„Planuočiau teikti iki pavasario sesijos pabaigos“, – BNS sakė ji.

Pasak V. Čmilytės-Nielsen, iš pradžių ketinama pateikti vieną kandidatūrą.

Pagal gruodį Seimo priimtą įstatymą, parlamentas turi skirti du žvalgybos kontrolierius.

Seimo vadovė tvirtino turinti porą kandidatų į šias pareigas.

Ji nesiryžo prognozuoti, ar pirmasis kontrolierius bus patvirtintas iki liepos 1-osios, kai naujoji institucija turi pradėti veikti.

„Kaip procedūra vyks Seime, nesiimčiau prognozuoti“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Lauryno Kasčiūno teigimu, laikinai užteks ir vieno paskirto ombudsmeno, kad įstaiga pradėtų veikti.

„Liepos 1 dieną žvalgybos kontrolieriaus institucija tikrai pradės veikti. Kad ji pradėtų veikti, kol kas užtenka ir vieno žvalgybos kontrolierių. Antrą galėsime paskirti gal ir vėliau“, – BNS sakė parlamentaras.

Jis teigė tikįs, kad iki birželio 30-osios toks pareigūnas bus paskirtas.

Pagal Seimo priimtą įstatymą, du žvalgybos kontrolieriai yra Seimo skiriami valstybės pareigūnai, jie prižiūrės žvalgybos institucijų veiklos teisėtumą ir vertins jų veiklos atitiktį žmogaus teisių bei laisvių apsaugos reikalavimams.

Žvalgybos kontrolieriumi gali būti skiriamas nepriekaištingos reputacijos magistro laipsnį ir ne mažiau kaip dešimties metų darbo nacionalinio saugumo ir gynybos srityje turintis Lietuvos pilietis. Pastaruosius penkerius metus jis negali būti buvęs valstybės politiku.

Šiuos pareigūnus penkerių metų kadencijai skiria parlamentas Seimo pirmininko teikimu, apsvarsčius Nacionalinio saugumo ir gynybos bei Žmogaus teisių komitetams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją