Tai jis aiškino „Žinių radijo“ laidoje „Opozicija“, paklaustas, ar jei alkoholio matuokliu ketvirtadienį būtų patikrintas kitų Seimo narių blaivumas, tikėtina, kad Linas Balsys nebūtų vienintelis galimai apsvaigęs.

Kaip DELFI jau rašė, L. Balsys ketvirtadienį Seime pasirodė galimai neblaivus. Jis žurnalistams sutiko pasitikrinti alkoholio tikrintuvu ir pripūtė 1,82 prom. alkoholio. Po to jis iš Parlamento išvyko savo automobiliu.

Ėmė dvejoti blaivumu

„Būna priėmimai. Ketvirtadienį – ne, bet antradienį, aš manau, kad taip, nes Seime lankėsi kelios delegacijos. Prieš kelis mėnesius man pačiam teko dalyvauti, kai lenkų atstovai buvo atvažiavę, tai tas pats Seimo pirmininkas galėjo, minimaliai, pripūsti kokias 0,2 promilės. Kaip žinote, yra oficialios delegacijos, jų metu organizuojami pietūs, o tuomet vaišinamasi vynu – tai yra priimtina.

Toks premjeras Saulius Skvernelis, ko gero, kiekvieną dieną galėtų po 0,1, po 0,2 gal įpūsti, nes gal tų delegacijų yra labai daug ir vyno taurė gal yra pakeliama, o gal ir ne. Lygiai taip pat yra ir su ministrais. Yra tam tikros ribos, yra moralės ribos, tai vienas yra dalykas. Darbo metu išgėrusiam nevalia niekam būti ir vaikščioti, bet, vėlgi, toks yra teisinis mūsų reguliavimas – vairuoti gali iki 0,4, o darbo metu nėra tokio reguliavimo, kiek gali būti išgėręs“, – dėstė R. Žemaitaitis.

Pasak pašnekovo, ne taip seniai buvo kariniai veiksmai, esą bet kokiame internetiniame portale galima rasti nuotraukų, kai mūsų NATO partneriai atidaro bazę, renginį, o jo metu vaišinama vyno taure.

„Ko gero, kiekvienas generolas tuo metu būtų, minimaliai, įpūtęs 0,4“, – aiškino jis.

Remigijus Žemaitaitis

Ėmė kritikuoti alkoholio matuoklius

Anot R. Žemaitaičio, Lietuvoje bėda yra ir tai, kad pardavinėjami alkoholio matuokliai be automatinio blokavimo.

„Jei tu išgėrei vyno taurę ar bent šiek tiek alaus, esamuoju momentu jis gali rodyti ir 3, ir 4, ir net 5 promiles, bet praėjus 20, 10 minučių ar pusei valandos bus 0,00 prom. Todėl tam ir yra palikta galimybė Narkologijos centre arba gydymo įstaigoje duoti kraujo, kad tau nustatytų – tą Lietuvos gyventojai turi žinoti“, – kalbėjo jis.

Ketvirtadienį esą nutiko taip, kad sąlyga neva buvo neteisingai padiktuota, tad ir uždavinys sprendžiamas klaidingai.

Alkoholio kvapo neužuodė

Politikas patvirtino ketvirtadienį bendravęs su L. Balsiu, tačiau alkoholio kvapas nuo jo esą tuomet nesklidęs.

„Ir Kęstutis Glaveckas kartu su manimi buvo, ir Vytautas Kamblevičius, kai mes šnekėjomės apie tą įvykį – konfliktą jų frakcijoje, apie Mišriosios frakcijos poziciją. Dar sakau: „Man atrodo, Linai, šioje istorijoje, jei ten jau kilo kažkoks konfliktas ar dar kažkas, tai geriausia yra atsitraukti iš frakcijos seniūnų ir užleisti, jei tokia yra kalba“, – tikino jis.

Pasak pašnekovo, apie L. Balsį jis nori kalbėti kaip teisininkas ir advokatas, o ne politikas.

„Man ši istorija, iš tikrųjų, kelia siaubo pavyzdį. Galima sakyti, kad žmogų mes galime užmėtyti akmenimis, jį nuteisti, nesivadovauti net nekaltumo prezumpcija“, – stebėjosi R. Žemaitaitis, siūlydamas įsijausti į L. Balsio situaciją.

Pasak jo, žmogus bet kuriuo atveju turi teisę į teisinę gynybą, nekaltumo prezumpcija, kol nesurinkti visi įrodymai.

Tiesa, R. Žemaitaitis kritikavo L. Balsio sprendimą, įtariama, pačiam vairuoti automobilį.

R. Baškienės elgesys pašiurpino

„Kolegų Seimo narių vakarykštis pasmerkimas Lino, ypač R. Baškienės, na, draskymasis televizijose ir bandymas vaizduoti, kad čia aš dabar esu karalienė, galiu spręsti visų kitų likimus, reikalinga apkalta – mane taip pašiurpino kaip jauną žmogų. Galvoju: „Dieve mano, 27-erius metus aš gyvenu teisinėje valstybėje, mes lyg ir turime teisiniais principais vadovautis, bet išlenda kažkokia moteriškė, Seimo pirmininkas toks irgi lengvai pakvaišęs, lakstantis po Seimą ir bandantis kažką uždaryti ar padaryti... Visų pirma, šiam žmogui reikia suteikti pagalbą“, – kalbėjo R. Žemaitaitis.

Jis priminė, kad nuo alkoholizmo gydęsis Egidijus Vareikis, kai buvo išmestas iš konservatorių gretų, esą prisiglaudė prie R. Baškienės Mišrioje parlamentarų grupėje ir sėkmingai gydėsi 6 mėnesius, nediskutuojant apie tai, kad jį reikėtų šalinti iš Seimo.

„Gal ponas Naglis Puteikis pamiršo užsibarikadavęs automobilyje ir daužantis duris Klaipėdoje? Man tai yra keista, kad politikai, kurie patys turėjo problemų, arba buvo šalia turinčių problemų, dabar smerkia kitą žmogų“, – kalbėjo R. Žemaitaitis.

Pasak pašnekovo, kalbos apie L. Balsio interpeliaciją yra skirtos tik siekiant įtikti didžiosioms masėms.

„Teisinių pasekmių aš šiandieną nematau, moralinės yra labai didelės kaip politikui, nes jo kaip politiko reputacija ketvirtadienį, aš manau, tikrai buvo labai stipriai pažeminta arba sugadinta“, – pripažino R. Žemaitaitis.