Iš Biržų kilęs D. Vidžiūnas šiuo metu studijuoja Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) pirmame kurse, tačiau praėjusiais metais dar galėjo dalyvauti mokykloje vykstančiame egzamine, tačiau jam pavyko geriausiai pasirodyti organizacijų ir pavienių dalyvių grupėje.

„Į finalą pernai metais patekau pirmą kartą, tačiau apskritai esu jau dalyvavęs egzamine tris kartus“, – pasakojo jaunuolis. Vaikinas teigė, kad jam papildomai ruoštis Europos egzaminui nereikėjo, nes jo mokykla kaip tik buvo dalyvavusi švietimo įstaigoms skirtame konkurse.

„Todėl jau buvau pasidomėjęs Europos Sąjunga ir faktiškai prieš Europos egzaminą tiesiog vieną kartą persiskaičiau turėtus konspektus. Specialiai šiam konkursui nesiruošiau“, – prisipažino pašnekovas.

Norėjo ne laimėti, o pasitikrinti žinias

D. Vidžiūnas pasakojo, kad ES naujienų per daug taip pat neseka, jo žinios atkeliauja tiesiog iš informacijos viešojoje erdvėje.

„Paprastai Europos egzamine dalyvaudavau mokykloje, bet pernai taip išėjo, kad tą dieną mokykloje man niekas nepriminė apie vykstantį egzaminą, todėl mokyklos konkurse nesudalyvavau. Todėl sugalvojau užsiregistruoti kitoje kategorijoje ir pavyko“, – kalbėjo jaunuolis.

Dovydas Vidžiūnas

Pirmo kurso studentas prisipažino, kad taip gerai pasirodyti ir laimėti prizą konkurse jis visiškai nesitikėjo.

„Be to, nesakyčiau, kad mano tikslas buvo laimėti. Aišku, blogas kareivis, kuris nenori būti generolu, bet mano tikslas buvo kuo geriau pasirodyti ir pasitikrinti savo žinias“, – šypsojosi vaikinas.

Sunkiausi klausimai – apie naujausius sprendimus ES

Paklaustas, kokio tipo klausimai Europos egzamine D. Vidžiūnui buvo sunkiausi, jis teigė, kad prasčiausiai vertina savo žinias apie naujausius ES institucijų sprendimus.

„Nors, pavyzdžiui, pernai buvo klausimas apie ES ir Kanados ekonominę sutartį, tai apie tai žinių turėjau. Tačiau kartais būna klausimų apie naujus sprendimus, kuriais nebūnu pasidomėjęs, tai ta dalis egzamine būna sunkiausia“, – sako vienas iš egzamino nugalėtojų.

Puikiu rezultatu praėjusių metų egzamine pasigirti galintis D. Vidžiūnas ir šiemet žada išbandyti savo jėgas, jei tik nepražiopsos egzamino dienos.

Dovydas Vidžiūnas

Nors šiuo metu VU TSPMI jaunuolis kremta politikos mokslus, konkurso laimėtojas netiki, kad studijos jo žinių bagažą apie ES labai pasunkina: „Galbūt šiek tiek ir sužinau papildomai, pavyzdžiui, per paskaitas ar iš grupės draugų, tačiau nemanau, kad tai gali turėti labai didelės įtakos mano turimoms žinioms apie ES“.

Apdovanotas autobuso bilietais D. Vidžiūnas pasirinko kelionę į Taliną. Čia vaikinas praleido dvi dienas ir teigė nustebęs Estijos sostinės architektūriniu paveldu.

„Iki tol Taline neteko būti. Talinas man priminė Rygą ir buvau labai sužavėtas, kad miesto viduramžių architektūra yra pakankamai gerai išlikusi“, – džiaugėsi tinklaraščio Euroblogas.lt pašnekovas.