„Parama kandidatams – iš tiesų svarbi tema, ypač kai į politiką ateina vis daugiau ir daugiau verslininkų, dirbančių savivaldybių kuruojamuose srityse. Tai nėra savaime blogai, tačiau sukuria rizikų, kurių svarbu nepamiršti. Jau šios kadencijos metu pasitaikė atvejų, kai buvo neaišku, kokius interesus atstovauja tarybų nariai ar merai – gyventojų ar savo verslo? Šiuo metu retai apie tai susimąstoma“, – teigė „Transparency international“ Lietuvos skyriaus projektų vadovė Rugilė Trumpytė.

Pasak jos, matoma pavyzdžių, kai savivaldybių valdomose įmonėse vadovai ir valdybų nariai interesų konfliktams skiria mažai dėmesio, retai juos aptaria arba nusišalina nuo sprendimų. O tai ypač aktualu žinant, kad 4 iš 10 valstybės ir savivaldybių valdomų įmonių vadovai buvo susiję su partijomis ar politiniais susivienijimais.

„Jau kurį laiką verslas negali remti partijų ar kandidatų ir tai, manau, pasiteisino. Tyrimai rodo, kad viešuosiuose pirkimuose valstybė pradėjo sutaupyti. Vis tik geroji užsienio praktika siūlo didžiųjų įmonių vadovams to nedaryti, jei toks rėmimas galėtų sukurti interesų konflikto regimybę ar atrodytų, kad taip verslas bando paveikti būsimus politikų sprendimus“, – teigė R. Trumpytė.

Tarp rėmėjų – ir bendrovių vadovai

Artėjant savivaldos rinkimams DELFI panagrinėjo viešai Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) tinklapyje prieinamą informaciją apie politinės kampanijos dalyvių, kurie kandidatuoja Vilniaus mieste, gautas aukas. Kai kurie tų dalyvių – pavyzdžiui, partijų, neišskiria savo informacijos apie gautas aukas pagal miestus, o teikia duomenis apie surinktus duomenis bendrai savivaldos rinkimams visoje Lietuvoje, tuomet nagrinėjome tuos bendrus duomenis.

Iš viso VRK duomenimis, Vilniaus mieste yra registruoti 24 politinės kampanijos dalyviai.

Dalis jų – pavyzdžiui, visuomeniniai komitetai „Bendruomeniškas Vilnius“, „Junkis“, „Piliečių jėga ir teisingumas“ , Stanislovo Buškevičiaus partija „Jaunoji Lietuva“ nėra pateikę duomenų apie kokias nors savivaldos rinkimams gautas aukas.

Iš asmenų, kurie susiję su įmonėmis, kurios veikia nekilnojamojo turto arba infrastruktūros plėtros srityse, tarp paramos teikėjų galima išskirti Nicolasą Ortizą, kuris kartu su broliais George'u ir Oliveriu, 1995 metais yra įkūręs įmonę „Baltisches Haus“. Kaip teigiama pačios įmonės tinklapyje, bendrovė, įsteigta prekybos tinklo IKI plėtrai, šiandien yra savarankiška nekilnojamojo turto projektų vystytoja ir valdytoja.

Ponas Ortizas paaukojo po 1000 eurų į merus kandidatuojantiems Artūrui Zuokui ir Remigijui Šimašiui.

Nagrinėjant toliau A. Zuoko gautas ir priimtas aukas, kurių iš viso yra beveik 9232 eurai, matyti, kad 2600 eurų jis sau persivedė pats. Tarp aukotojų jam yra ir UAB „Fegda“ generalinis direktorius Arvydas Gribulis ir šios bendrovės akcininkas Rimvydas Šėrys, abu pervedę po 1000 eurų. Ši bendrovė užsiima kelių ir gatvių tiesimu, miesto infrastruktūros ir inžinerinių tinklų remontu ir įrengimu.

„Fegda“ yra viena iš bendrovių, kuri dalyvauja Vilniaus savivaldybės administracijos viešuosiuose pirkimuose.

