Apie 40 proc. 2015-2017 m. ES įvykdytų teroro išpuolių panaudoti savadarbiai sprogmenys. Teroristai pasitelkia vis naujas formules ir technologijas. Todėl antradienį europarlamentarai nusprendė įtraukti daugiau sprogmenims naudojamų cheminių medžiagų, pavyzdžiui, sieros rūgštį, į plačiajai visuomenei ribojamų medžiagų sąrašą. Sieros rūgštį sprogmenims teroristai panaudojo 2015 m. Paryžiuje, 2016-aisiais Briuselyje ir 2017 m. Mančesteryje.

Šiuo metu įsigyti sprogstamųjų medžiagų pirmtakų kai kur pakanka tapatybės kortelės, o dabar tam reikės atitinkamos valstybės tarnybos išduoto leidimo. Leidimų nereikės profesionalams ir ūkininkams, naudojantiems konkrečias chemines medžiagas savo darbe. Leidimai bus išduodami patikrinus pirkėjo neteistumą ir reputaciją, taip pat atsižvelgiant į deklaruotą medžiagos naudojimo tikslą, galimas alternatyvas bei priemones užtikrinti saugų medžiagų sandėliavimą. Tos pačios taisyklės galios ir internetinėms parduotuvėms. Apie įtartinus sandorius pardavėjai turės per 24 val. pranešti atitinkamoms tarnyboms.

„Valstybės negali įveikti terorizmo pavojaus pavieniui. Šios taisyklės užkamšys saugumo spragas savadarbių sprogmenų srityje ir nustatys griežtus apribojimus jų tiekimo grandinėje“, – pažymėjo EP pranešėjas Andrejs Mamikins (Socialistai ir demokratai, Latvija).

Už naująsias taisykles balsavo 616 europarlamentarų, prieš buvo 7, o susilaikė 21. Jos jau neformaliai suderintos su ES Taryba. Reglamentas įsigalios praėjus pusantrų metų po paskelbimo ES Oficialiajame leidinyje. Jau išduoti leidimai galios dar metus po atnaujintų taisyklių įsigaliojimo.