Rugsėjo 18-ąją spaudos konferenciją surengęs apsišaukėliškos prorusiškų separatistų kontroliuojamos „Luhankso liaudies respublikos“ atstovas, papulkininkis Andrejus Maročko lyg tarp kito užsiminė apie įtampą bei konfliktus, kurie esą kyla tarp antiteroristinėje operacijoje dalyvaujančių Ukrainos karių ir juos mokančių užsienio instruktorių.

„Gyvenamajame punkte Tioploje karinės prokuratūros tyrėjai pradėjo tyrimą dėl lietuvių karinių instruktorių sumušimo, kurį įvykdė vieno Ukrainos 14-osios brigados dalinio kariai“, – tikino A. Maročko.

Apsišaukėliškos prorusiškų separatistų kontroliuojamos „Luhankso liaudies respublikos“ atstovas, papulkininkis Andrejus Maročko

Jo teigimu, rugsėjo 12-ąją „lietuvių samdiniai“ mokyklos teritorijoje, kur jie esą gyvena, išprievartavo dvi nepilnametes. Tačiau vietinės policijos skyriuje, į kurį esą kreipėsi neįvardyti nukentėjusieji, neva patarta „užčiaupti burnas“. Šis „faktas“ esą supykdė vietinius gyventojus, o tai, savo ruožtu, paskatino Ukrainos karius pačius įvykdyti „teisingumą“.

„Trys samdiniai pristatyti į ligoninę Charkove, kur jiems nustatyti daugybiniai lūžiai ir mėlynės“, – tikino vietos milicijos pareigūnas.

Jis dar rugsėjo 11 dieną kitoje spaudos konferencijoje aiškino, kad už maždaug 40 km nuo Luhankso esančio Tioploje miestelio mokykloje, kurioje iki šiol mokosi per šimtą moksleivių, „neteisėtai įsikūrė keliasdešimt Ukrainos karių“. Naujausioje istorijos versijoje teigta, kad ukrainiečiams neva padeda užsienio instruktoriai iš Lietuvos, kuriuos neva sumušė ukrainiečiai.

„Šis faktas rodo tikrąją užsienio pagalbą nusikalstamam Kijevo režimui ir „tvarkos“ įvedinėjimą Donbase genocido priemonėmis prieš vietos gyventojus“, – ramiu veidu aiškino A. Maročko.

Ne pirmas kartas

Tokia istorija kaip mat ėmė sklisti rusiškoje informacinėje erdvėje. Iš pradžių ją ėmė platinti separatistų kontroliuojami informaciniai kanalai „Naša Gazeta“, „Luhanskij Informaciony centr“, „Ruskaja Vesna“, bet greitai žinią apie neva sumuštus lietuvių karius-prievartautojus ėmė skelbti ir Kremliaus propagandinio karo įrankiai – „Komsamolskaja Pravda“ bei regnum.ru.

Be to, tokia naujiena išplito ir Rusijos poziciją palaikančiuose socialiniuose tinkluose, tarp jų ir grupėse lietuvių kalba. Žinutę greitai aptiko ir įvertino Lietuvos kariškiai, kurie neabejoja, kad tai tebuvo eilinė informacinė ataka iš prorusiškų veikėjų pusės.

„Labai panaši į „mergaitės Lizos“ istoriją. Iš pradžių paleidžiama nedideliame naujienų rate ir žiūri, kaip reaguoja visuomenė. Iš pradžių naujiena dalijasi separatistų šaltiniai, šiandien jau platesnę auditoriją turintys rusiški šaltiniai ir Lietuvoje veikiantys prorusiški informaciniai kanalai.

Melagingos naujienos apie tariamus lietuvių karių nusikaltimus

Pridėta tam tikrų prieskonių – atsiranda tariama, bet neįvardyta liudytoja, keliamos versijos, galiausiai išgryninamas naratyvas, kad lietuvių kariai išprievartavo mergaites ir taip siekiama aktyvuoti žmones, kurie suinteresuoti žmonės, kurie nesuinteresuoti NATO buvimu Lietuvoje“, -
DELFI sakė Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento atstovas kpt. Gintautas Ciunis.

Jis pabrėžė, kad istorija yra išskirtinė. Mat jei iš pradžių buvo kurpiamos legendinės istorijos apie tariamas „snaiperes iš Baltijos šalių, kurios dėvi baltas pėdkelnes“, tai dabar sužaista kur kas gudriau.

„Išties, iš pradžių pabrėžta ne tai, kad lietuvių kariai esą įvykdė nusikaltimą, o tai, kad Ukrainos institucijos tyrė ne Lietuvos karių nusikaltimą, o jų sumušimą. Ukrainiečiai esą neapsikentė ir patys surengė linčo teismą. Tad žinutė paprasta ir meistriškai padaryta: lietuvių kariai, NATO yra nusikaltėliai, jų bendrininkai – Ukrainos valdžia taip pat nusikaltėliai, o ukrainiečiai yra broliai, dori piliečiai, kurie neapsikenčia tokių nusikaltimų“, – sakė kpt. G. Ciunis.

Ukrainos gynybos atašė Lietuvoje pulkininkas Oleksandras Koberskis DELFI pabrėžė, jog šiuo metu Ukrainoje yra apie 60 Lietuvos karių, tačiau jie dislokuoti šalies vakarinėje ir centrinėje dalyse, o Lietuvos ar kitų užsienio šalių karių iš viso nėra antiteroristinės operacijos zonoje Ukrainos pietryčiuose. Todėl istorija su tariamais lietuvių samdiniais Tioploje gyvenvietėje yra visiškas pramanas.

Be to, anot kpt. G. Ciunio, tai nėra pirmas kartas, kai prorusiški separatistai panašiomis istorijomis bando kurstyti ukrainiečių ir užsienio karių priešpriešą.

Dar 2015 separatistų „žiniasklaida“ skelbė apie amerikiečių esą išprievartautas nepilnametes. Tuomet istorija taip pat buvo paremta neįvardytų liudininkų „parodymais“, kuriuose pažymėta, kad du amerikiečių civiliai instruktoriai ir du JAV armijos kariai Kijeve išprievartavo 12-metę ir 13-metę mergaites.

Melagingos naujienos apie tariamus JAV karių nusikaltimus

Po metų istorija pasikartojo Vokietijoje, tik jau kitu kampu. Rusijos propagandiniai kanalai skleidė išgalvotą istoriją apie pabėgėlių neva išprievartautą „mergaitę Lizą“, o ši naujiena netgi pakurstė protestus Vokietijoje. Prie jų prisijungė rusakalbiai Vokietijos gyventojai, o jiems ypač daug dėmesio skyrė šioje šalyje komandiruoti rusų propagandinių kanalų „žurnalistai“.

Šių metų vasarį prieš pat Lietuvos nepriklausomybės dieną prorusiškuose informaciniuose kanaluose ėmė sklisti žinia apie vokiečių karių Jonavoje neva išprievartautą 15-metę. Po kelių mėnesių panaši istorija pasikartojo Estijoje – skelbta apie tariamą JAV karių nusikaltimą prieš nepilnametę.

Be to, balandį naujienų agentūra BNS patyrė kibernetinę ataką, kai naujienų sraute atsidūrė melaginga žinutė apie nuodingomis dujomis Latvijoje neva apsinuodijusius JAV karius.

Amerikiečių karius išgalvotų naujienų kūrėjai kaltino ir Lenkijos piliečio sumušimo istorijoje. Visais atvejais melagingas naujienas platino prorusiškos grupės ir jose aktyviai besireiškiantys veikėjai socialiniuose tinkluose.