Praėjus pusvalandžiui nuo balsavimo Nyderlanduose pradžios 7 val. 30 min. vietos (8 val. 30 min. Lietuvos) laiku, duris atvėrė balsavietės Jungtinėje Karalystėje – vienintelėje kitoje ketvirtadienį balsuosiančioje šalyje. Didžiojoje Britanijoje šiuo metu tvyro didelė nežinomybė dėl planų išstoti iš Europos Sąjungos, taip pat dėl premjerės Theresos May vyriausybės likimo.

EP rinkimai, pasibaigsiantys sekmadienį vakare, vyksta Bendrijoje stiprėjant populistinėms ir nacionalistinėms jėgoms, norinčioms apriboti Briuselio galias. Tuo metu didelę įtaką bloke turinčios Prancūzija ir Vokietija tvirtina, kad vienybė yra geriausias būdas suderinti kintančius ekonomikos ir saugumo interesus, ryškėjant naujai pasaulio tvarkai.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sakė, kad didžiausias iššūkis yra „nenusileisti destrukcijos ir dezintegracijos koalicijai“, siekiančiai išardyti ES vienybę, kurtą pastaruosius šešis dešimtmečius.

Populistai į šiuos rinkimus eina gana vieningu frontu, ir tai gali tapti rimtu iššūkiu centristinėms jėgoms. Šeštadienį Italijos antiimigracinių pažiūrų vidaus reikalų ministras Matteo Salvini rinkimų kampanijos mitinge pasirodė kartu su dešimčia kitų nacionalistų lyderių, tarp kurių buvo ir Prancūzijos ultradešiniųjų „Nacionalinio sambūrio“ vadovė Marine Le Pen bei Vokietijos ultradešiniosios partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) vienas iš pirmininkų Joergas Meuthenas.

Rinkėjai 28-iose ES valstybėse išrinks iš viso 751 įstatymų leidėją. Europarlamentarų skaičius sumažės iki 705, kai Britanija paliks Bendriją. Nyderlandai šiuo metu ES asamblėjoje turi 26 vietas, o po „Brexit“ turės 29. Jungtinei Karalystei Europos Parlamente atstovauja 73 įstatymų leidėjai, neteksiantys darbo, kai bus baigtas sudėtingas jų šalies ir ES „skyrybų“ procesas.

Keturias dienas truksiančio balsavimo rezultatai nebus oficialiai skelbiami iki sekmadienio vakaro, tačiau Nyderlandų nacionalinis transliuotojas NOS ketvirtadienį vakare, kai šalyje bus uždarytos balsavimo apylinkės, praneš balsavusių rinkėjų apklausų rezultatus.

Balsavimas Nyderlanduose gali parodyti tam tikras Europos rinkėjų pasirinkimo tendencijas. Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad charizmatiško intelektualo Thierry Baudet vadovaujamas Demokratijos forumas (Forum voor Democratie, FVD) ir ministro pirmininko Marko Rutte centro dešinioji Liaudies partija už laisvę ir demokratiją (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, VVD) turi apylygius šansus.

Atviros ES sienos ir bendroji rinka turtingai prekiaujančiai Olandijai duoda didelį pelną, tačiau ji taip pat moka dosnias sumas į ES biudžetą. Skeptiškai nusiteikę olandų rinkėjai 2005 metais referendume atmetė vadinamosios ES konstitucijos projektą.

Th. Baudet partija kovą netikėtai laimėjo provincijų rinkimus. FVD lyderiui Vengrijos premjero Viktoro Orbano autoritariška politika artimesnė nei M. Salvini vadovaujamo nacionalistinio populistų judėjimo pozicija. Visgi trečiadienį vakare vykusiuose debatuose jis pavadino M. Salvini „Europos didvyriu“ už jo griežtas priemones imigracijai pažaboti.

„Dabar čia vykstanti imigracija iš Afrikos ir Vidurio Rytų visiškai kertasi su mūsų kultūra, vertybėmis, gyvenimo būdu, tolerancija, meile moterims ir t. t., – sakė J. Baudet. – Tai turi būti sustabdyta, ir tai neįvyks europiniu lygiu.“