Sulaukus jos pasiaiškinimo, bus sprendžiama, ar mokytoja liks dirbti toliau. Situaciją aiškinasi Kaišiadorių savivaldybės komisija, o mokinių tėvai prakalbo ne tik apie psichologinį, bet ir fizinį mokytojos smurtą prieš vaikus.

Tačiau gimnazijos direktorė tikina jokių nusiskundimų dėl pedagogės elgesio nesulaukusi.

Įrašą socialiniuose tinkluose paviešinę tėvai sako, kad vaikai apie netinkamą mokytojos elgesį kalbėjo jau prieš pusmetį. Gimnazijos vadovė sako jokių nusiskundimų dėl mokytojos elgesio nesulaukusi.

Pasak Švietimo, mokslo ir sporto ministro Algirdo Monkevičiaus, kuris pirmadienį kalbėjosi su mokyklos vadovybe, tokie pedagogės veiksmai nepateisinami. Specialistai tai įvardija kaip psichologinį smurtą.

„Kai išklausiau – buvo šokas. Taip niekas neturi elgtis bet kuriuo atveju, bet turbūt reikėtų išsiaiškinti, kodėl taip atsitiko. Sunku pasakyti, kodėl taip atsitiko, aš penktadienį kalbėjau su mokytoja ir ji pripažino, kad nesusitvardė, kadangi prieš tai ji vedė atvirą pamoką rajono pedagogams ir galbūt buvo įsitempusi, bet kitų priežasčių ji nenurodė. Kaip ji teigia, ją taip išvedė mokiniai iš pusiausvyros savo elgesiu pamokos pradžioje“, – LRT TELEVIZIJAI sakė Žiežmarių gimnazijos direktorė Ieva Mažulienė.

Kaišiadorių savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto sk. vedėjos Rimutės Arlauskienės teigimu, toks mokytojos tonas negali būti pateisinamas jokiu atveju, net jei vaikai klasėje išdykauja.

„Pirmiausia ėmėmės priemonių suteikti psichologinę pagalbą vaikams. Pamoką vedė psichologė, ji turi atitinkamas programas ir vaikai buvo nuraminti. Švietimo skyriaus pozicija yra tai, kad netoleruotinas toks mokytojos elgesys, tačiau pirmiausia mes turime išsiaiškinti visas aplinkybes. Tokiam tonui jokio pateisinimo negali būti, net jei vaikai išdykę“, – LRT sakė R. Arlauskienė.

Užsiminė apie fizinį smurtą

Moksleivių tėvai LRT TELEVIZIJAI užsiminė ne tik apie psichologinį, bet ir apie anksčiau patirtą fizinį mokytojos smurtą. Apie jį esą buvo pranešta klasės auklėtojai.

„Lietuvių kalbos pamoka, mano sūnus su klasės draugu sėdėjo su klasės draugu viename suole ir draugas juokelį kažkokį pasakė, jie pradėjo tyliai kikenti, nes garsiai pamokoje jie bijo kikenti. Atėjo mokytoja, griebė už sprando vaiką, spausdama link sąsiuvinio, ir pasakė, kad tai paskutinis kartas. Esą jei kitą kartą tai pasikartos, tai bus blogiau ir tiek. Vaikui ant kaklo liko apdraskymai ir kraujosrūvos“, – LRT TELEVIZIJAI sakė Žiežmarių gimnazijos moksleivio motina, nenorėjusi viešai atskleisti tapatybės.

Kito gimnazijos moksleivio motina Sandra LRT TELEVIZIJAI teigė, kad sunku buvo suvokti, jog mokytoja galėjo taip elgtis su vaikais.

„Vaikai mums pasiskųsdavo, kad mokytoja šaukia, rėkia, bet, žinote, tai yra protu nesuvokiama. Mes, kaip tėvai, tiesiog galvojome – be reikalo negali būti, gal triukšminga klasė, gal negerai kažkas įvyko. Nesitikėjome, kad tai vyksta nuolat, kol vaikai nesugalvojo apsiginti ir mums įrodyti“, – sakė motina.

Ministras A. Monkevičius savo ruožtu teigia, kad mokytojos tonas nederamas, tiesa, „negalima visiškai nustumti“ mokytojos, kuri daug metų gerai dirbo.

„Šitas stilius tikrai nederamas. Manau, iš to visi padarysime gerų išvadų ir pagalvosime, kaip tai įtvirtinti švietimo priežiūroje, kalbant apie visą švietimo sistemą.

Iš tėvų pareiškimų suprantu, kad tai nėra paskutinių dienų įvykis. Vadinasi, reikėjo kolektyve mokykloje matyti pokyčius, gal tai asmeninės žmogaus problemos. Mes nežinome, gal ir tai mokytojai reikia pagalbos. Ji dabar turi nedarbingumo lapelį. Mes negalime jos visiškai nustumti, kaip žmogaus, kuris daug metų gerai dirbo“, – teigia ministras.