Viena moteris keliuose Rusijos televizijos kanalų reportažuose skirtingu metu atliko keletą panašių rolių – ukrainiečių nacionalistų esą nuskriaustą rusę įvairiuose Ukrainos miestuose. Šią „aktorę“ demaskavęs su Rusijos žiniasklaidos klastotėmis kovojantis tinklapis stopfake.org tokių ir panašių Kremliaus propagandos pavyzdžių turi sukaupęs šimtus.

„Tai – akivaizdus vadinamosios juodosios propagandos pavyzdys, - sakė TSPMI dėstytojas Nerijus Maliukevičius. – Melo pagrindu sukurpta istorija tam, kad pateisintum savo karinius veiksmus. Kaip manipuliavimo mechanizmas naudojama akivaizdi klastotė“.

„Prieinama iki visiškų absurdų, į kuriuos tiesiog net nežinai, ką atsakyti, - N. Maliukevičiui antrino politikos apžvalgininkas Vaidas Saldžiūnas. - Tačiau vėlgi, čia nėra kažkoks tai naujas išradimas – 1990-aisiais, 1991-aisiais metais girdėjome apie „Sąjūdžio smogikus“ bei „baltąsias pėdkelnes“. Visi šitie naratyvai vėl atgimsta. Baltijos biatlono komandos narės buvo „pastebėtos“ rytų Ukrainoje,
šaudančios, aišku, į motinas ir vaikus. Žinoma, NATO kariai kaunasi Ukrainos fronte. Sukuriamas video, kur juodaodis, apvilktas akivaizdžiai netaisyklinga amerikiečių kariuomenės uniforma, šaudo į kažkokią tai knygą ar panašiai – visa tai yra ištransliuojama ir tasai srautas nuolat sukasi taip, kad tu net nespėji paskui kiekvieną absurdą pagalvoti, įsigilinti, nes jau kitą dieną yra ištransliuojamas kažkoks kitas“.

Panašu, kad Kremliaus kontroliuojama Rusijos žiniasklaida, nušviesdama Ukrainos konfliktą, vadovaujasi dar nacių propagandos meistro Josepho Goebbelso suformuluota doktrina – kuo didesnis melas, tuo jis įtikinamesnis. Pavyzdžiui, Rusijos televizijos visiškai rimtai skelbė, kad ukrainiečiai, kurių jie kitaip nei nacistais ar fašistais jau net ir nebevadina, ketina netrukus išleisti naują grivnų banknotą su jų ideologines nuostatas atitinkančiu piešiniu – Adolfo Hitlerio portretu. Tačiau svarbiausias taikinys – Rusijos ideologinis priešas Nr. 1 amerikiečiai. Nors NATO Ukrainos konflikte nedalyvauja, Rusijos propagandistų tai nejaudina. Pasak jų, NATO kariai Ukrainoje žudo, kankina ir prievartauja ne tik moteris ir vaikus, bet net ir gyvulius. Ir išvis – visą Ukrainos konfliktą sukėlė ne Rusija, o NATO.

Žinoma, Rusijos propagandistams nepatinka, kad tokios organizacijos kaip stopfake.org nuolat visiems prikišamai baksnoja į jų baltais siūlais siūtas istorijas. Todėl bandoma įvairiais būdais apsisaugoti nuo demaskavimo. Klasikinė schema – pirminiu informacijos šaltiniu nurodomas koks nors menkai žinomas tinklapis, kuris po to tą informaciją gali ir paneigti – vis tiek to beveik niekas nepastebės. Kartais tokie tinklapiai sukuriami specialiai tam tikslui, o pasklidus eiliniam pramanui, jie nepastebimai išnyksta.

Tačiau, specialistų nuomone, dėl to, kad vis dar yra žmonių, tikinčių net ir atviru Maskvos skleidžiamu melu, nereikėtų pernelyg jaudintis. Propagandistas, kartą stojęs į melo ir klastočių kelią, nebeturi kitos išeities, kaip tik eiti tuo keliu ir toliau, kaskart meluojant vis labiau ir labiau. O tokia situacija turi vienintelį įmanomą finalą – visišką auditorijos pasitikėjimo praradimą.

„Kai tave pagauna vieną kartą meluojant, kitą kartą meluojant, ir atsiranda tokie projektai kaip stopfake.org, kurie atskleidžia tuos melus, tas propagandistas praranda vieną svarbiausių resursų komunikacijoje – pasitikėjimą ar reputaciją, - sakė N. Maliukevičius. - Tolesniam įtikinėjimui ar manipuliacijai reikia vis daugiau melo, vis daugiau manipuliacijų ir jis darosi vis labiau toksai groteskiškas. Tai šita prasme taip, tai atitinka tą gebelsišką propagandos sampratą – daug daug melo, bet jisai veda tiktai į propagandisto pragaištį. Ir tuo pačiu Goebbelsu mes galim iliustruot, kuo baigiasi tokios manipuliacijos“.