Pavyzdžiui, ji yra laimėjusi konkursą už 1,3 mln. eurų dėl Mokyklos ir Kovo 11-osios gatvių rekonstravimo darbų. Jų terminas 2018 m. rugpjūtis – 2020 m. balandis.

Bendrovė taip pat yra laimėjusi susisiekimo komunikacijų ir inžinerinių tinklų statybos ir elektros tinklų rekonstravimo darbų konkursą teritorijoje tarp Ašmenėlės, Juodupio ir Savičiūnų gatvių. Viešojo pirkimo vertė yra maždaug 1,8 mln. eurų. Darbų terminas – 2018 m. liepa – 2019 m. rugsėjis.

2016-2017 m. bendrovė turėjo susitarimą dėl Varnės gatvės atkarpos nuo Smalinės g. iki J. Bretkūno g. rekonstravimo. Projekto vertė 798 tūkst. eurų. Taip pat buvo sudarytas papildomas susitarimas prie rangos darbų sutarties už 798 tūkst. eurų. 2015 – 2016 m. bendrovei teko Pušyno kelio dalies Verkių seniūnijoje Vilniaus mieste kapitalinis remontas. Projekto vertė – maždaug 13,7 tūkst. eurų.

Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) iš viso rinkimams tėra surinkusi 4246 eurus aukų. Tarp paramą skyrusių asmenų – 400 eurų partijai yra pervedęs 12 vietą tarp turtingiausių Lietuvoje viešų asmenų 2018 m. užėmęs Irmantas Tarvydis, kuris yra ir Rokiškio rajono tarybos opozicijos lyderis, liberalas, UAB „Ivabaltė“ generalinis direktorius.

Didžiausią sumą – 2250 eurų pervedė Meidutė Saidienė, dirbanti teisininke Nacionalinėje žemės tarnyboje. Švenčionių rajono mero patarėja Simona Kazlienė pervedė partijai 500 eurų, Rokiškio rajono savivaldybės tarybos narys Gintaras Girštautas – 1000 eurų aukas savivaldos rinkimams.

Tarp aukotojų – stambūs verslininkai

R. Šimašius rinkimams yra surinkęs 49 tūkst. eurų aukų. Tarp stambesnių jo aukotojų yra vienas koncerno „VP grupė“ akcininkų Ignas Staškevičius. „Verslo žinių“ portalas 2017 m. lapkritį yra skelbęs, kad nekilnojamojo turto (NT) plėtros bendrovė „M.M.M. projektai“, valdoma VP grupės įmonių akcininkų (I. Staškevičius ten turėjo mažąją dalį – 2 proc. akcijų), steigia investicinių fondų valdymo įmonę UAB „Tvarus Real Estate“.

O 2018 m. birželį tame pačiame tinklapyje paskelbtas straipsnis, kad I. Staškevičiaus kontroliuojama bendrovė UAB „Padme Invest“ netoli prezidentūros (Liejyklos gatvėje) plėtoja nedidelį biurų projektą.
Ignas Staškevičius

I. Staškevičius R. Šimašiui, kaip kandidatui, yra pervedęs 2000 eurų, o visuomeniniam rinkimų komitetui „R. Šimašiaus komanda „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės“ – 5000 eurų.

Pats verslininkas dėstė, kad jo vienintelė motyvacija buvo paremti R. Šimašiaus siekį dar vieną kadenciją dirbti Vilniaus mero pozicijoje, ir taip pat jį palaikantį judėjimą.

„Aš investuoju į įvairius projektus, taip pat ir Vilniuje, bet tai niekaip nesusiję su (parama – DELFI). Aš suinteresuotas apskritai, kad Vilnius augtų ir klestėtų, ir stengiuosi prisidėti ne per politiką, o per savo visokius projektus tiek investicinius, tiek kultūrinius, tiek švietimo“, – DELFI sakė I. Staškevičius.

