Tai pranešė premjeras Saulius Skvernelis. Jis sakė, kad sprendimui dėl B. Markausko reikia sulaukti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) ir Generalinės prokuratūros pradėto tyrimo išvadų.

"Išklausiau žemės ūkio ministrą. Turėjome rimtą pokalbį. Į visus užduotus klausimus gavau atsakymus, tačiau yra dar viena aplinkybė, kurią aš patikslinau: tai yra faktas, kad tiek prokuratūra, tiek FNTT yra pradėję aplinkybių patikrinimą šioje istorijoje, ir kol neturėsiu pilnos informacijos, galutinio sprendimo nepriimsiu", - sakė premjeras.

Jo teigimu, aplinkybių patikrinimas užtruks ne ilgiau kaip 10 dienų, ir tada bus priimtas procesinis sprendimas. Po jo S. Skvernelis žada paskelbti verdiktą dėl B. Markausko.

Antradienio rytą premjeras sakė sprendimą dėl B. Markausko galimybių toliau dirbti priimsiantis išklausęs ministrą, įvertinęs visas aplinkybes.

Pats B. Markauskas teigė ne kartą sakęs, kad laukia galutinio premjero sprendimo, ar reikėtų trauktis. Iki šiol jis tokį raginimą išgirdo tik iš prezidentės Dalios Grybauskaitės.

"Esu Vyriausybės narys, komandos narys, ir laukiu galutinio premjero sprendimo", - teigė jis.

B. Markauskas teigė atsakęs į visus premjero klausimus ir išgirdęs pasakymą, kad galutinis sprendimas "bus greitai".

Klausiamas apie teisėsaugininkų veiksmus, jis kartojo, kad jų vertinimas yra premjero veiklos sritis.

"Galiu pasakyti, kad nieko neužgrobiau nieko nepagrobiau ir jokių Europos sąjungos lėšų nepasisavinau", - tvirtino jis.

Anksčiau premjeras teigė manantis, kad susiklosčiusiomis aplinkybėmis B. Markauskui toliau dirbti būtų sunku. Vėliau Vyriausybės vadovas papildė: „Bet įmanoma“.

Įtampos dėl ministro kilo, paaiškėjus, kad jo motinos vadovaujamas ūkis naudojasi kaimynų sklypais be raštiško leidimo, nemoka nuomos mokesčio, bet gauna Europos Sąjungos išmokas. Antradienį Seime B. Markauskas tvirtino turįs įrodymų, kad pretenzijas jam reiškusio sklypo savininko Ramučio Lėlio žodinį sutikimą dirbti žemę buvo gavęs prieš ketverius metus - esą yra ir to susitarimo liudininkų.

Į dviprasmišką situaciją dėl šeimos ūkio patekęs B. Markauskas prieš savaitę, dalyvaudamas DELFI konferencijoje, užsiminė, kad apie atsistatydinimą galvotų po pusės metų.

„Taip, aš sutinku, kad galbūt nemažai kas norėtų, kad atsistatydinčiau. Žinoma, kai ką galėčiau nuraminti. Jeigu, sakykime, man pavyks įtikinti visuomenę ir visus kitus, ir atsakysiu į visus klausimus, ir jų nebeliks, aš galbūt po pusės metų, savo žodžio aš tikrai niekada neatsižadėsiu, atsistatydinsiu“, – tuo metu sakė jis.

Netrukus šiuos žodžius jis paneigė – B. Markauskas tvirtino pokalbio metu „nesuvaldęs emocijų“.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė dar praėjusią savaitę paskelbė, kad B. Markauskas nebeturi nei politinės, nei moralinės teisės toliau likti poste. Antradienį ji pakartojo laukianti premjero S. Skvernelio sprendimo.

B.Markauską delegavusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis prezidentės kritiką praėjusią savaitę vadino bandymu „pridenginėti konservatorių bėdas“. Antradienį jis tvirtino, kad frakcija ministrą palaiko.

S. Skvernelio vadovaujamoje Vyriausybėje iki šiol pasikeitė du ministrai. Iš valdančiosios koalicijos praėjusių metų rudenį pasitraukus socialdemokratams, posto atsisakė Ūkio ministerijai vadovavęs Mindaugas Sinkevičius. Prieš pusantro mėnesio atsistatydino prezidentės kritikos sulaukusi teisingumo ministrė nepartinė Milda Vainiutė.