Apdovanojimui „Mano Guru“ nominavusi europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė pasakoja, jog paprastai „Europos piliečio“ apdovanojimas skiriamas už lygių galimybių užtikrinimą visiems žmonėms, solidarumą, integracijos visuomenėje skatinimą:

„Tai yra svarbiausi momentai, už ką įteikiamas „Europos piliečio“ apdovanojimas. Todėl kuomet verslas su kitais partneriais ėmėsi šios iniciatyvos, kad tuos žmones reikia integruoti į mūsų visuomenę – tai yra toks kilnus siekis, kad iš tiesų aš labai didžiuojuosi“, – apdovanojimo ceremonijoje kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

Auksinį medalį priėmusi generalinė kavinės direktorė Reda Sutkuvienė, kalbėdama apie šią prasmingą ilgametę veiklą, neslepia emocijų: „Labai jaudinuosi ir labai džiaugiuosi. „Mano guru“ tai – reikšmingas apdovanojimas iš Europos Parlamento. Rankos dreba laikant šį garbingą įvertinimą. Medalis, kurį dabar laikau, priklauso ne man, pirmiausia jis priklauso mūsų steigėjams, taip pat be mūsų lankytojų nebūtume tiek metų gyvavę. Didžiausia medalio dalis skirta mūsų integruojamiems žmonėms, tiems, kurie patikėjo mūsų organizacijos misija ir atėjo paprašyti pagalbos.“

Tarp net 700 drąsos keisti savo gyvenimą įkvėptų socialinio projekto dalyvių buvo ir prieš tai nei šeimos, nei gyvenamosios vietos neturėjęs Eduardas Barcevičius, kuris pasakoja, kaip šioje kavinėje prasidėjo jo kelias į laimę:

„Prieš dešimt metų buvau pakviestas asmeniškai Redos ir pagalvojau, kad labai norėčiau pabandyti tapti pilnaverčiu visuomenės nariu. Buvau pakviestas mokytis kulinarijos, barmeno darbo. Man buvo svarbus saugus socializavimas – priežiūra, čia esantys darbuotojai, specialistai, kurie padeda tau susivokti tavo pojūčiuose, savęs suvokime. Buvo be galo smagu, kad esi palaikomas asmeniškai, tiek Redos, tiek žmonių, kurie čia dirba.

Šis projektas man tęsėsi virš pusmečio ir man tai patiko. Vidumi priėmiau sprendimą – kur bebūčiau, ką bedirbčiau, padėsiu žmonėms, kurie gyvena gatvėje ir tokiu būdu padėjau mokytis padėti kitiems. Šiandien rezultatas – sukurta šeima, dirbau reabilitacijos centruose, padėjau juos statyti, šiuo metu statome reabilitacijos centrą Šilutėje, o reabilitacijos centro gyventojai, baigę programą, darbuojasi šiame pačiame bare.“

Vidutiniškai vienu metu „Mano Guru“ kavinėje dirba apie 20 darbuotojų. Dalis dirbančiųjų – lyg savotiški vedliai, savo srities profesionalai. Tai – nuolatiniai darbuotojai, kurie po reabilitacijos pirmus žingsnius į gyvenimą žengiantiems žmonėms tampa mentoriais, o projekto dalyviai įmonėje dirba nuo šešių mėnesių iki metų.

Jau devynis mėnesius čia besidarbuojantis Slava Grigorjev prisipažįsta, kad didžiausias iššūkis – darbas su savimi: „Praleidau čia apie devynis mėnesius ir yra progresas. Man patinka tai daryti. Ir indus ploviau, ir grindis, ir padavėju dirbau, ir bare. Labai patinka padėti vieni kitiems, tai tiesiog uždega. Jautiesi reikalingas, jautiesi komandos dalimi.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)