„Yra pasiskirsčiusios statybų sektorių, vandentvarkos, informacinių technologijų ir kt. Vienos ir tos pačios įmonės laimi tam tikruose sektoriuose. Matome labai didelę tendenciją, kad tam tikrose savivaldybėse tik tam tikros įmonės laimi“, – teigė Ž. Plytnikas.

Tai kad per šešerius metus politines kampanijas 24 mln. Lt parėmusios įmonės laimėjo beveik pusę per tuos metus vykusių didesnių viešųjų pirkimų konkursų. Jų vertė – kone 21 mlrd. Lt. Anot VPT vadovo ši informacija nei politikams, nei Vyriausiajai rinkimų komisijai nesanti jokia paslaptis.

„VPT pateikė duomenis, kurie visiems seniai gerai žinomi. Jeigu pasižiūrėtume į VPT sukurtą profilių analizę apie perkančias organizacijas, apie įmones, ten aptiktume visą šitą informaciją. Tai nėra išrastas dviratis. VPT, vykdydama patikrinimus, dažnai matydavo įmones, kurios vis laimėdavo. Ši informacija yra viešai prieinama. Galima pamatyti, ir kada sudarytos sutartys, ir kokios įmonės laimėjo. Mes apibendrinome ir pateikėme statistiką“, – teigė VPT vadovas.

Pasak jo, partijų ir jas remiančių įmonių bendradarbiavimo apraiškų esama ir daugiau.

„Viešieji pirkimai yra tik viena maža dalelytė sistemos. Mes galime analizuoti, kaip gaunamos lėšos iš europinių projektų, kaip vienose ar kitose valstybinėse institucijose priimami sprendimai dėl įmonių, kurios finansavo“, – sakė Ž. Plytnikas.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas laidoje teigė, kad VPT turimi duomenys atskleidžia tik tendencijas, tačiau neįrodo, kad už viešuosius pirkimus buvo atsilyginama. Vis dėlto norint išvengti galimai neskaidrios partijų ir jas remiančių įmonių veiklos jau anksčiau buvo siūlyta uždrausti viešuosiuose pirkimuose dalyvaujančioms įmonėms remti politines kampanijas.

Laidos galima paklausyti čia.