Neįgalieji piktinasi, kad viceministrė vėluoja prisijungti prie nuotolinių posėdžių, iš jų išeina anksčiau. Labiausiai neįgaliuosius įskaudino viceministrės frazė, kad itin svarbus projektas, kai kuriems negalia turintiems žmonėms J. Jakštienei ne prioritetas.

Judėjimo negalią turinti Ajanai Lolat vokiečių aviganė Mulan nėra paprastas šuo. Po daugiau nei metų dresūros ji tapo asmenine asistente. Jos padedama Ajana galės vaikščioti be ramentų, o jei kas nutiks, šuo net galės net iškviesti pagalbą.

„Aš turiu gyvenimo džiaugsmą – papildomą veiklą, žmones šalia, ko anksčiau tikrai niekada nebuvo. Šunys asistentai tai gali atnešti ne tik man, gali atnešti ir kitiems žmonėms su negalia“, – LNK sakė moteris.

Šunys asistentai šeimininkus užsienyje lydi į ligonines, kavines, kitas įstaigas. Kad ir Lietuvoje būtų įteisinti tokie šunys, sukurta darbo grupė įstatymui parengti. Tačiau anot Ajanos darbai stringa dėl socialinės apsaugos ir darbo viceministrės J. Jakštienės, kuri gegužę dirbo nuotoliniu būdu iš Ispanijos.

„Ji nuolat vėluoja, nuolat sutrumpina mūsų susitikimus, dėl jos grafikų yra viskas nukeliama. Kodėl grafikai derinami pagal ją, kai jos nėra“, – stebėjosi A. Lolat.

Kad trūksta laiko darbams būdama Ispanijoje prisipažino ir pati viceministrė.

„Trumpesnėmis distancijomis galiu prisijungti prie šios darbo grupės. (…) Daug einamųjų darbų ir šie susitikimai dėl bendrų darbų srauto tikrai retės“, – viename iš susitikimų sakė ji.

Viceministrė J. Jakštienė Ispanijoje dirbo ne visą savaitę, būdavo, kad iš penkių darbo dienų dirbdavo tris. Tačiau šuns asistento įstatymo laukiančius neįgaliuosius labiausiai įskaudino ši viceministrės frazė.

„Tai nėra prioritetinis SADM darbas, tikrai norime, kad tie šunys asistentai atsirastų, bet prioritetinių darbų srautas yra be galo didelis. Ir rudens sesijoje jis tik augs“, – kalbėjo viceministrė.

Tačiau vykstantys posėdžiai Ajanai kelia nerimą. Ir taip per porą mėnesių, anot jos, projekto rengimas nepasistūmėjo.

„Skaudu, liūdna. Gal mes nesame pakankamai dideli, pakankamai svarbūs viceministrei, nežinau“, – LNK sakė moteris.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrės elgesys papiktino ir Kinologijos centrą.

„Tos kalbos ne mane vieną žeidžia. Žeidžia ir tuos asmenis, kuriems ta paslauga yra būtina. Taip neturėtų būti, tai yra tam tikri prioritetai. Ir šis prioritetas yra vienas svarbesnių“, – LNK sakė Baltijos kinologijos centro vadovas Vytautas Gustaitis.

Anot kinologų, politikams ir valdininkams surinko informaciją, kaip įteisinti šunys asistentai užsienyje. Bet įstatymo rengimas vis tiek stringa.

„Esame labai didelį darbą padarę. Mes sakome, imkite tą patirtį ir adaptuokime Lietuvoje. Kol kas tik kalbų lygis. Ir namų darbai atlikti tik iš mūsų pusės“, – teigė V. Gustaitis.

Kad Lietuvos valdžia neturi delsti su šuns vedlio įteisinimu sako ir žmogaus teisių ekspertai.

„Dėl šuns vedlio žmonės gali gyventi žymiai savarankiškiau. Ir norėčiau priminti, kad Lietuva yra įsipareigojusi Jungtinių tautų neįgaliųjų teisių konvencijai. O joje aiškiai pasakyta, kad valstybės prioritetas,valstybė privalo viską daryti, jog žmonės su negalia gyventų kuo labiau savarankiškai“, – LNK kalbėjo Jungtinių Tautų žmogaus teisių ekspertas Jonas Ruškus.

Anot socialinės apsaugos ir darbo ministrės M. Navickienės, neįgalieji yra ministerijos prioritetas. Darbų dėl jų gerovės padaryta nemažai. Bet ir toliau ministrė kartoja, kad jai nėra svarbu iš kur dirba viceministrė.

„Ar vienas viceministras jungiasi iš Lietuvos būdamas nuotoliu, ar ji jungiasi iš Ispanijos nuotoliu, man nėra skirtumo, darbo organizavimo prasme. Nes realiai visi dabar dirba nuotoliu“, – aiškino M. Navickienė.

Tik dėl viceministrės pasisakymo, kad neįgalieji nėra prioritetas, M. Navickienė nesidžiaugia.

„Aš manau, kad tikrai turime galvoti apie žodžius, kurie yra pasakomi. Ir aš galiu tik pasakyti, kad neįgalieji, negalią turintys asmenys, šeimos, kurios augina negalią turinčius vaikus arba prižiūri tuos asmenis, kurie turi negalią, ir man, ir šitai Vyriausybei yra prioritetas. Ir bus visus 4 metus“, – sakė ministrė M. Navickienė.

Su pačia viceministre J. Jakštiene susisiekti nepavyko, nes ji atostogauja. Tačiau jau nuo pirmadienio viceministrė dirbs Lietuvoje.