Po nesėkmingų savaitgalio paieškų, kai ne tik pareigūnai, bet A. Kilkaus šeima, draugai ir geros valios žmonės dingusio vyro ieškojo vis didesniame plote, pasipylė ir įvairios dingimo versijos.

Nors Aivaras ir nebuvo surastas, žmonės nepraranda vilties, tačiau nemenką smūgį artimieji turėjo išgyventi savaitgalį ėmus sklisti naujienoms, kad A. Kilkus rastas negyvas. Tokia naujiena feisbuke aktyviai pasidalijo šimtai žmonių – vieni reiškė užuojauta, kiti neslėpė pykčio ar liejo kitas emocijas. Tačiau dar kartą buvo galima įsitikinti, kad daugybė lietuvių savo socialinių tinklų paskyrose dalytis gali bet kuo, perskaitę tik antraštę ir negalvodami pasidomėti daugiau.

Atsikvepk puslapis

Suklaidino šokiruojanti antraštė

Šiuo atveju feisbuke klajojanti antraštė „Praėjus savaitei po vyro dingimo rastas negyvas Aivaras Kilkus“ spustelėti pateiktą nuorodą suviliojo ne vieną smalsuolį. Įtaresniems jau galėjo kilti įtarimas, jog pirmieji apie šią „naujieną“ skelbia, regis, nedaug kam žinomas puslapis zinioslt.lt.

Dar daugiau įtarimų turėjo kilti paspaudus nuorodą ir vietoje šokiruojančių detalių išvysti iššokantį naują langą, kuris uždengia didžiąją dalį straipsnio. Lange „Gabriele“ prisistatanti mergina dėkoja užsukusiems skaitytojams ir kreipiasi į juos, mat jų balsas esą labai svarbus.

Melagingas nuorodas keliančio puslapio pristatymas

„Kreipiuosi su prašymu – paspausk ‘PATINKA’ mygtuką ir taip padarysite įnašą į projekto sėkmę ateityje. Ačiū iš anksto. Gabrielė“, – skelbiame kreipimesi, kur paslaugiai pridėta ir feiskubo mygtukas „patinka“. Nepaspaudus esą nebus galima skaityti žadėtojo straipsnio apie neva rastą negyvą A. Kilkų.

Tačiau nuovokesni ir visko spaudinėti internete nelinkę vartotojai gali pastebėti, kad kreipimasis užstoja tik dalį teksto. Matyti, jog feisbuke liūdną žinią skelbusi antraštė visiškai ne tokia, kokia yra pačiame tinklapyje. Čia jau straipsnio pavadinimas lyg tyčia sutampa su spalio 20 d. DELFI straipsnio antrašte: „Iškėlė versiją, kodėl dingo baikeris: viskas prasidėjo dar vasarą“.

Po zinioslt.lt pavogtu straipsniu ir nuotraukomis matyti ir kelių puslapį pamėgusių, bet šio poelgio kaip mat pasigailėjusių žmonių skundai – piktinamasi, kad taip pelnomasi iš nelaimės.

Uždirba iš kitų nelaimių

Išties, IT specialistai perspėja, kad internete gausu puslapių, kuriuose tam tikrais vartais į pajamų kraitelę tampa mygtuko „patinka“ paspaudimas. Melagingas naujienas demaskuojančio apžvalgininko ir tinklaraštininko Ričardo Savukyno teigimu, šokiruojančias antraštes išvydę žmonės dažnai spaudžia nuorodą negalvodami, o paskui dar ir užsiregistruoja.

„Uždirbti galima įvairiai – ne tik iš reklamos, bet ir parduodant lankytojų srautą, parduodant patį puslapį. Be to, yra dar labiau užslėpti būdai. Pavyzdžiui, vienu kartu lankytojas gali pamėgti 5 puslapius, gali būti nukreiptas į kitus puslapius, o jei ilgiau būna puslapyje – tai jo kompiuteris gali ir kriptovaliutą gaminti“, – teigė tinklaraštininkas.

Išties, bet vogto turinio tinklapyje zinioslt.lt nematyti jokių reklamų, o ir užsukusiems lankytojams dėkojanti „Gabrielė“ nėra tikras žmogus, net jei pristatomas su nuotrauka – tai tėra internete, ypač brukalų puslapiuose daug kur randama moters nuotrauka.

Be to, labai panašų puslapį su vogtomis naujienomis platina ne tik zinioslt.lt, kurio feisbuko paskyra sukurta vos šių metų spalio 21-ąją, bet ir keli kiti puslapiai. Pavyzdžiui, savaitgalį melaginga nuoroda į zinioslt.lt „straipsnį“ itin aktyviai dalijosi feisbuko puslapis atsikvepk.lt. Šio puslapio dizainais – kaip du vandens lašai panašus į zinioslt.lt.

Atsikvepk ir zinioslt puslapių palyginimas

Čia taip pat skleidžiama daug naujienų apie A. Kilkaus dingimą. Be to, yra ir kitų šokiruojančių istorijų. Pavyzdžiui, vienoje isterišku tonu pranešama, kad išties rimta Gedimino pilies kalno situacija – kur kas blogesnė. Siekiant sustiprinti įspūdį, pridėta kalno nuotrauka, kurioje aiškiai matyti fotomontažas – Gedimino pilies bokštas jau atrodo įskilęs ir byrantis į gabalus.

Atsikvepk nuoroda į straipsnį apie Gedimino kalną

Kitose melagingose antraštėse skelbiama apie parduodamus namus, kurių kaina – vos 5 tūkst. eurų arba potencialiai daug lankytojų dėmesio sulaukti galintys straipsniai apie zodiako ženklų galią ar receptus. Taip pat skelbta, kad nuo spalio 22-osios į privalomąją karinę tarnybą bus šaukiamos moterys, o kriminalinė policija esą valdo narkotikų prekybą Lietuvoje.

Atsikvepk nuorodos

Tiek zinioslt.lt, tiek atsikvepk.lt turi feisbuko paskyras, kurias bendrai yra pamėgę jau per 8,5 tūkst. feisbuko vartotojų. Tiesa, kiek iš jų yra tikri žmonės – nežinoma, tačiau vien sudaromas masiškumo įspūdis gali pritraukti naujų naivuolių.

Dingo dar sekmadienį

A. Kilkus dingo spalio 15 d. 17 val. Vilniuje. Vyras iš namų išvažiavo „Harley Davidson“ motociklu, valstybiniai numeriai 76 ALR. Vyro požymiai: ūgis apie 180 cm, stambaus kūno sudėjimo, ant rankų turi daug tatuiruočių. Taip pat vyras turi ilgą ir labai išsiskiriančią barzdą.

Bet kokia informacija yra aukso vertės, todėl labai reikalinga visų jūsų pagalba. Ką nors žinančius ar mačiusius šeima prašo pranešti policijai telefonu 112 (policijai jau yra žinoma apie vyro dingimą) arba šeimai +37067940268. Informacija bus atnaujinta.