Šio įvykio liudininkai situaciją piešia skirtingai: vieni regėjo vestuves, kiti – cirką ir bandymą apgauti Dievą bei sąžinę.

Po praėjusio savaitgalio eitynių „Už lygybę“ Vilniaus centre, vėl prisiminta homoseksualų partnerysčių tema. LRT televizijos laida „Savaitė“ prisiminė, kad būta ir bandymų tuoktis homoseksualams. 1997-ųjų lapkritį LRT televizijos laidos „Panorama“ žiūrovai išvydo reportažą apie du Vilniaus arkikatedroje bazilikoje sutuoktus vyrus.

Prieš 16 metų „Panoramai“ reportažą apie gėjų vestuves rengė žurnalistė Rūta Sinkevičienė.

„Nežinau, gal jie čia padarė tokią dovaną vienas kitam vestuvių proga, kad parodytų „Panorama“ – mums kažkas apie vestuves pasakė. Kažkuris katedros kunigų sutuokė tuodu gėjus Kazimiero koplyčioje, kur tuomet net nebuvo tuokiamos mišrios poros. Tai buvo dovana, parodyta išskirtinė pagarba“, – DELFI pasakojo R. Sinkevičienė.

Žurnalistė neseniai šią temą prisiminė iš naujo – archyvinę medžiagą naudojo rengdama reportažą laidų ciklui „Mūsų laisvės metai“. Pašnekovė sakė savo akimis mačiusi, kad homoseksualią porą tuokė vienas katedros kunigų. Kai žurnalistai atvyko, ceremonija jau ėjo į pabaigą, o kameras išvydusios „pamergės“ išsilakstė.

Pasak R. Sinkevičienės, jaunikis atviru veidu davė interviu televizijai, o antro jaunikio veidą teko paslėpti. Žurnalistė tvirtina tąkart buvusi apšaukta arkikatedros klebono Gintaro Petronio, kad „žurnalistai knisasi po šiukšlyną“. Moteris dvasininko paklausė, ką šis laiko šiukšlynu – bažnyčią ar sudarytą santuoką.

Paskui R. Sinkevičienė paprašė monsinjoro Kazimiero Vasiliausko komentaro apie homoseksualumą. K. Vasiliauskas pacitavo šv. Mato Evangeliją, pagal kurią homoseksualai taip pat kenčia, juos reikia suprasti, toleruoti ir gerbti. „K. Vasiliauskas rado užtarimo žodį, kad jų meilė taip pat verta pagarbos“, – pasakoja žurnalistė.

Klebonas: sukėlė triukšmą ir traktuoja kaip santuoką

Kiek kitaip situaciją nusako R. Sinkevičienės cituotas kunigas G. Petronis. „Tai nesąmonė, niekas niekada nesutuokė – jie patys atėjo į arkikatedrą ir pakėlė triukšmą per mano aukojamas šv. Mišias. Jie atėjo į katedros koplyčią ir sukėlė triukšmą, o traktuoja kaip santuoką. Tai buvo nesąmonė, o ne santuoka“, – tvirtina tuomet arkikatedrai bazilikai vadovavęs G. Petronis.

Klebono teigimu, gėjų pora kartu su žurnalistais atėjo į šv. Kazimiero koplyčią ir joje greičiausiai vienas kitam prisiekė. „Bet joks kunigas nedalyvavo ir tokių nesąmonių nėra“, – tvirtino G. Petronis. Pasak jo, triukšmaujančius jaunavedžius sugėdino zakristijonas.

Praėjus 16 metų, jaunikis nekalbus

„Šito klausimo nekomentuoju“, – DELFI sakė žinomas gamtininkas Algirdas, prieš keliolika metų prie altoriaus vedęsis dvigubai jaunesnį vyrą. Tuomet Algirdui buvo 41-eri, Giedriui – 19-a.

Kieno pusėje teisybė, nežino ir Lietuvos gėjų lygos valdybos pirmininkas Vladimiras Simonko. Jo žiniomis, „susituokusi“ pora kartu nebegyvena.

„Kas vyko bažnyčioje – nebuvau, nežinau, bet žinau, kad buvo Bažnyčios pareiškimas dėl tos situacijos. (…) Galbūt tai parodo, kad jau ir anksčiau Lietuvoje poreikis įforminti savo meilę buvo ryškus“, – svarstė V. Simonko. Jo manymu, minėta „santuoka“ labiau turėjo simbolinę prasmę.

