinkėje. Vienintelė sąlyga – su savimi reikia turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Problema neturėtų kilti net ir tada, kai rinkėjas neturi galimybės balsuoti rinkimų dieną. Tokiais atvejais rinkėjas gali atvykti į bet kurią Lietuvos savivaldybę anksčiau, su savimi pasiimti asmens dokumentą ir atiduoti savo balsą. „Šiais metais, priešingai nei ankstesniais, iš anksto balsavimas vyks ne dvi dienas, o penkias dienas – nuo pirmadienio iki penktadienio“, – su pasikeitusia išankstinių rinkimų tvarka supažindina pirmininkė.

Dalyvauti balsavime gali ir tie Lietuvos piliečiai, kurie gyvena užsienyje. Pasak VRK, pirmiausia reikia užsiregistruoti rinkėjo portale www.rinkejopuslapis.lt, o registruojantis nurodyti, kokiu būdu asmuo norėtų atiduoti savo balsą: balsuoti iš anksto, atvykti rinkimų dieną į ambasadą ar balsuoti paštu.

Tikimasi didesnio rinkėjų aktyvumo

Nepaisant to, kad rinkėjų aktyvumas praėjusiuose rinkimuose nėra stulbinamai didelis, L. Matjošaitytė sako, kad šiais metais situacija gali pasikeisti. Ji pabrėžia, kad šiais metais savivaldybių tarybų rinkimuose rinkėjų aktyvumas padidėjo, tad tikimasi didesnio aktyvumo ir Europos Parlamento rinkimuose.

„Rinkėjai labiau domisi vykstančia politika, dalyvauja, įsitraukia, ateina balsuoti, tai tikimės, kad ir per šiuos rinkimus, tiek Prezidento, tiek ir Europos Parlamento, rinkėjų aktyvumas išaugs ir, kas žino, gal būsim vieni lyderiaujančių Europoje“, – viliasi VRK pirmininkė L. Matjošaitytė.

Daugiau informacijos apie artėjančius Europos Parlamento rinkimus galima rasti svetainėje www.vrk.lt arba www.rinkejopuslapis.lt.