„Kaip maitvanagiai ir hienos sukrunta pajutę dvesiančio buivolo ar apgraužto zebro kvapą, taip ir keli šimtai valstybės tarnautojų ir teisėjų apsupo nukraujavusį Lietuvos valstybės biudžetą – Vilniaus apygardos administracinis teismas gavo rekordinį skaičių skundų, kuriuose prašoma priteisti iš Lietuvos valstybės nuo 2009 metų susidariusį nesumokėtą darbo užmokesčio skirtumą", - socialiniame tinkle „Facebook" rašo N. Mačiulis.

Tačiau ekonomistas sako, kad Konstitucinis Teismas nurodė įstatymų leidėjui nustatyti tvarką, pagal kurią valstybė galėtų kompensuoti praradimus, kai valstybės tarnautojams, teisėjams ir statutiniams pareigūnams buvo neteisėtai sumažinti atlyginimų priedai.

„Kitaip sakant, įstatymų leidėjai turi nustatyti tvarką (o ne patys teisėjai sau nusistatyti), kaip ir kada valstybė turės finansinių galimybių šiuos praradimus kompensuoti. O finansinių galimybių bus ne anksčiau nei 2016 metais, tai yra tuomet kai valdžios sektoriaus biudžetas bus nebe deficitinis", - sako N. Mačiulis.

DELFI primena, kad Vilniaus apygardos administracinį teismą užplūdo valstybės tarnautojų ir teisėjų skundai. Rugsėjo 30 dieną į teismą atkeliavo 433 skundai, o per keturias šios savaitės dienas - 760.

Vilniaus apygardos administracinis teismas iš viso jau yra gavęs 1056 tokių skundų. Sprendimai šiose administracinėse bylose dar nepriimti.