Koalicijai buvo duota laiko pakeisti 2019 metų planus, bet ji nusiteikusi prieš taupymą ir tiki, kad tokia politika padės atgaivinti trečios pagal dydį euro zonos ekonomikos augimą. Taip pat - sumažinti valstybės skolą ir deficitą.

Kraštutinės dešinės „Lyga“ ir „Penkių žvaigždučių judėjimas“ 2019 metais planuoja 2,4 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) deficitą. 2020 metais jis turėtų sudaryti 2,1 proc. BVP.

Tačiau Briuselis prognozuoja, kad Italijos deficitas 2019-aisiais pasieks 2,9 proc. BVP, o 2020 metais pakils iki 3,1 proc. BVP ir viršys 3,0 proc. Europos Sąjungos limitą.

„Lygos“ vadovas Matteo Salvinis pirmadienį pažadėjo „ginti biudžetą, tarsi tai būtų regbio mačas“.

Europos Komisija praėjusį mėnesį atmetė Romos biudžetą. Tai - pirmas toks atvejis Europos Sąjungos istorijoje.

Nors Roma ateinantiems metams prognozuoja 1,5 proc. Italijos ekonomikos augimą, Briuselis yra atsargesnis ir numato 1,2 proc. ūkio plėtrą.

Italijos valstybės skola siekia 131 proc. BVP. Ji yra antra pagal dydį euro zonoje po Graikijos ir gerokai viršija 60 proc. ES ribą.

Italijos premjeras Giuseppe Conte bandė nuraminti rinkas, sakydamas, kad EK prognozės „nepakankamai įvertina teigiamą biudžeto poveikį ir struktūrines reformas“.

„Augant ekonomikai, deficitas mažės, kitąmet mes sumažinsime skolos ir BVP santykį iki 130 proc., o 2021 metais - iki 126,7 proc.“, - pridūrė jis.

Europos ekonomikos komisaras Pierre`as Moscovici tikisi, kad bus rastas kompromisas ir išvengta sankcijų.

Visgi rinkose nerimaujama, kad sumaištis Italijoje gali išplisti į kitas Europos šalis, kurios dar tik pradeda atsigauti nuo euro zonos skolų krizės.