Miške rado tikrą lobyną: penkios dienos – septyni ragai

Gamtos ir laukinių gyvūnų fotografas Vaidas Karpavičius pasakoja, kad rinkti ragus pradėjo dar 2017 metais. Tuo metu miške vaikštinėjęs vyras ant tako aptiko gulintį penkiašakį elnio ragą. Kaip pamena vyras, tąkart šis reginys jam „net kojas pakirto“.

Kitąkart Vaidas į mišką jau grįžo su šeima, ir, visai netrukus, jo žmona Oksana atrado elnio rago fragmentą, o dar kitą dieną prieš jos akis pasirodė dar vienas lobis – penkiašakis elnio ragas. Nuo to prasidėjo šeimos lenktynės, kurias jau trečius metus su nekantrumu seka gamtos fotografo feisbuko paskyros sekėjai, o pora juokais save vadina „ragų ieškotojais“.

Vaidas prisimena itin sėkmingą laikotarpį, kai vos per penkias dienas pavyko rasti septynis ragus, tačiau būna ir dienų, kai, po ilgų klajonių miške, namo tenka grįžti tuščiomis.

Kol kas ragų paieškų rezultatai – Oksanos naudai. 2017 metais jai pavyko rasti net 11 ragų, o Vaidui – 5. Pernai metais Vaidas rado 6 ragus, Oksana – 4. Šiemet ji pirmauja rezultatu 4:3. Kasmet poros randamomis žvėrelių karūnomis stebisi šimtai internautų, o šiemet šeimos lenktynės dar tik įpusėjo. Įdomu: o kur keliauja Vaido ir Oksanos radiniai?

„Miške ragų nepaliekame. Čia žaidimas, ne verslas, ir juos vertiname ne pinigais. Kol kas ragus laikome dėžėse. Laikas nuo laiko, parsinešame vieną ar keletą pasidžiaugti. Perspektyvoje visi taps dekoro detalėmis“, – apie ateities planus kalba Vaidas.

Ką svarbu žinoti norint rasti ragų?

Nors ragus elniniai žvėrys meta kasmet, ne kiekvienas miško svečias gali pasidžiaugti tokiu radiniu. Kaip aiškina Vaidas, ragus graužia peliniai graužikai, lapės, šernai, o po kelių metų ragai suyra.

Ragų galima rasti tose vietose, kuriose gyvena elniniai žvėreliai – stirninai, elniai, briedžiai ir danieliai. Kasmet šių žvėrių patinai augina naujus ragus, o senuosius meta nuo rudens vidurio iki žiemos pabaigos. Stirninai ragelius meta nuo rudens vidurio iki naujųjų metų, briedžiai – nuo lapkričio iki žiemos pabaigos, taurieji elniai – nuo vasario pabaigos iki balandžio galo, o danieliai ragus meta iškart po to, kai su savo karūnomis atsisveikina elniai.