1997 m. įvykį katedroje nušvietė ir „Lietuvos rytas“. Tuomet rašyta, kad Algirdas ir Giedrius vakarinių mišių metu šalia Šv. Kazimiero koplyčios pasikeitė aukso žiedais ir pasibučiavo. Išėję iš arkikatedros, jie su palyda prie katalikų šventovės išgėrė kelias taures šampano. Tokį savo poelgį patys ceremonijos kaltininkai pavadino vedybomis ir teigė, kad tai buvo iššūkis puritoniškai ir senamadiškai Lietuvos visuomenei. Pasak „Lietuvos ryto“, apie savo sumanymą tuoktis įsimylėjėliai neinformavo arkikatedros tarnautojų – joks dvasininkas žiedų pasikeitimo ceremonijoje nedalyvavo.

Cirkas ir nieko daugiau?

Panevėžio vyskupijos bažnytinio teismo pirmininko Romualdo Zdanio teigimu, tuoktuvės bažnyčioje, jei žiedus sumaino tos pačios lyties asmenys, tėra „bandymas apgauti Dievą ir savo sąžinę“.

„Tam, kad santuokos sakramentas būtų galiojantis, reikia porą tuokiančio bažnyčios įgalioto asmens, nekalbant apie tai, jog bažnytinė santuoka įmanoma tik tarp vyro ir moters. Tačiau net ir tuo atveju, jei bažnyčioje be kunigo žiedais apsikeistų vyras ir moteris, jų santuoka būtų niekinė“, – pabrėžė kunigas.

Pasak bažnytinės teisės specialisto, santuoka įvyksta tuomet, kai vyras ir moteris Bažnyčios įgalioto asmens akivaizdoje pareiškia santuokinį sutikimą ir pasižadėjimą. „Visais kitais atvejais tėra tik santuokos imitacijos, kurios nieko bendro su jokia santuoka neturi – cirkas ir nieko daugiau“, – sakė R. Zdanys.

P. Subačius: bažnyčios neapsaugotos

Vilniaus universiteto profesorius, bažnytinio gyvenimo apžvalgininkas Paulius Subačius atkreipė dėmesį, jog Bažnyčia yra viena iš mažiausiai saugomų viešųjų erdvių.
Paulius Subačius

„Kokiame nors dideliame prekybos centre, kur daug erdvių ir patalpų, yra totali kontrolė, visur vaizdo kameros, daugybė apsaugininkų. Tačiau kad ir mūsų pagrindinėje šventovėje – Vilniaus arkikatedroje – niekas nestovi nei koplyčiose, nei prie centrinio altoriaus ir nesaugo įsirėžęs navoje kaip apsaugininkas“, – pastebi Bažnyčios istorikas. Jis priduria, jog kitame bažnyčios gale budintis žmogus „gali net nepastebėti, kad kažkas vyksta – „žmonės pasikvietė filmuotoją, fotografą ir kažką išsidirbinėja“.

P. Subačiaus žodžiais, šitoje vietoje ir negali šauktis didesnės kontrolės, nes Bažnyčia iš principo yra atvira tiek, kiek gali būti. Ji apeliuoja į žmonių sąmoningumą, avansu tikėdama kiekvieno padorumu.

Lietuvos homoseksualai nori partnerystės

Šeštadienį Lukiškių aikštėje eitynes „Už lygybę“ baigę homoseksualai kovojo už savo teises ir nuo scenos Seimo reikalavo įteisinti partnerystę. DELFI primena, kad Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė Seime buvo užregistravusi pasiūlymą įteisinti homoseksualių asmenų partnerystę, tačiau jos pasiūlymas buvo atmestas kaip prieštaraujantis Konstitucijai. Lietuvoje iki šiol neįteisinta ir vyro bei moters partnerystė.

Šiandien 10-tyje Europos šalių pripažįstamos gėjų santuokos, 12-oje šalių įteisinta partnerystė. 9-iose Europos šalyse homoseksualūs asmenys gali įsivaikinti. 13-oje JAV valstijų leidžiamos homoseksualų santuokos, 10-tyje – partnerystė, 22-ejose valstijose homoseksualai gali įsivaikinti.

Pirmadienį per pasaulį nuvilnijo popiežiaus Pranciškaus pareiškimas, kad homoseksualūs žmonės neturėtų būti teisiami ar menkinami. Skrisdamas iš Brazilijos, popiežius Pranciškus žurnalistams sakė: „Jeigu asmuo yra homoseksualus ir kreipiasi į Dievą bei yra geros valios, kas aš toks, kad teisčiau jį?“

Jis taip pat paminėjo Romos Katalikų Bažnyčios mokymą, pagal kurį homoseksualūs santykiai yra nuodėmė, tačiau homoseksuali orientacija – ne.