Tačiau Kultūros paveldo departamento atstovas kategoriškas - apie naujas skulptūras negali būti ir kalbos.

"Mes remiamės specialistų nuomone, kad skulptūrų būklė yra itin bloga ir gali nepavykti jų nukelti", - sako "Grindos" direktoriaus pavaduotojas Gediminas Bernadišius.

"Restauravimas ir yra "sudėjimas į krūvą", jei kas nors sudūžta. Be to, abejoju skulptūrų nukėlimo reikalingumu. Nemanau, kad tai gali būti pagrįsta", - sako Kultūros paveldo departamento Vilniaus padalinio vedėjas Vitas Karčiauskas.

1952 metais pastatytos sovietinių darbininkų, valstiečių, studentų ir kareivio skulptūros įtrauktos į Kultūros vertybių registrą. Apgailėtina skulptūrų būklė pastaraisiais metais kelia vis didesnį visuomenės susirūpinimą, įplieskusi net tarptautinius ginčus.

Prieš pusantrų metų, Rusijos ambasadoriui Lietuvoje pasistengus, skulptūras pasišovė restauruoti tuometinis Maskvos meras Jurijus Lužkovas, tačiau Vilnius tokio pasiūlymo atsisakė.

Tuometinį Vilniaus merą konservatorių Vilių Navicką radikalusis partijos sparnas spaudė skulptūras apskritai nukelti, bet jis atsikirto, kad pirma skulptūros turi būti išbrauktos iš kultūros vertybių registro.

Maždaug tuo metu savo rekomendacijas parengė Gedimino technikos universiteto specialistai. Ištyrę metalą, jie patarė skulptūras nukelti ir suvirinti susilpnėjusias siūles.

Pasak G. Bernadišiaus, skulptūroms toliau yrant ir tęsiant konsultacijas su specialistais, dabar neatmestina, kad skulptūras teks lieti iš naujo. Atlikus apklausą, kuriai pasiūlymai laukiami iki rugpjūčio 25 dienos, gali būti skelbiamas konkursas darbams atlikti.

G. Bernadišius prasitarė, kad konsultacijos tęsiamos su Maskvos specialistais, kurie skulptūromis susidomėjo per J. Lužkovo "iniciatyvą".

Pasak V. Karčiausko, konsultacijos konsultacijomis, tačiau restauravimo darbus gali atlikti tik įmonės, kurios yra atestuotos Lietuvoje.

Besirūpindama Žaliojo tilto skulptūromis, "Grinda" vykdo Vilniaus savivaldybės pavedimą, tačiau pinigų restauravimui neturi. Specialistų vertinimu, kad ir pasirinkus pigiausius variantus, skulptūrų sutvarkymas kainuotų šimtus tūkstančių litų.

Dėl sovietinių simbolių ir stilistikos Žaliojo tilto skulptūros tebekelia tam tikrą įtampą visuomenėje, todėl kartkartėmis jos apipilamos dažais.