Buvo vertinama 190 pasaulio šalių, Lietuva gerokai pralenkė ne tik Latviją (19 vieta) ir Estiją (18 vieta), bet ir Suomiją (20 vieta), Vokietiją (22 vieta) bei Lenkiją (40 vieta). Tarp visų 28 Europos Sąjungos valstybių narių Lietuva užima 4 vietą ir nusileidžia tik Danijai, Jungtinei Karalystei ir Švedijai.

„Nuo dabartinės vyriausybės darbo pradžios, tai yra per trejus metus, Lietuva, remiantis svarbiausiu verslo bendruomenei „Doing Business“ reitingu, į dabartinę poziciją šoktelėjo iš 21-os vietos, o kitais metais turėtų patekti į konkurencingiausias verslo sąlygas turinčių pasaulio valstybių dešimtuką. Šiemet į reitingą neįtrauktas, bet jau priimtas ir nuo naujų metų įsigaliosiantis šiuolaikinio verslo poreikius atitinkantis Juridinių asmenų nemokumo įstatymas, numatantis lankstesnes ir trumpesnes bankroto procedūras, žymiai pagerins Lietuvos vertinimą“, – teigia ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius.

Virginijus Sinkevičius
Rašoma, kad Lietuva gerina sąlygas investuotojams prisijungti prie elektros tinklų, o tai didina šalies patrauklumą: ne tik sumažėjo procedūrų skaičius bei kaštai, bet ir sutrumpėjo prisijungimo prie elektros tinklų terminas. Pagal prisijungimą prie elektros tinklų Lietuva šoktelėjo net 11 pozicijų aukštyn – į 15 vietą.

„Vyriausybė prieš porą metų kėlė tikslą patekti į reitingo 15-tuką. Mums pavyko jį pagerinti dar pernai, o šiemet dar stipriau šoktelime į viršų. Viso pasaulio investuotojams parodėme, kad esame ambicinga bei kryptingai dirbanti šalis, kuri geba per trumpą laiką įgyvendinti efektyvias priemones ir pagerinti verslo plėtros sąlygas. Sustoti neketiname, sieksime patekti į 10-tuką“, – sako finansų ministras Vilius Šapoka.

Pasaulio bankas taip pat įvertino Vyriausybės įgyvendintus pokyčius smulkiųjų investuotojų apsaugos srityje: nustačius privalomus priežiūros organų narių nepriklausomumo reikalavimus, Lietuva pakilo viena pozicija aukštyn – į 37 vietą. Trečius metus iš eilės Lietuva išlaiko stabilias pozicijas mokesčių mokėjimo ir užsienio prekybos srityse (atitinkamai 18 ir 19 vieta).

Pranešime teigiama, kad iš visų Pasaulio banko analizuojamų sričių Lietuva jau kelintus metus iš eilės geriausiai vertinama turto registravimo srityje (4 vieta). Aukštą 7 poziciją Lietuva užima ir sutarčių vykdymo srityje, pagal statybų leidimų gavimą – 10 vietą.

Vyriausybės programoje buvo numatytas tikslas, kad Lietuva 2020 metais „Doing Business“ turėtų pasiekti 15 vietą. Praėjusiais metais Ekonomikos ir inovacijų ministerijos prašymu šis tikslas buvo pakoreguotas – siekiama, kad kitų metų „Doing Business“ ataskaitoje Lietuva atsidurtų konkurencingiausių pasaulio valstybių dešimtuko sąraše.

„Doing Business“ ataskaitoje daugiausia dėmesio skiriama iššūkiams, su kuriais susiduria mažos ir vidutinės įmonės visose 190 valstybių. Ataskaitoje analizuojami šalių duomenys dešimtyje verslo reglamentavimo sričių: verslo pradžia, statybos leidimų gavimas, prisijungimas prie elektros tinklų, nekilnojamojo turto registravimas, kredito gavimas, smulkiųjų investuotojų apsauga, mokesčių mokėjimas, užsienio prekyba, sutarčių vykdymas ir nemokumo sprendimas.

Pasaulio banko verslo sąlygas vertinančiame tyrime jau keletą metų iš eilės palankiausios verslui šalys lieka ir pozicijų reitingo lentelėje neužleidžia Naujoji Zelandija ir Singapūras. Į trečią vietą šį kartą iškopė Honkongas (Kinija), o į ketvirtą išstūmė Daniją. Penktoje vietoje – Pietų Korėja, šeštoje – Jungtinės Amerikos Valstijos, septintoje – Gruzija, aštuntoje – Jungtinė Karalystė, devintoje – Norvegija, dešimtoje – Švedija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (235)