NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas konstatavo, kad karas turėtų baigtis kokio nors tipo susitarimu su Rusijos valdžia. Bet Ukrainos pozicija tokiose derybose priklausys tik nuo konkrečios padėties karo frontuose.

„Privalome paremti Ukrainą, nes matome, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas bando panaudoti žiemą kaip ginklą. O tai sukelia daug kančių Ukrainos žmonėms. NATO sąjungininkai teikia precendento neturinčią paramą Ukrainai ir toliau ją teiks, rems Ukrainą.

Be kita ko, padedami jai atkurti dujų ir elektros infrastruktūrą. Ir, žinoma, toliau tieks oro gynybos sistemas“, – NATO šalių užsienio reikalų ministrų susitikime sakė J. Stoltenbergas.

NATO šalys ir kiti Ukrainos sąjungininkai skuba pateikti Ukrainai ne tik ginklų, bet ir didelės galios transformatorių ir generatorių, kad būtų galima atkurti nuolat rusų griaunamą Ukrainos elektros sistemą.

„Tiesiog dabar, 16 valandų iš eilės nėra šviesos. Tada įjungia valandai ir vėl išjungia. Nusipirkau akumuliatorių, bet negaliu jo naudotis, nes šviesa prapuola ir nespėju įkrauti baterijos“, – kalbėjo vienas ukrainietis.

Be elektros likę žmonės neretai mato, kad pas kaimynus šviesa yra, bet tai dažniausiai susiję su tam tikrais elektros linijų ypatumais, kai jos maitina ne tik kokį nors svarbų infrastruktūros objektą, bet ir gretimus namus.

„Mes už atjungimo grafikus, suprantame, kokiu laiku gyvename. Bet viskas turi būti teisinga. Kodėl kituose namuose nuolat yra šviesa? Jeigu yra grafikas, tai viskas turi būti išjungta. Niekas nepasakys nei žodžio prieš, nes karas“, – tikino kitas ukrainietis.

Panaši padėtis ir ką tik išvaduotame dideliame regioniniame centre – Chersone. Ten jau galima nuvykti traukiniu. Bet eiliniai miesto gyventojai masiškai plūstelėjo į provinciją ir vakarinę bei centrinę Ukrainą.

Karas Ukrainoje

Jie taip daro dar ir todėl, kad Ukrainoje laukiama dar vieno didelio rusų antskrydžio.

„Suprantame, kad teroristai ruošia naujus smūgius. Mes tai tikrai žinome. Ir kol jie turės raketų, jie, deja, nesustos. Ši savaitė gali būti tokia pat sunki, kaip ir praėjusi. Mūsų gynybos pajėgos ruošiasi, visa valstybė ruošiasi“, – sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Iki išvadavimo Chersono gyventojai galėjo, o neretai buvo jėga verčiami važiuoti į rusų okupuotą Ukrainos dalį. Dabar jie gali laisvai važiuoti į centrinę ar vakarinę Ukrainą, ir net į užsienį.

Ukrainos kariuomenė stengiasi nustumti rusus toliau į rytus, kad jų patrankos nepasiektų Chersono. Bet tai bus labai nelengva užduotis.

Tuo metu eiliniams žmonėms tenka šildytis ir įkrauti savo telefonus specialiai įrengtuose nepalaužiamumo punktuose.

„Buitiniai nepatogumai yra niekas – be vandens, be šviesos. O kaip jie ten apkasuose sėdi? Todėl mes visą laiką apie tai galvojame ir viską žinome. Todėl sunku, bet ne tiek“, – tikino viena Chersono gyventoja.

Pagal naujausius pranešimus iš Donecko srities, kurią V. Putino įsakymu rusai vis dar bando užimti, rusų kariuomenė pagaliau gali pasigirti šiek tiek pasistūmėjusi Bachmuto miesto link, nors apsupti jo vis tiek nepajėgia.

Rusai nesiskaitydami su milžiniškais gyvosios jėgos ir technikos nuostoliais bando vykdyti šį įsakymą, bet realiai per kelis pastaruosius mėnesius čia jie beveik nepajudėjo į priekį. Ukrainiečiai parodė į ką dėl rusų atakų pavirto šis pramoninis miestas.

Atrodo, kad ukrainiečiai nelabai bijo iš Chersono srities permestų papildomų rusų pajėgų ir dešimčių tūkstančių į šį frontą pasiųstų naujai mobilizuotų rusų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: