Politikas R. Žemaitaitis Delfi teigė, kad iki pat naujos Seimo sesijos, kovo 10 dienos, tikėtis naujienų dėl frakcijos kūrimo nereikėtų.

„Nieko, žinokite, absoliučiai iki kovo 10 dienos. Dabar juk karantinas, visi išsiblaškę, reikia šnekėtis. O telefonais nepasišnekėsi“, – aiškino parlamentaras.

R. Žemaitaitis teigė, kad naujoje frakcijoje norėtų 9 Seimo narių, frakcijai sukurti reikia 7 parlamentarų.

„Yra noras, kad būtų 9 Seimo nariai frakcijoje, kad ji būtų tvirta. Jau žinau, kaip reikia aplink vieną šokinėti, tupinėti, glostyti ir maldauti. Kiekvienas tampa princu“, – priežastis aiškino jis.

Paklaustas, ar naujos frakcijos narių dairosi tik Mišrioje Seimo narių grupėje, R. Žemaitaitis teigė, kad žiūri ir į nepatenkintus valdančiosios daugumos atstovus.

„Ne, ne tik, yra ir kitose frakcijose nepatenkintų. Pavyzdžiui, Laisvės frakcijoje 2 nariai yra ypač nepatenkinti paskutiniu metu, Liberalų sąjūdyje yra, vienas konservatorius taip pat labai nepatenkintas. Aš irgi netikėjau, bet tikrai nepatenkintų yra“, – aiškino Seimo narys.

Šių parlamentarų pavardžių R. Žemaitaitis kol kas atskleisti nenorėjo. Tik patikslino skaičių – 5 valdančiosios daugumos atstovai, jo žiniomis, nėra patenkinti valdančiosios daugumos darbu.

Jis pasakojo, kad šie nepatenkinti politikai piktinasi dėl neišpildytų rinkiminių pažadų.

„Tai, kas buvo žadėta prieš rinkimus, – įsipareigojimai sveikatos srityje, socialinėje srityje, viskas yra priešingai, švietimo situacija dar prastesnė, nei tikėjosi. Situacija visose valdančiosiose frakcijose tokia. Po pusės metų supranta, ką reiškia būti su konservatoriais daugumoje“, – aiškino jis.

Galimų naujos frakcijos narių skaičiuojama ir daugiau – prisijungti gali keli Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) nariai, dar ir Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) atstovai.

R. Žemaitaitis teigė, kad pritaria buvusio premjero Sauliaus Skvernelio išsakytoms mintims apie opozicijos susivienijimą. Jei nauja frakcija Seime būtų sukurta, prie to jis prisidėtų.

„Vienareikšmiškai. Kol socdemai blaškosi ir ieško savęs, Darbo partija irgi, partijos pirmininkas irgi nemato tiksliai, į kurią čia pusę eiti. Aš esu jau sakęs, kad didžiausia politinė partija opozicijoje, kuri gavo daugiausia žmonių balsų, pagal visą logiką ir nusistovėjusią Seimų praktiką ir turėtų gauti opozicijos lyderio postą. Politinė kultūra to reikalauja, tik skaičiais dar neišeina“, – sakė Seimo narys.

Jis teigė, kad tik susivienijusi opozicija gali sau pakloti kelią ir kitiems Seimo rinkimams.

Trys būdai

Didžiausia opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcija (LVŽS) Seime prieš kurį laiką pranešė, kad suformavo šešėlinę Vyriausybę. Joje buvęs premjeras S. Skvernelis dalyvauti atsisakė, aiškino, jog daugiau prasmės mato bendrame opozicijos darbe. Atrodo, kad pagaliau surasti sutarimą dėl bendro opozicijos lyderio galima 3 būdais. Kuris bus pasirinktas?

LVŽS Seime turi 32 parlamentarus, jiems trūksta dviejų balsų, kad opozicijos lyderio postas būtų paskirtas būtent šiai frakcijai. Galima išeitis – dairytis į Mišrią Seimo narių grupę ir pakviesti du parlamentarus prisijungti prie LVŽS frakcijos. Delfi primena, kad Mišrioje Seimo narių grupėje yra 13 narių.

Antras galimas būdas – suvienyti opoziciją. Šiuo metu opozicijoje dirba 3 frakcijos: jau minėta LVŽS, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) ir Darbo partijos. Tikėtina, kad tokiu atveju opozicijos lyderio postas būdų rotuojamas, taip atsitiko ir per praėjusią Seimo kadenciją. Tada opozicijos lyderiais paeiliui buvo socialdemokratas Julius Sabatauskas, Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) vadovas Gabrielius Landsbergis.

Trečias – laukti, kol Seime susikurs dar viena nauja opozicinė frakcija, suburta R. Žemaitaičio ir iš Liberalų sąjūdžio pasitraukusio Kęstučio Glavecko jėgomis. Jei ši nauja galima opozicinė frakcija sutartų su LVŽS, būtų galima susitarti ir dėl opozicijos lyderio pozicijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (581)