"Mes labiausiai nerimaujame, kad holokaustas nebūtų painiojamas su kuo nors kitu, su kokiais nors kitais žiaurumais", - interviu BNS sakė Vilniuje viešintis Izraelio ministras.

Lietuvos Seimas liepos mėnesį paskelbė rugpjūčio 23-iąją Europos diena stalinizmo ir nacizmo aukoms atminti. Kartu minėti stalinizmo ir nacizmo aukas yra paraginęs Europos Parlamentas bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Parlamentinė Asamblėja. Tai sukėlė ir Rusijos protestus, kuri tai vadina nepateisinamu stalinizmo ir nacizmo lyginimu.

Ministras Y.Edelsteinas sakė pastebįs, kad pastaruoju metu randasi "pseudoistorikų", kurie bando perrašyti holokausto istoriją.

"Žmonės nemano, kad Stalinas buvo geresnis negu Hitleris, bet baiminasi, kad mums nedraugiški žmonės ilgainiui pamėgins tuo pasinaudoti ir ims sakyti - žinote, yra Stalino aukų, yra Hitlerio aukų, ir, beje, palestiniečiai yra baisios Izraelio vyriausybės aukos, o tai, kas vyks rytoj kur nors Afrikoje ir Azijoje yra lygiai tas pats, ir minėkime tai kartu. Tokiu atveju holokaustas tarsi išnyktų baisų žiaurumų, įvykusių prieš 100 ar 200 metų, maišalynėje", - kalbėjo Y.Edelsteinas.

Izraelio vyriausybės narys tvirtino puikiai suprantąs komunizmo žiaurumus. Tai liudija ir jo biografija - Sovietų Sąjungoje, dabartinės Ukrainos teritorijoje, gimęs politikas dėl sufabrikuotos bylos devintajame dešimtmetyje trejus metus praleido priverčiamųjų darbų stovykloje, o vėliau išvyko gyventi į Izraelį.

Vis dėlto, anot Y.Edelsteino, holokaustas yra unikalus, todėl bandymas jį gretinti su kuo nors kitu kelia nerimą.

"Egzistuoja holokausto diena Izraelyje, holokausto dieną pasiūlė Jungtinės Tautos. Nemanau, kad turime įtraukti dar ką nors. Lietuviai ir kitos Baltijos, Rytų Europos šalys turėtų tirti ir prisiminti apie baisius dalykus, kurie įvyko per sovietų režimą, bet tai neturėtų būti to paties reikalo dalis", - sakė Izraelio ministras.

"Holokaustas - unikali ir atskira patirtis. Žinau, kiek žmonių pražudė Stalino režimas, žinau, kad kai kuriais atvejais Stalinas bendradarbiavimo su naciais. Tiesiog nenoriu, kad tai būtų painiojama kartu, nes bijau, kad Izraelio ir žydų priešai bandys pasiekti, jog holokaustas būtų paverstas tuo, kas, žinote, tiesiog nutinka kartais vienai ar kitai tautai vienoje ar kitoje šalyje. Mes to labiausiai baiminamės", - sakė Y.Edelsteinas.

Itin griežtai bandymus gretinti nacizmo ir stalinizmo nusikaltimus praėjusį mėnesį sukritikavo Simono Wiesenthalio biuro Jeruzalėje direktorius Efraimas Zuroffas. Jis pareiškė, kad Baltijos šalys savo kalbomis apie Molotovo-Ribbentropo paktą ir komunizmo nusikaltimus nori nukreipti dėmesį nuo nusikaltimų, kuriuos vykdė nacių parankiniai šiose šalyse.

Baltijos šalių premjerai praėjusį sekmadienį, praėjus lygiai 70 metų po Molotovo-Ribentroppo pakto, pareiškė esą pasiryžę siekti, kad Europoje būtų sąžiningai ir atvirai vertinamas bendras XX amžiaus totalitarinių režimų - stalinizmo ir nacizmo - atminimas.

"Estija, Latvija ir Lietuva tęs bendrą darbą, siekdamos išsaugoti istorinę atmintį bei užtikrinti, kad sąžiningai ir atvirai būtų vertinamas bendras Europos XX amžiaus totalitarinių režimų atminimas", - sakoma deklaracijoje, kurią premjerai sekmadienio vidurdienį pasirašė Vilniuje.

Po ceremonijos Lietuvos premjeras Andrius Kubilius teigė, kad Baltijos šalys siekia, jog Europoje būtų tinkamai įvertinti stalinizmo nusikaltimai.

"Norime pasiekti, kad Europoje, Europos Sąjungoje (ES), vadinamojoje "senojoje Europoje" būtų labai aiškiai suprantama, kad mūsų žmonėms stalinizmo nusikaltimai buvo lygūs Hitlerio nusikaltimams", - spaudos konferencijoje sakė A.Kubilius.

Antrojo pasaulinio karo metais naciai ir jų parankiniai nužudė daugiau kaip 90 proc. iš 220 tūkst. Lietuvoje gyvenusių žydų. Iš viso per holokaustą nužudyta apie 6 mln. žydų tautybės žmonių.