Maždaug 300 tūkst. žmonių įstrigę Rusijos apsuptame uostamiestyje iš kurio beliko tik nuolaužos. Daugelį dienų Rusija negailestingai bombardavo šį miestą, kuriame praktiškai visiškai neveikia ryšiai ir nutrūkęs maisto, vandens ir kitų būtiniausių dalykų tiekimas. Net Maskva dabar jau pripažįsta katastrofiška humanitarinę situaciją.

Kūnai tiesiog guli gatvėse, oficialiais duomenimis, mieste žuvo per 2 tūkstančius žmonių. Tačiau tikrieji skaičiai nežinomi.

Maskvos strategija – iš oro sunaikinti miestą. O vėliau reikalauti pasidavimo.

Ultimatumą Rusijos gynybos ministerija iškėlė paryčiais – esą atvers humanitarinius koridorius, kad miesto gyventojai galėtų išvykti iki 10 valandos, jei bus sutarta dėl ten kovojančių ukrainiečių pasidavimo.

Mariupolio meras sako, kad Rusijos pasiūlymais pasitikėti negalima. O Volodymyro Zelenskio teigimu, Ukraina nepasiduos ir kovos iki galo.

Izraelio parlamentui kalbėjęs V. Zelenskis, kuris pats yra žydas, pabrėžė, jog Rusijos tariama kova prieš nacizmą yra iškreiptos propagandos kūrinys. V. Zelenskis priminė ir apie Holokausto tragediją.

„Rusijos propaganda susidurs su sunkia užduotimi – pirmą kartą istorijoje kitos šalies prezidentas kalba Izrealio žmonės Knesete nuotoliniu būdu. Ukrainos prezidentas, kurį Maskva kaltina neva dėl nacizmo, kalba Knesete priešais Izraelio žmones. Vien šis faktas parodo, kaip viskas Maskvoje negerai“, – sakė V. Zelenskis.

Rusijos valstybinė televizija savo auditorijai rodo, kad evakuacija iš Mariupolio jau vyksta. Tiesa, tik viena kryptimi – į Rusiją. Mariupolio valdžios teigimu, iš žmonių atimami ukrainietiški pasai. Nepanašu, kad Maskvos vadinamų žaliųjų koridorių politika keistųsi mieste kovojančioms Ukrainos pajėgoms pasidavus.

Prieš iškeliant minėtas sąlygas, Rusija bombardavo mieste esančią dar vieną slėptuvę – tai praneša vietoje dirbantys žurnalistai ir pats V. Zelenskis.

Rusijos lėktuvai numetė bombą ant meno mokyklos apgultame Mariupolyje. Žmonės ten slėpėsi nuo apšaudymų ir bombardavimų. Ten nebuvo jokių karinių pozicijų, buvo beveik 400 taikių žmonių. Daugiausiai moterų ir vaikų, pagyvenusių žmonių. Dabar jie yra po nuolaužomis. Nežinome, kiek jų išgyveno, bet žinome, kad pilotas, kuris numetė bombą tikrai bus nukautas, kaip nukovėme beveik 100 kitų tokių masinių žudikų“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

Pavykusiems išsilaisvinti iš Mariupolio apsiausties, traukinių stotyje Lvive dar sunku suprasti, kad jų turtas ir gyvenimas palikti sugriautame mieste.

„Mariupolis subombarduotas, nesugriauta gal tik 20 procentų miesto. Ir dar jie keliauja į Melitopolį, jį irgi visiškai blokuoja Rusijos pajėgos. Brangūs rusai, prašom jūsų visų grįžti namo, susitvarkykite su savo šeimomis. Ukrainiečiai, kaip ir mes rusakalbiai, galime savo žemėje susitvarkyti patys. Jūs negalite liesti svetimų daiktų, jūs įžengėte į svetimą žemę, jūs nesate išvaduotojai, jūs esate barbarai. Tikimės, kad visi išvyksite ir daugiau niekam netrukdysite“, – kalbėjo viena karo pabėgėlė.

Mariupolyje toliau kaunasi ukrainiečiai. Ir nors Rusijos pajėgos iš visų pusių yra apsupusi šimtatūkstantinį miestą, vietinių pasipriešinimas eikvoja ne tik Maskvos karinius išteklius, bet ir kainuoja Rusijai aukšto rango karius.

Rusija patvirtino, kad Mariupolyje Ukrainos pajėgų nukautas Juodosios jūros laivyno pirmo rango kapitonas Andrejus Palijus. Gimęs ir augęs Kijeve.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: