Europos Komisija, pasiūliusi steigti fondą pandemijos nualintai ekonomikai gaivinti, sakė, kad toliau tvirtai remia savo istorinį skatinamųjų priemonių planą, ir tvirtino, kad jis tebėra teisėtas.

Komisija „yra įsitikinusi“, kad „teismas skubiai priims sprendimą“ byloje, žurnalistams sakė ES vykdomosios valdžios institucijos atstovas spaudai.

Abejų Vokietijos parlamento rūmų jau patvirtinto ekonomikos gaivinimo plano ratifikavimo procedūra turėjo būti užbaigta jį penktadienį pasirašius šalies prezidentui Frankui-Walteriui Steinmeieriui.

Tačiau penki asmenys pateikė skundą teismui, nusprendusiam, kad ratifikavimas „nebus vykdomas, kol Federalinis Konstitucinis Teismas paskelbs sprendimą dėl laikinojo teismo draudimo pritaikymo“.

Jeigu ES narės planą ratifikuos, Briuseliui būtų suteiktos naujos galios – vadinamieji „nuosavi ištekliai“ – surinkti lėšų, siekiant grąžinti paskolas, paimtas nepriklausomai nuo Bendrijos nacionalinių vyriausybių.

„Itin svarbu, kad sprendimas dėl nuosavų išteklių būtų skubiai priimtas visų valstybių narių, ypač atsižvelgiant į iššūkius dėl COVID-19 pandemijos“, – sakė EK atstovas.

Iki šiol planą ratifikavo 16 iš 27 ES narių.

ES tikisi, kad tvirtinimo proceas bus užbaigtas „iki šių metų antrojo ketvirčio pabaigos“, siekiant pradėti skirstyti pirmąsias išmokas iš atsigavimo fondo, pridūrė Komisijos atstovas.

Šio fondo idėją praeitais metais pateikė Vokietijos kanclerė Angela Merkel kartu su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, o gruodį jam pritarė visos 27 ES šalys, priimdamos 1,8 trln. eurų daugiametį ES biudžetą iki 2027 metų.

Pastangos užtikrinti paskolų ir subsidijų smarkiausiai nuo pandemijos nukentėjusioms ES šalims, tokioms kaip Italija, susilpnino ilgai gyvavusį stereotipą, kad Vokietija, priskiriama prie Bendrijos „taupiųjų šalių“ grupės, griežtai nesutiks prisiimti atsakomybės už kitų narių skolas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)