Skiepų paso – vadinamojo skaitmeninio žaliojo sertifikato – projektas numato, kad pasas suteiktų įrodymą, jog asmuo yra paskiepytas nuo COVID-19, yra persirgęs ir įgijęs imunitetą arba jo COVID-19 testo atsakymas yra neigiamas. Šio projekto pasiūlymas buvo patvirtintas ir pristatytas trečiadienį, rašo brusselstimes.com.

Projekte šalims narėms pateikiami pasiūlymai, kaip jos galėtų sukurti koordinuotą sistemą, būtinai atitinkančią skirtingus reikalavimus ir įtraukiančią „skaitmeninį žaliąjį sertifikatą“, kuris, kaip tikimasi, turėtų būti nemokamas.

Dabar pasiūlymas bus pateiktas Europos Parlamentui ir ES šalims narėms tvirtinti. Po to bus galima įgyvendinti skaitmeninio sertifikato projektą, atversiantį laisvo keliavimo tarp valstybių galimybę.

Ši naujiena pasirodė po to, kai buvo paskelbti ES statistikos tarnybos „Eurostat“ duomenys, parodę, kad visoje ES nakvynių turistinėse apgyvendinimo vietose skaičius 2020-aisiais, lyginant su praėjusiais metais, sumažėjo 52 proc.

Belgijoje nuo 2020-ųjų sausio iki lapkričio užfiksuotos tik 19 749 nakvynės turistų apgyvendinimo vietose. Per tą patį laikotarpį 2019-aisiais užfiksuotos 39 732 nakvynės – 20 000 daugiau.

Nebūtinų kelionių draudimas, galiojantis mažiausiai iki balandžio 19 d., dar labiau spaudžia šalies turizmo sektorių. To rezultatas – Belgijos kelionių organizatorių, turų operatorių ir kelionių agentų asociacijos Belgijos vyriausybei pateikti reikalavimai atnaujinti nebūtinas keliones.

„Dabar atėjo metas atnaujinti nebūtinas keliones. Juk prireiks laiko, kol viskas ir vėl veiks taip, kaip priklauso“, – aiškino kelionių operatoriaus „Montana“ vadovė ir atstovė spaudai Christel Somers.

Visgi Belgijos užsienio reikalų ministrė Sophie Wilmes jau anksčiau įspėjo, kad Belgija nepasitelks skaitmeninių pasų tam, jog atnaujintų keliones.

„Belgija nesvarsto skiepijimo susieti su judėjimo Europoje laisve. Nepalyginamai svarbiau yra gerbti nediskriminavimo principą, nes vakcinacija nėra privaloma ir nėra visuotinės prieigos prie vakcinos“, – aiškino ministrė.

Europos Sąjungos teisingumo komisaras Didier Reyndersas prieš dvi savaites sakė, kad, siekiant išvengti diskriminavimo, skaitmeniniai pasai turėtų apimti ne tik informaciją apie pasiskiepijimą, bet ir informaciją apie neseniai atliktą PGR testą arba natūraliai susiformavusį imunitetą.

Europos Komisija tvirtina iki vasaros sukursianti skaitmeninę infrastruktūrą, palengvinsiančią skaitmeninių žaliųjų sertifikatų patikrinimą. EK viliasi, kad šalys narės įgyvendins reikalingus nacionalinių sveikatos įrašų sistemų pakeitimus.

Sertifikatai bus parengti iki birželio 1 d.

EK vicepirmininkas Margaritis Schinas Vokietijos dienraščiui „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ teigė, kad skiepų sertifikatai turėtų būti prieinami jau po kelių mėnesių.

„Sertifikatas turėtų būti parengtas naudojimui vasaros pradžioje, o vasara prasideda birželio 1 d.“, – sakė M. Schinas.

Nors EK tvirtina, kad toks dokumentas būtų skiepo sertifikatas, o ne skiepo pasas, juo vis dėlto siekiama paskatinti keliones tarp ES šalių ir net už bendrijos ribų.

Sertifikate būtų nurodoma, ar žmogus gavo neigiamą COVID-19 testo rezultatą, neseniai pasveiko nuo ligos arba buvo nuo jos paskiepytas.

Kol kas neaišku, ar skiepo pasu galės pasinaudoti bendroji populiacija. ES šalys ir Europos Parlamentas dar turės sutarti dėl šio pasiūlymo.

Kai kurios šalys yra išreiškusios abejones dėl tokių planų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)