Kinija teigia kviečianti užsienio diplomatus ir Jungtinių Tautų žmogaus teisių komisarę Michelle Bachelet apsilankyti Sindziange, kur teisių gynėjų teigimu, specialiose stovyklose kalinama daugiau kaip milijonas uigūrų ir kitų musulmoniškų mažumų atstovų.

Tačiau didelės pažangos iki šiol nematyti.

Vienas Europos diplomatas naujienų agentūrai AFP sakė, jog taip yra todėl, kad misija nori aplankyti I. Tohti, 2014 metais nuteistą kalėti iki gyvos galvos už separatizmą.

2019 metais žmogaus teisių aktyvistui I. Tohti buvo paskirta prestižinė Europos Parlamento Andrejaus Sacharovo premija – svarbiausias ES žmogaus teisių apdovanojimas.

„Derybos įstrigo dėl Tohti ir kitų sąlygų, – sakė minėtas diplomatas. – Nemanau, kad jie greit išvyks.“

Kinijos ambasadorius ES Zhangas Mingas antradienį sakė, jog „beveik viskas buvo parengta“ ES valstybių ambasadorių apsilankymui Sindziange, tačiau iškilo kliūčių dėl „nepriimtinų prašymų“.

„Jie reikalauja susitikimo su vienu pagal Kinijos įstatymus nuteistu nusikaltėliu, – sakė jis. – Tai nepriimtina, labai atsiprašau.“

Kinija griežtai atmeta įtarimus dėl blogo elgesio su uigūrais Sindziange. Nors iš pradžių neigė tokių stovyklų egzistavimą, Pekinas dabar jas vadina profesinio rengimo centrais, skirtais kovai su musulmonų radikalizmo ir separatizmo tendencijomis. Anot oficialiojo Pekino, žmonės šiose įstaigose mokosi savanoriškai ir įgyja geresnes įsidarbinimo galimybes.

Trijų ES pareigūnų delegacija, 2019-ųjų sausį dalyvavusi kruopščiai surežisuotame apsilankyme Sindziange, yra pareiškusi nuomonę, kad viename tokiame „profesinio rengimo centre“ sutikti žmonės kalbėjo tai, kas jiems buvo liepta.

Zhang Mingas pridūrė, kad Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I) kvietimą M. Bachelet perdavė kovo 7 dieną, jai vasario pabaigoje paraginus atlikti „nepriklausomą ir išsamų“ žmogaus teisių padėties Sindziange įvertinimą.

Ministras tvirtino, kad Sindziangas yra „atviras užsienio diplomatams, žurnalistams ir turistams“.

Visi užsienio žurnalistai pastaruosius vienus metus susiduria su intensyviu kinų pareigūnų trukdymu ir sekimu, jei bando perduoti pranešimų iš Sindziango, nurodo Kinijos užsienio korespondentų asociacija.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)