Pradedant šokolado plytelėmis ir baigiant karinėmis uniformomis, viskas randa savo vietą ukrainiečių kariniuose daliniuose ir ligoninėse.

„Tiek, kiek žmonės gali, tiek padeda. Sakykim, ar pinigėliais, ar kažkokiais daiktais, ar maisto produktais, ar medikamentais. Mums yra svarbus net ir vienas litas, net ir kruopų pakelis“, – sako iniciatyvos „SOS Ukrainos kariams“ organizatorius Vitalijus Keršis.

Jis teigia, kad specialių užklausų iš Ukrainos karių nesulaukia, tačiau kiekvienas siuntinys būna sukomplektuotas pagal tam tikrus rodiklius ir karių poreikius.

„Jau esame nusprendę, kad reikia pradėti rinkti šiltesnius rūbus – rudeniui, žiemai. Tai neperpučiami, šilti rūbai, šiltos kamufliažinės striukės. O parama būna įvairiausia, sakykim, va kuprinės, kurios yra reikalingos Ukrainos kariams. Tokios nedidelės, vadinamos šturmo. Eina ir pirštinės, ir va prožektorių žmogus įdėjo. Tai yra kastuvėlis sulankstomas kariškiams. Kilimėlis“, – rodo V. Keršis.

Siuntiniai į Ukrainą gabenami kiekvieną savaitę. V. Keršis sako, kad detalės laikomos paslaptyje per visa kelionę. Priešingu atveju padidėja pavojus, kad siunta bus sustabdyta separatistų rėmėjų.

„Šiuo momentu daugiausia eina į Kijevą. Mes patys važiuosim į Kijevą ir važiuosim kiek galima į rytinę pusę, nes mums yra pažadėta karinė palyda. Mus iškart per sieną pervažiavus pasitinka viena iš desantininkų brigadų“, – sako paramos organizatorius.

Be humanitarinės paramos iš Lietuvos į Ukrainą vežami ir specialūs kariškių poreikiams pritaikyti siuntiniai. Tai kita iniciatyva pavadinimu „Blue Yellow“ (Mėlyna geltona). Gavus užklausą iš Ukrainos karinių dalinių, rengiama konkrečių daiktų paieška. Perkamos karinės liemenės, kamufliažinės uniformos, gertuvės, batai ir kitos priemonės.

„Čia yra liemenė pritaikyta, sakykim, blokposto kariams. Mes pridėjom, pavyzdžiui, tokį karabiną, kur galima automatą pakabint. Stengiamės pritaikyt kuo daugiau prie poreikių“, – sako paramos Ukrainos kariams iniciatorius Jonas Ohmanas.

Jonas Ohmanas teigia, kad į „Blue Yellow“ reikia įtraukti kuo daugiau žmonių. Tiek gyvenančių Lietuvoje, tiek užsienyje.

„Dar tikimės, aišku, prijungti išeiviją. (...) Tai būtų tiesiog galingas užtaisas. Nes čia jau kartu galima nugalėt tą Kremliaus drakoną. Jeigu mes kartu eisim, tai jam bus tiesiog galas“, – sako J. Ohmanas.

Paramos tiekimo organizatoriai tvirtina, kad susitelkimas bendrai pagalbos misijai gali padėti ne tik Ukrainos kariams, bet patiems lietuviams suvokti save, saugumo ir pagalbos prasmę.

„Aš buvau pas vieną žmogų nesenai ir kalbėjom apie tai, kad mes remiam Ukrainą. Toks senesnis, vyresnis žmogus. Jis staiga atsistoja ir išeina. Ir grįžta su savo tarybiniu šalmu: „imkit“. Na nereikia, mes, tiesą sakant, kitaip dabar. Bet aišku toks dalykas tai jaudina“, – sako paramos kampanijos „Blue Yellow“ iniciatorius.