Europos Komisija 2021-2027 metų biudžete projektui siūlo skirti 552 mln. eurų. Valstybės narės sprendimą dėl biudžeto turbūt priims tik kitąmet.

Strasbūre pasiūlymą skirti 780 mln. eurų (dabartinėmis kainomis) ketvirtadienį palaikė 569 europarlamentarai, 17 buvo prieš, o 32 susilaikė. Europos Parlamento rezoliucija gali šiek tiek sustiprinti Lietuvos vyriausybės pozicijas derybose, bet lemiamos reikšmės turbūt neturės.

EP spaudos tarnyba praneša, jog parlamentas taip pat remia siūlymą, kad Lietuva prie bendrų eksploatavimo nutraukimo išlaidų, kaip ir iki šiol, prisidėtų 14 proc., o EK siūlė didesnę Lietuvos finansavimo dalį – bent 20 proc.

EP sprendime akcentuojama, kad Lietuva turėtų stengtis pritraukti daugiau lėšų iš kitų šaltinių, pavyzdžiui, tarptautinių finansinių organizacijų.

Europarlamentarai taip pat remia siūlymą į ES daugiametę finansinę programą įtraukti ir panaudoto branduolinio kuro bei radioaktyviųjų atliekų šalinimą į giluminį kapinyną.

Vokietijos atstovės R. Harms teigimu, kadangi antrojo Ignalinos AE bloko išmontavimas prasidės 2026 metais ir tęsis po 2027 metais, prieš pradedant darbus turi būti sutelkta pakankamai lėšų šiai užduočiai.

Europarlamentarai pažymi, kad Ignalinos AE buvo pastatyta sovietinės okupacijos metais, ji gamino elektrą visam regionui, todėl jėgainės uždarymas negali būti vien tik Lietuvos problema.

ES 2014-2020 metais jėgainės uždarymo darbams skyrė 450,8 mln. eurų, 2007-2013 metais – 837,4 mln. eurų.

Lietuva uždaryti Ignalinos AE įsipareigojo stodama į ES. Jėgainė galutinai sustabdyta 2009-ųjų pabaigoje, o jos uždarymo darbai, skaičiuojama, truks iki 2038 metų.

Vaičiūnas: EP pritarimas dėl Ignalinos AE uždarymo finansavimo - stipri politinė žinia

„Strategiškai svarbi Europos Parlamento parama rodo, kad Europa įvertino tą progresą, kurį darome Ignalinos AE uždarymo procese. Kartu tai yra reikšminga ir stipri politinė žinia - Ignalinos AE uždarymas yra bendras Lietuvos ir visos ES klausimas ir bendra atsakomybė. Taip yra dabar, taip turi būti ir ateityje“, - sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

EP taip pat pritarė R. Harms siūlymui dėl ilgalaikio panaudoto branduolinio kuro saugojimo, nepaliekant šio klausimo ant vienos Lietuvos pečių. ES turėtų prisidėti prie ilgalaikio IAE panaudoto branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų saugojimo giluminiame atliekyne klausimo sprendimo.

Dėl to pranešime dėstoma nuomonė, jog turėtų būti pradėtos konsultacijos dėl galutinio panaudoto branduolinio kuro ir radioaktyviųjų atliekų sutvarkymo finansavimo iš Ignalinos programos būsimose ES daugiametėse finansinėse programose.

Galutinį sprendimą dėl Ignalinos programos reglamento būsimai daugiametei finansinei programai priims ES Taryba. EP nuomonė yra patariamoji.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)