Sprendžiant, už ką balsuoti prezidento rinkimuose, rinkėjams svarbiausia kandidato savybė yra sąžiningumas, teigia visuomenės nuomonės tyrimo bendrovės „Vilmorus" direktorius sociologas dr. Vladas Gaidys.

„Pagrindinė savybė, kuri buvo reikalinga ir prieš 10 ar 15 metų – sąžiningumas, kad pažiūrėjus į žmogaus veidą iš jo pirktum padėvėtą automobilį. Tu pajunti, kad tokio žmogaus reikia. Yra ir kiti bruožai – ar supranta paprastus žmones“, - kalbėjo V. Gaidys „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“.

Pasak sociologo, kol kas dar anksti spekuliuoti, kuris iš galimų kandidatų realiai turi didžiausias galimybes, nes dabartinių apklausų lyderiai, jo teigimu, kol kas yra daugiau žiniasklaidos produktai nei pretendentai į kandidatus.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad iki šiol buvę prezidentai visi buvo labai skirtingi.

„Nagrinėjant elektoratus matyti, kad S. Skvernelis populiaresnis rajonų centruose, kaime, tarp žemesnio išsilavinimo rinkėjų. Jo elektoratas yra gana platus. Kiek suprantu, jį palaiko „valstiečių-žaliųjų“ elektoratas“, - kalbėjo V. Gaidys.

Pasak sociologo, tarp galimų kandidatų linksniuojamas G. Nausėda yra populiaresnis tarp aukštesnio išsilavinimo, aukštesnių pajamų rinkėjų.

„Jis turi labai gerą savybę. Jam simpatizuoja tiek Tėvynės sąjungos, tiek socialdemokratų elektoratai. Tai yra labai svarbu. Prezidentas turi turėti kuo platesnio žmonių rato, o ne vieno kokio nors politinio segmento simpatijas“, - sakė V. Gaidys.

Sociologas teigė per dešimt metų taip ir iki galo neįminęs prezidentės Dalios Grybauskaitės populiarumo paslapties.

„Yra vienas bruožas, kad ji, kaip ir atvažiavo iš Briuselio į Lietuvą, taip ir išliko, jos įvaizdis, kaip nepriklausomos nei nuo ekonominių grupuočių, nei nuo politinių sluoksnių, nei nuo draugų, nei nuo pažįstamų, nei nuo giminių. Ji yra viena. Ir čia yra gana unikali savybė. Jos nepakartosi. Tos savybės neturėjo buvę prezidentai, bet turbūt neturės ir būsimi“, - sakė V. Gaidys.

Populiariausias – G. Nausėda

Naujienų portalo DELFI užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ gruodžio 11–19 dienomis atliktų tyrimų duomenimis, jei rinkimai į prezidentus vyktų artimiausią sekmadienį, už ekonomistą G. Nausėdą balsuotų 15,6 proc. apklaustųjų.

Antroje ir trečioje vietoje liko premjeras Saulius Skvernelis, už jį balsuotų 11,3 proc., ir Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis, jį palaikė 10,9 proc. apklaustųjų.

Už jų lieka populiarumą išsaugojusi socialdemokratė, europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė, ją palaikė 7,7 proc. apklaustųjų, ir parlamentaras Naglis Puteikis, už jį balsuotų 5,5 proc. respondentų.