Tarp stambesnes sumas pervedusių R. Šimašiaus rėmėjų galima pamatyti ir pievagrybių karaliumi tituluojamą „Auga Group“ valdybos pirmininką Kęstutį Juščių, kuris pervedė 6000 eurų, jaunas milijonierius Benediktas Gylys parėmė kandidatą 7000 eurų, buvęs „Danske bank“ Lietuvoje vadovas Gintautas Galvanauskas – 4000 eurų suma.

6000 eurų šiam kandidatui skyrė advokatas Antanas Vainauskas, kuris prezidento rinkimuose yra 3500 eurų suma parėmęs kandidatę Ingridą Šimonytę. Advokatas DELFI patvirtino, kad rėmė jis, tačiau plačiau apie savo motyvaciją kalbėti nenorėjo.

Šio advokato pavardė yra susijusi su investicijų valdymo bendrove „Lords LB Asset Management“, kurioje didžiausią paketą (47 proc. akcijų) valdo UAB „Glera“ , kurios 100 proc. akcijų priklauso verslininkui Mindaugui Marcinkevičiui. O – 9 proc. akcijų priklauso UAB „Serenus“, kurios vienintelis akcininkas yra advokatas A. Vainauskas, rašė portalas vz.lt

Šios bendrovės interesų lauke taip pat yra nekilnojamojo turto projektai. Pavyzdžiui, 2018 m. rugsėjį vz.lt rašė, kad „Lords LB Asset Management“ valdomam investiciniam fondui „Lords LB Special Fund I“ priklausanti UAB „NT Slėnis“ suplanavo 8 aukštų verslo slėnį dešiniajame Neries krante, Lvovo gatvėje.

„Valstiečiai“ turi įdomių rėmėjų Klaipėdoje

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga VRK yra pateikusi duomenis apie tai, kiek ji yra surinkusi aukų savivaldos rinkimams visoje Lietuvoje. Ta suma yra 335 980 eurų. Pati partija šiems rinkimams skyrė 280 tūkst. eurų.

Tarp aukotojų yra 8800 eurų skyręs Klaipėdoje veikiančio Birių krovinių terminalo vadovas Vidmantas Dambrauskas. Tokia pačia suma partiją savivaldos rinkimuose parėmė ir Igoris Udovickij, kuris turi 70 proc. šio terminalo akcijų. O pernai Konkurencijos taryba leido jam vykdyti koncentraciją, įsigyjant 91 proc. bendrovės „Gargždų geležinkelis“ akcijų ir įgyjant vienvaldę jos kontrolę, rašė portalas „Atvira Klaipėda“.

Dar tokią pačią sumą pervedė Olga Udovickaja, kuri kartu su I. Udovickij valdo bendrovę „Ferteksos transportas“, teikiančią birių ir pakuotų trąšų ekspedijavimo per Klaipėdos uostą paslaugas.

8850 eurų pervedė kitas uostamiesčio verslininkas „Kamineros įmonių grupės vadovas“ Arūnas Tuma.

Margas rėmėjų sąrašas

Lietuvos žaliųjų partija yra surinkusi 17 409 eurus. Maždaug 7 tūkst. eurų yra pervedusi pati partija.

10 tūkst. eurų pervedė partijos vadovas, vienas iš „Icor“ įkūrėjų Remigijus Lapinskas.

Į merus kandidatuojantis Viktoras Uspaskichas savo kampaniją finansuoja nuosavomis ir Darbo partijos lėšomis. Jis ir partija yra pervedusi maksimalias 17,7 tūkst. eurų sumas. Taigi iš viso šis kandidatas yra deklaravęs 34 700 eurų aukų.

Į savivaldybės tarybą bandanti patekti Darbo partija irgi į rinkimus eina daugiausiai nuosavomis ir partijos lyderio lėšomis. Darbo partija per du kartus yra pervedusi 3600 eurų sumą. V. Uspaskichas – 8850 eurų. O 35 eurus yra paaukojęs Sergejus Popovas, kuris 2015 m. su šia partija kandidatavo į Vilniaus miesto tarybą. Taip pat, portalo rekvizitai.lt duomenimis, jis vadovauja vieną darbuotoją teturinčiai UAB „Bankroto procesas“.

