Tačiau joms prasidėti laiku sutrukdė jaunas vyriškis, bandęs užtverti kelią ir prisistatęs „žemaičiu, o ne lietuviu“.

Įkalbėjus jį pasitraukti nuo kelio, eitynės startavo 14.15 val.

Pavadino naujaisiais naciais

Policija skaičiuoja, kad į eitynes šiais metais susirinko apie 500 žmonių. Tai yra perpus mažiau, nei tikėjosi organizatoriai.

„Kiekviename mieste dabar vyksta šventės, daug kas iš Vilniaus išvyko į Šalčininkus. Na, pas mus nėra prievartos ir dėlto niekada nežinome, kiek susirinks žmonių“, - taip ne itin gausų susirinkusiųjų skaičių aiškino Julius Panka, Lietuvos tautinio jaunimo sąjungos pirmininkas.

Tuo tarpu kai kuriems žydams šeštadienio renginys sukėlė pasibaisėjimą.

„Vasario 16-oji yra nuostabi diena ne tik Lietuvai, bet ir visai Europai. Mes švenčiame šią dieną. Tačiau kaip yra tragiška, kad šie neonaciai ir fašistai žygiuoja per Kauno centrą ir gadina nuostabią šventę. Tai yra labai liūdna. Tikiuosi, kad tai paskutinis kartas. (...). Formuluotė „Lietuva lietuviams“ reiškia, kad jei tu nesi grynakraujis lietuvis tau čia ne vieta. Tai nauja fašizmo ir Hitlerio garbintojų formuluotė. Lietuvos valdžia turėtų susirūpinti“, - “, - teigė profesorius Dovydas Kacas.

„Manau, tai labai netinkamas būdas pažymėti Nepriklausomybės dieną. Aš manau, kad dauguma Lietuvos žmonių nesutinka su tomis idėjomis, kurias neša šie žmonės. Gėda, kai per vieną svarbiausių Lietuvos švenčių, pagrindinėse Kauno gatvėse matyti tokį vaizdą“, - teigė eiseną stebėjęs S. Wiesenthalio centro atstovas Efraimas Zuroffas.

Beveik dvi valandas trukusi eisena Vytauto prospektu, Laisvės alėja, Vilniaus gatve baigėsi Rotušės aikštėje. Čia buvo sugiedota Tautiška giesmė, pasakytos kelios kalbos, o netrukus eisenos dalyviai išsiskirstė.

Nemato pagrindo drausti

„Lietuva lietuviams“. „Ne Rytams, ne Vakarams, Lietuva – Lietuvos vaikams“. Tokie ir panašūs šūkiai vyravo eitynėse, kurios vyko ankstesniais metais. Tai visuomenėje sukeldavo ne mažai diskusijų ir eitynės vertinamos gana dviprasmiškai.

Tradiciškai vasario 16-ąją eitynės vykdavo Kaune, o kovo 11-ąją – Vilniuje.

Pasak LTJS, Vilniaus miesto savivaldybei atsisakius išduoti leidimą renginiui, eitynės Kaune įgauna dar didesnę svarbą.

Baiminasi provokacijų

T. Skorupskis DELFI teigė, kad šiais metais ypatingas dėmesys bus skiriamas galimom provokacijom.

LTJS baiminasi, kad tarp eitynių dalyvių gali pasitaikyti provokatorių.

„Keičiasi mūsų struktūra ir tvarka. Kaip žinote, kovo 11-ąją yra šiokių tokių problemų, tai mes manome, kad gali būti taip, kad sistemai būtų paranku, kad vasario 16-ąją įvyktų tam tikros provokacijos. Mes manome, kad gali būti taip, kaip buvo Lenkijoje, kai ta pati sistema infiltravo į eitynes savo žmones. Todėl mes labai griežtai stengsimės į žiūrėti į eitynių tvarką, kad nebūtų jokių provokacijų. Mes pasiruošę bendradarbiauti su policija, kad užtikrinti viešąją tvarką“, - DELFI teigė T. Skorupskis.