„Mes esame sėkmingi, kai bendradarbiaujame“, - trečiadienį Briuselyje pareiškė ES vidaus reikalų komisaras Dimitris Avramopoulosas. Anot jo, Europos prieglobsčio sistemos reformą būtina baigti, nes priešingu atveju Europa bus labai pažeidžiama.

Ketvirtadienį Briuselyje rinksis ES šalių vidaus reikalų ministrai ir vėl diskutuos šia tema. Tiesa, jie apie tai kalbasi jau beveik trejus metus, tačiau kol kas be apčiuopiamų rezultatų. Susitarimo nesitikima ir ketvirtadienį.

ES visų pirma nepavyksta susitarti dėl pabėgėlių padalijimo visoms šalims. Vengrija ir Lenkija, pavyzdžiui, nenori įsipareigoti priimti migrantus.

Komisaras, be to, pakartojo savo raginimą rasti laikiną sprendimą dėl padalijimo tų migrantų, kurie priversti likti blokuotuose gelbėjimo laivuose Viduržemio jūroje. Pernai Italija ir Malta neįsileido privačių gelbėjimo laivų su migrantais į savo uostus. Vyriausybės Romoje ir Valetoje argumentavo, kad žmones turi priimti ir kitos ES valstybės.

„Mums reikia kiek įmanoma daugiau ES šalių, kurios tame dalyvautų, - sakė D. Avramopoulosas apie laikiną susitarimą, kuris galėtų garantuoti migrantų pasidalijimą. Tačiau ir šio laikino sprendimo klausimu ES jau kelis mėnesius nejuda į priekį.