Kaip rašoma pranešime spaudai, ketvirtadienį Europos Parlamentas pritarė taisyklėms, pagal kurias didelės tarptautinės įmonės privalės skelbti kiekvienoje ES šalyje sumokamus mokesčius.

Naujomis taisyklėmis siekiama užkirsti kelią mokesčių vengimui. Pagal jas tarptautinės įmonės ir jų patronuojamosios įmonės, veikiančios ne vienoje ES šalyje ir gaunančios daugiau nei 750 mln. eurų pajamų, turės skelbti kiekvienoje ES valstybėje mokamų mokesčių sumas.

Ši informacija turės būti skelbiama internete naudojant bendrąjį šabloną. Kad būtų lengviau ja naudotis ir ji būtų skaidresnė, duomenys turės būti suskaidyti į tam tikras dalis, įskaitant įmonės veiklos pobūdį, visą darbo laiką dirbančių darbuotojų skaičių, pelno ar nuostolių sumą prieš atskaitant pelno mokestį, susidariusio ir sumokėto pelno mokesčio sumą bei pajamų sumą.

Patronuojamosios įmonės ar filialai, kurių pajamos nesiekia nurodytos ribos, taip pat privalės skelbti informaciją apie savo mokesčius tuo atveju, jeigu jos veikia tik tam, kad pagrindinė įmonė išvengtų naujųjų reikalavimų dėl ataskaitų teikimo. Tarptautinėms įmonėms gali būti taikomos laikinos išimtys, leidžiančios nesilaikyti kai kurių ataskaitų teikimo reikalavimų, tačiau jos griežtai ribojamos.

Mokesčių skaidrumo ataskaitos taip pat turėtų apimti mokesčius, sumokėtus su ES mokesčių srityje nebendradarbiaujančiose ir į vadinamuosius ES juodąjį ir pilkąjį sąrašus įtrauktose šalyse. EP nariai reikalavo dar griežtesnių nuostatų, skirtų kovai su pelno perkėlimu į mokesčių rojus už ES ribų. Vis dėlto ir pagal naująsias taisykles bus galima nustatyti dėl mokesčių rojų prarandamus mokesčius. 2021 m. sausio mėn. Parlamentas pareiškė, kad 6 iš 20 didžiausių mokesčių rojų yra ES šalys, be to, ES valstybės užima dvi pirmąsias vietas mokesčių rojų šešetuko sąraše. ES mokesčių stebėjimo centro tyrime daroma išvada, kad apie 80 proc. ES perkeliamo pelno yra perkeliama į ES mokesčių rojus.

EP pranešėja Evelyn Regner (Socialistai ir demokratai, Austrija) teigė: „Atkaklumas atsiperka. Nepaisant penkmetį trukusio delsimo ES Taryboje mes pagaliau galime teigti, kad raginimas skaidrinti pelno mokesčio mokėjimą buvo išgirstas. Korporacijos per ilgai žaidė tik pagal savo taisykles. Pelno mokesčio sumokėjimo atskirose ES valstybes ataskaitos leis padidinti būtiną skaidrumą.“

Kitas pranešėjas Ibán García del Blanco (Socialistai ir demokratai, Ispanija) pridūrė: „ES turi užkirsti kelią didelių įmonių verslo ir sumokamų mokesčių paslaptims. Piliečiai, investuotojai, profsąjungos, mokslininkai ir žurnalistai turi teisę žinoti šią informaciją, o įmonės – parodyti, kad veikia atsakingai.“

ES valstybės direktyvą į savo nacionalinius teisės aktus turės perkelti per 18 mėnesių, o įmonės pirmųjų jos nuostatų turės laikytis nuo 2024 m. vidurio.