Į savivaldybės tarybą kandidatuojanti Naglio Puteikio vadovaujama Lietuvos centro partija iš viso savivaldos rinkimams yra surinkusi maždaug 12 189 eurus. 500 eurų pervedė pati partija. Tarp stambesnių aukotojų partijai yra dirigentas, Klaipėdos miesto tarybos narys Alfonsas Vildžiūnas, kuris deklaravo 1000 eurų auką.

Per kelis kartus maždaug 4,6 tūkst. eurų yra paaukojęs į Šiaulių miesto merus su šia partija kandidatuojantis Laisvūnas Neimanas. Politikas yra pasižymėjęs tuo, kad jau yra ne kartą keitęs politinę jėgą – 2006 m. iš Naujosios sąjungos perėjo pas socialdemokratus, o dabar rinkimuose dalyvauja su Lietuvos centro partija.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai rinkimams Vilniuje yra gavusi 172 687 tūkst. aukų. Pati partija rinkimams pervedė 81 869 eurų. Seimo nario Pauliaus Saudargo padėjėja Goda Karizijaitė skyrė 1200 eurų, savivaldos politikas Adomas Bužinskas – 1000 eurų, su šia partija Seimo rinkimuose kandidatavęs Mantas Jurgelaitis – 2950 eurų.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga savivaldos rinkimuose Lietuva dalyvauja tik partijos lėšomis. Partija rinkimams yra pervedusi 50 tūkst. eurų.

Liberalų sąjūdis rinkimams Vilniaus mieste yra surinkęs 15 139 eurus, iš kurių 15 tūkst. eurų yra pervedusi pati partija.

Lietuvos socialdemokratų darbo partija savivaldos rinkimams Lietuvoje yra surinkusi 4974 eurus, iš kurių 2000 eurų pervedė partija.

Lietuvos socialdemokratų partija rinkimams Vilniuje yra surinkusi 22 884 eurus, iš jų maždaug 18,4 tūkst. eurų skyrė partija. 2000 eurų socialdemokratams pervedė Vilniaus miesto Greitosios medicinos pagalbos stoties Dispečerinės tarnybos vadovas Vytenis Keršys, 1000 eurų – signataras, advokatas Česlavas Okinčicas, 1430 eurų – vienas Lenkų diskusijų klubo iniciatorių Aleksandras Radčenko.

Tvarka ir teisingumas – 28 810 eurų. Buvęs meras Gediminas Imbrasas skyrė 2000 eurų. Savivaldos politikas Vidmantas Martikonis – 2000 eurų, uostamiesčio advokatai Remigijus Jakštas ir Rimvydas Kairys – po 1500 eurų, tiek pat – Pagėgių savivaldybės administracijos direktorius.

Rusų aljansas surinko 2700 eurų aukų : po 1000 eurų skyrė Seimo narė Irina Rozova ir Klaipėdos miesto savivaldybės politikė Tamara Lochankina, o 700 eurų – Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Olegas Mariničas.

Kiti komitetai irgi rado rėmėjų

Visuomeninis komitetas „Gedimino miestas“ surinko 11,4 tūkst. eurų aukų. 7500 eurų skyrė buvęs Seimo narys (išrinktas su Drąsos kelio sąrašu) Valdas Vasiliauskas, 3000 eurų – buvęs Kauno meras, susisiekimo ekspertas, 2012 m. dalyvavęs Seimo rinkimuose su Drąsos keliu Arimantas Račkauskas, 900 eurų paaukojo ekonomistas, signataras Arūnas Degutis.

Komitetas „Judėk Vilniau“ iš įvairių aukotojų yra surinkęs 1700 eurų, „Vilniečių lokys“ – 2620 eurų, iš kurių 2000 eurų paaukojo „Kurier Wilenski Magazyn“ vyriausiasis redaktorius Raimundas Klonovskis.

Komitetui „Vilnius gali“ 990 eurų pervedė buvęs Seimo narys, patekęs į Seimą 2012 m. su Darbo partija, Raimundas Paliukas.