DELFI studijoje prie diskusijų stalo susitiko konservatorių atstovė EP Rasa Juknevičienė ir socialdemokratų atstovas Juozas Olekas.

Paklausta, kaip jautėsi sužinojusi, kad yra išrinkta į EP, R. Juknevičienė atviravo: „Nežinau ar čia tinka prisipažinti, bet man pirma savaitė buvo labai labai sunki. Aš gal savęs nebuvau užprogramavus išrinkimui“, – sakė politikė. Kaip ir dar trys kolegos, R. Juknevičienė perkopė įspūdingą 100 000 balsų skaičių ir gegužės 26 dieną vykusiuose rinkimuose sulaukė 113 000 tautiečių palaikymo.

Rasa Juknevičienė

J. Olekas naujų atsakomybių akivaizdoje taip pat prisipažino jaučiantis dvilypius jausmus – „kaip aš sakau, viena akis verkia, kita džiaugiasi, todėl kad, kaip ir gerbiama Rasa minėjo, beveik 30 metų nuo Nepriklausomybės laikų, kada tenka dirbti Lietuvai Lietuvoje, na, man dar metus laiko teko dirbti Maskvoje, kad Lietuva taptų laisva. Tai šiek tiek suaugi, žinai tas problemas, veikimo būdus ir gaila pasidaro palikti. O iš kitos pusės, kaip kolegė minėjo, tai – naujas iššūkis, naujos galimybės“, – pasakojo naujai išrinktas europarlamentaras.

Juozas Olekas

Į Užsienio reikalų komitetą kandidatuojantis politikas nurodė kryptį, kuri jį labiausiai domina naujajame darbe, tai – saugumo ir gynybos klausimai, taip pat Lietuvai aktualios sritys – kaimo reikalų ir aplinkos komiteto reikalai, socialinė politika.

Tuo tarpu R. Juknevičienę Europos liaudies partijos frakcija deleguos į vystymosi komitetą. Pasak politikės, šio komiteto veikla apima daug užsienio reikalų politikos aspektų – ypač besivystančių ir narystės Europos Sąjungoje (ES) siekiančių šalių klausimus.

„Man čia bus labai svarbus Ukrainos klausimas, kas Lietuvai – be galo svarbu. Iš esmės tai, ką mes dirbome ir Lietuvoje, ir Juozas yra įsitraukęs į tai <...>. Ten yra nemaži pinigai, kurie keliauja ir į Afrikos valstybes, tai jeigu pavyktų atkreipti dėmesį į Rytų partnerystės šalis, kurios taip pat reikalauja ES dėmesio, tai būčiau labai laiminga“, – komentavo R. Juknevičienė.

Politikė taip pat akcentavo susidomėjimą saugumo ir gynybos klausimais, istorinės atminties problematika.

Abu europarlamentarai pabrėžė sieksiantys išlaikyti kuo tvirtesnį ryšį su Lietuva ir šalies politikos aktualijomis, bet taip pat teigė ketinantys ieškoti svarbių ir naudingų ryšių su kitų ES šalių išrinktaisiais atstovais.